31.1.15

Συγκεντρώσεις Χ.Α. και αντιφασιστών, με άοπλη την αστυνομία...


Δείτε τις φωτογραφίες...
Σκηνικό έντασης με αφορμή την επέτειο της τραγωδίας των Ιμίων στήνουν για μια ακόμη φορά οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Έτσι σήμερα Σάββατο συγκεντρώθηκαν στο μνημείο στην οδό Ρηγίλλης. Τη διαμαρτυρία τους για τη «νεοναζιστική φιέστα» εξέφρασαν οι αντιφασιστικές οργανώσεις που...
λίγη ώρα νωρίτερα, πραγματοποίησαν μαζική πορεία ενάντια στην εκδήλωση της Χρυσής Αυγής. Επίσημη πρώτη για την άοπλη αστυνομία στις διαδηλώσεις.


Το πρώτο κρας τεστ

Η συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής και η αντιφασιστική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας ήταν οι πρώτες δύο διαδηλώσεις που έγιναν υπό το νέο σχήμα που η αστυνομία αναμένεται να ακολουθήσει από εδώ και πέρα στις διαδηλώσεις.

Δύο κλούβες είχαν τοποθετηθεί λουλουδάδικα και ο δεύτερος πιο κοντά στο σημείο της συγκέντρωσης της ΧΑ, με τους αστυνομικούς να είναι άοπλοι. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Βουλή που δεν έχει πια κάγκελα, ενώ διακριτική ήταν η παρουσία των διμοιριών των ΜΑΤ που βρίσκονταν σε επιφυλακή πέριξ του ελληνικού κοινοβουλίου και παρακολουθούσαν χωρίς κράνη και μάσκες.

Συμμετέχοντες στην πορεία έγραψαν συνθήματα με σπρέι στις κλούβες, χωρίς ωστόσο η αστυνομία να παρέμβει.

Ανοιχτοί παρέμειναν οι σταθμοί του Μετρό, σε αντίθεση με τη μέχρι πρότινος τακτική.

Παρόν δηλώνει το αντιφασιστικό κίνημα

Με σύνθημα «να φράξουμε το δρόμο στους φασίστες» ο αντιφασιστικός συντονισμός Αθήνα – Πειραιά πραγματοποίησε πορεία το απόγευμα του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας.  «Τα αποτελέσματα των εκλογών σε συνδυασμό με την εκδήλωση τραμπούκικων/φασιστικών επιθέσεων αποδεικνύουν με εμφατικό τρόπο αυτό που το αντιφασιστικό κίνημα λέει εδώ και καιρό. Η ΧΑ και ο φασισμός δεν πρόκειται να τελειώσουν με τις διώξεις και τις δίκες των νεοναζί (οι οποίες δεν λένε και να αρχίσουν). Όσο πλησιάζει η ώρα της λήξης του ορίου αποφυλάκισης (τέλη Φλεβάρη) του αρχηγού και των άλλων «στελεχών», η ΧΑ θα επιχειρήσει να ανασυντάξει τις δυνάμεις της πολιτικά και στον δρόμο. Σε αυτή την κατεύθυνση επιδιώκει να ξαναστήσει μια ναζιστική φιέστα στο κέντρο της Αθήνας χρησιμοποιώντας την επέτειο των Ιμίων. ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ. Το αντιφασιστικό κίνημα θα πρέπει να απαντήσει ενωμένα, μαζικά και μαχητικά» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του ο αντιφασιστικός συντονισμός Αθήνας – Πειραιά. «Σε αυτές τις συνθήκες απαιτούμε από την νέα κυβέρνηση που ψηφίστηκε από τον λαό, ο οποίος και όλη την προηγούμενη περίοδο έδωσε σπουδαίες μάχες ενάντια στον φασισμό, να σπάσει έμπρακτα την λογική των ίσων αποστάσεων απέναντι στους αντιφασίστες και στους δολοφόνους της ΧΑ και να πάρει την ξεκάθαρη και αναγκαία στάση της ‘καμίας ανοχής στους εχθρούς της ελευθερίας’ μην επιτρέποντας στους νεοναζί να παρελάσουν ανενόχλητοι στο κέντρο της Αθήνας» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά της ανέφερε για τις σημερινές αντισυγκεντρώσεις: «Το αντιφασιστικό κίνημα, που υπήρξε μεγάλο και ζωτικό κομμάτι του ευρύτερου μαζικού κινήματος που οδήγησε σε αυτή τη μεγαλειώδη ανατροπή στη χώρα μας, θα πρέπει να αποδείξει και τώρα, σε αυτό το νέο τοπίο, πως παραμένει προσηλωμένο στον αγώνα «από τα κάτω» για την εξάλειψη των φασιστικών και ρατσιστικών ιδεών και πρακτικών στην ελληνική κοινωνία. Στο ίδιο μήκος κύματος και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη, το αυτονόητο: πως καμία σχέση δεν έχει με την επαίσχυντη» θεωρία των δύο άκρων» που όλο το προηγούμενο διάστημα λειτούργησε ως το άλλοθι για να χτυπιούνται βάναυσα από την κρατική καταστολή, οι μαζικές κι ειρηνικές δράσεις του αντιφασιστικού κινήματος».

Από την πλευρά της η ΚΕΕΡΦΑ σημείωσε  ότι «με έκπληξη παρακολουθούμε την σιωπή με την οποία η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει την προκλητική φιέστα το Σάββατο 31 Γενάρη στην οποία καλούν οι ναζί της Χρυσής Αυγής με πρόσχημα την επέτειο των Ιμίων». «Αυτή τη φορά, οι ναζί της Χρυσής Αυγής φοράνε το προσωπείο του πατριδοκάπηλου, παριστάνοντας ότι αποδίδουν δήθεν φόρο τιμής σε νεκρούς στρατιωτικούς ενώ στη πράξη χρησιμοποιούν την επέτειο για να χύσουν φασιστικό, ρατσιστικό και σοβινιστικό δηλητήριο. Χρησιμοποιούν την μέρα για να ανασυντάξουν τα μέλη των ταγμάτων εφόδου» προσθέτει η οργάνωση και ζητά να ματαιωθεί η συγκέντρωση των Χρυσαυγιτών αλλά και να ξεκινήσει άμεσα η δίκη των στελεχών της». Embedded image permalink
Embedded image permalinkEmbedded image permalink
Embedded image permalinkEmbedded image permalink

πηγη tvxs.gr

φωτο από "Δρομογράφος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: