1.1.15

Εκτός εκλογικών καταλόγων 100.000 18άρηδες ...

 
Πρόβλημα και με τους εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών...
Περίπου 100.000 18άρηδες δεν θα προλάβουν να ενταχθούν στους εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίσουν, όπως όλα δείχνουν, στις εκλογές που προκηρύχθηκαν για τις 25 Ιανουαρίου. Παράλληλα στον...
τόπο διαμονής τους δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν και μερικές χιλιάδες ετεροδημότες, καθώς θα έπρεπε να είχαν καταθέσει τη σχετική δήλωση έως 31 Οκτωβρίου 2014.

Οι γεννηθέντες το 1997 τυπικά θα μπορούσαν να ψηφίσουν στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου εφόσον από την αρχή του χρόνου αποκτούν εκλογικά δικαιώματα, ωστόσο δεν προλαβαίνουν να ενταχθούν στους εκλογικούς καταλόγους. Πάντως, από την άλλη, θα μπορούσαν όσοι συμπληρώνουν τα 18 να εγγράφονται αυτόματα χωρίς αίτησή τους στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς τα στοιχεία γέννησης υπάρχουν πλέον ψηφιοποιημένα στο Εθνικό Δημοτολόγιο. Για να συμβεί, ωστόσο, κάτι τέτοιο απαιτείται ειδική πρόνοια από το υπουργείο Εσωτερικών.

Οσον αφορά στους ετεροδημότες, οι εκλογικοί κατάλογοι ενημερώνονται κάθε δύο μήνες, οπότε τυπικά όσοι θέλουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση έως και χθες. Ομως, το χρονικό διάστημα έως τις 25 Ιανουαρίου είναι πολύ μικρό για να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις και να ολοκληρωθούν οι επικαιροποιημένοι εκλογικοί κατάλογοι. Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ανεπισήμως ανέφεραν ότι όσοι το επιθυμούν μπορούν να καταθέτουν αίτηση για να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους τις επόμενες ημέρες ώστε να ενταχθούν στους νέους εκλογικούς καταλόγους τον Μάρτιο σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στους ισχύοντες εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 110.000 ετεροδημότες, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα κατανεμηθούν σε περίπου 500 εκλογικά τμήματα.

Πληροφορίες: "Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια: