31.8.15

Το «κρυφό σχέδιο» Σαμαρά για τους πρόσφυγες...

Πρόσφυγες συνωστισμένοι στο λιμάνι της Κω

 Αντα Ψαρρά

Το «κρυφό σχέδιο» για τους πρόσφυγες της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ δικαιώνει πλήρως όλες τις ενέργειες και τους σχεδιασμούς της τέως αναπληρώτριας υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Με έγγραφο σταλμένο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου -το οποίο αποκαλύπτει... σήμερα η «Εφ.Συν.»- ο αρμόδιος γ.γ. της κυβέρνησης Σαμαρά για το προσφυγικό-μεταναστευτικό είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανυπαρξία δομών και ανθρώπινης διαχείρισης και κυρίως για την τρομακτική αύξηση των προσφυγικών ροών.

Επανειλημμένα τόσο προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά όσο και προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Βασ. Κικίλια υπογράμμιζε την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων.

Ο Αγγελος Συρίγος στο τελευταίο έγγραφο με ημερομηνία 2/12/2014, που κοινοποιούσε σχεδόν στη μισή τότε κυβέρνηση, πρότεινε μέτρα στο πλαίσιο του ονομαζόμενου «Σχεδίου ΙΩΝΗ», τα οποία ίσως ήταν και περισσότερο προωθημένα από εκείνα που πήρε η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της: γρήγορη ταυτοποίηση και απόδοση καθεστώτος πρόσφυγα και ταξιδιωτικών εγγράφων, κέντρα υποδοχής και όχι κράτησης, ναύλωση πλοίων για μεταφορά, δυνατότητα προστασίας και εργασίας στους πρόσφυγες, παρατηρητήριο και, τέλος, ενεργοποίηση κονδυλίων που παραμένουν στα αζήτητα.

Η τότε κυβέρνηση όμως, είτε πριν από την προεκλογική περίοδο του 2015 είτε και στη διάρκειά της, έκανε το… παγόνι! Είναι γνωστό ότι το επιχείρημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε διάπλατα τις πόρτες για να μπουν μέσα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ήταν, είναι και παραμένει το ισχυρό φοβικό όπλο της δεξιάς και της ακροδεξιάς προπαγάνδας.

♦ Διαβάστε αναλυτικά τι ακριβώς ανέφερε ο Άγγελος Συρίγος στο αποκαλυπτικό εσωτερικό και απόρρητο έγγραφο, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: