30.9.19

Νικητής στο «πρώτο ημίχρονο» ο Τσίπρας...

Νικητής στο «πρώτο ημίχρονο» ο Τσίπρας - Σε συμβιβασμό προχώρησαν «προεδρικοί» και «κομματικοί»Στο φεστιβάλ της νεολαίας, που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, όλα τα στελέχη ομολογούσαν την επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με τη “σφραγίδα” των αλλαγών που έρχονται να μπαίνει με την 40λεπτή Κυριακάτικη ομιλία του.

"Ηταν το τέλος του...
δύσκολου δρόμου που έχει να διανύσει ο ΣΥΡΙΖΑ έως το Συνέδριο; Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέες αναταράξεις, ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται πως κέρδισε το “πρώτο ημίχρονο” και όπως έκανε και το καλοκαίρι έκλεισε έναν κρίσιμο κύκλο διαλόγου με επιτυχία. Ενστάσεις και “συντροφικά μαχαιρώματα” υπήρξαν, παρόλα αυτά οι τόνοι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής παρέμειναν χαμηλοί, αφού φαίνεται πως οι διαφωνούντες δίνουν και αυτοί από την πλευρά τους μια “δεύτερη ευκαιρία” στην ηγεσία του κόμματος.

Ήταν αρκετά τα στελέχη που στο παρασκήνιο το τριήμερο που πέρασε έδειξαν ότι ο δρόμος του συμβιβασμού είναι η μόνη λύση για τον ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που επιθυμούν το κόμμα να σταθεί όρθιο απέναντι στη ΝΔ και πολύ σύντομα να ανακάμψει δημοσκοπικά. Σε αυτή την πρώτη εσωκομματική διαμάχη δεν καταγράφηκαν νικητές και ηττημένοι, όμως απολύτως ικανοποιημένοι δηλώνουν όσοι από την αρχή στήριξαν την επιχείρηση διεύρυνσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όλοι περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί το κρίσιμο “δεύτερο ημίχρονο” έως το Συνέδριο με τον Αλέξη Τσίπρα από το βήμα του φεστιβάλ της νεολαίας να εμφανίζεται καθησυχαστικός, ως προς το μεγάλο επίδικο, που αφορά την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος: “Ο ΣΥΡΙΖΑ η μεγάλη προοδευτική παράταξη, η μεγάλη κυβερνώσα αριστερά της νέας εποχής δεν είναι ο δρόμος των λίγων ούτε των φωτισμένων. Είναι ο δρόμος της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας”, τόνισε χαρακτηριστικά χτυπώντας “καμπανάκι” και προς τους κομματικούς που όλο το τελευταίο διάστημα είχαν σηκώσει ψηλά τη σημαία της αριστεράς στην Κουμουνδούρου:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ που ονειρευόμαστε δεν είναι τα κομματικά στελέχη, οι βουλευτές, οι τοπικοί άρχοντες. Ο ΣΥΡΙΖΑ που ονειρευόμαστε δεν είναι ο Πρόεδρος του, δεν είμαι εγώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είστε εσείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι άνθρωποι που τον στηρίζουν. Είναι ο κάθε νέος και η κάθε νέα που αποφασίζει να έχει αύριο σε αυτή τη χώρα. Είναι ο άνθρωπος της δουλειάς, ο άνεργος, ο άνθρωπος του πολιτισμού και των γραμμάτων, ο αυτοαπασχολούμενος και ο αγρότης, αυτός που επιχειρεί στην οικονομία με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα, ο επιστήμονας, ο τεχνίτης”.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα του φεστιβάλ στην κλιματική αλλαγή δείχνοντας τη σαφή στροφή που θα κάνει το κόμμα στο χώρο της οικολογίας, όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλη την Ευρώπη. Η αλλαγή του ονόματος με ένα δεύτερο συνθετικό που να παραπέμπει στο “πράσινο μέλλον” της Κουμουνδούρου είναι πιθανή, όμως όλα παραπέμονται για το Συνέδριο. Τον ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή ο Αλέξης Τσίπρας τον οραματίζεται να είναι μια παράταξη δημοκρατική, προοδευτική, ριζοσπαστική και οικολογική σημειώνοντας με νόημα και κερδίζοντας την προσοχή των παρευρισκομένων στο φεστιβάλ πως “δεν μπορεί πια το κόκκινο να σταθεί χωρίς το πράσινο, ούτε το πράσινο να αντέξει χωρίς το κόκκινο”. Κάνοντας ειδική αναφορά στην ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ επεσήμανε πως “η αριστερά της εποχής μας, θα πω εγώ, παραφράζοντας τον Πουλαντζά, είτε θα είναι οικολογική είτε δεν θα υπάρχει”.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τη χθεσινή του ομιλία έδωσε το σήμα για να ξεκινήσει η καμπάνια εγγραφής νεών μελών με το κόμμα ήδη να έχει στα μητρώα του 5.100 νέα μέλη. Για τις διαδικτυακές εγγραφές οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα πραγματοποιούνται με μια ηλεκτρονική αίτηση και θα ολοκληρώνονται με την φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου στην τοπική οργάνωση.

Από τη χθεσινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έλειπε η αναφορά για την μεγάλη αλλαγή που έγινε στην Ελλάδα το 1981, που προκάλεσε δυσφορία σε πολλά στελέχη από την ομάδα της “αριστερής πτέρυγας” κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτά είναι θέματα, άλλωστε που με βάση τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί θα συζητηθούν στις επόμενες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας.

Από εδώ και πέρα τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη συγκρότησης της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης με τη συμμετοχή μελών της Κεντρικής Επιτροπής, της Προοδευτικής Συμμαχίας και άλλων προσωπικοτητών από τον αριστερό προοδευτικό χώρο. Παράλληλα θα συμφωνηθεί η συγκρότηση ενός οργανωτικού γραφείου και της επιτροπής προγράμματος με συντονιστή τον Γιώργο Σταθάκη που έδωσε το παρών χθες στο φεστιβάλ. Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα υπολογίζεται να είναι έτοιμη στα μέσα Οκτωβρίου.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα καθοριστεί και το πρόγραμμα των πρώτων περιοδειών του Αλέξη Τσίπρα. Διήμερη επίσκεψη σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη θα πραγματοποιήσει ο γραμματεάς του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: