31.1.15

Μηνύματα πολιτικού ήθους…

Πέρα από την οικονομική διαπραγμάτευση, που βρίσκεται ακόμη στην αρχή της, η νέα κυβέρνηση άφησε να φανούν ξεκάθαρα κάποια ουσιαστικά μηνύματα από την πρώτη κιόλας εβδομάδα διακυβέρνησης.

Όπως...
γράφει ο Niko Ago:

Μήνυμα πρώτο: Μια ιδέα, όπως είπε ο ίδιος, έριξε στον (τηλεοπτικό) αέρα ο Γιάννης Πανούσης, Αναπληρωτής υπ. Προστασίας του Πολίτη, χωρίς να δώσει εντολή, και πριν κατεβάσει το ακουστικό από το αυτί, αφαιρέθηκαν τα κάγκελα από τον Άγνωστο Στρατιώτη! Το κεντρικότερο σημείο της Αθήνας, συμβολικά και ουσιαστικά, η πλατεία Συντάγματος, παρέμενε περιφραγμένη με κάγκελα, κάνοντας… selfie και χαρίζοντας στον κόσμο, Έλληνες και ξένους, τις πιο απωθητικές φωτογραφίες της. Οι εκλεγμένοι του λαού, πίσω από περίφραξη, υπό τον φόβο του ίδιου του λαού. Θλιβερό. Το ότι αφαιρέθηκαν άμεσα, αποδεικνύει πως για να νικηθεί ο φόβος, συχνά χρειάζεται να καταβληθεί περισσότερη προσπάθεια και από εκείνη που χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί ο πραγματικός κίνδυνος.

Μήνυμα δεύτερο: Με τη δική του μοτοσυκλέτα και χωρίς αστυνομική συνοδεία, πήγε και έφυγε από το Μαξίμου ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης. Αν θα καταφέρει να μείνει «καβάλα» και στο άγριο «μουλάρι» που τον έβαλε ο Τσίπρας, θα φανεί στο «χειροκρότημα» αλλά το μήνυμα που βγήκε προς τα έξω, υπήρξε σαφές. Ασφάλεια δεν είναι όσο περισσότεροι αστυνομικοί στον δρόμο τόσο ασφαλέστεροι, αλλά να καταφέρεις να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότεροι. Αχρείαστοι να είναι, που λέει ο λόγος. Οι αστυνομικοί είναι απόλυτα αναγκαίοι, να αποτρέπουν το έγκλημα αλλά δεν μεταδίδουν ασφάλεια όταν αναγκάζονται να γίνουν ασπίδα σε πρόσωπα και κτίρια. Η εικόνα, μάλλον φόβο σου προκαλεί. Πρώτο βήμα ασφάλειας, η νίκη επί του φόβου.

Μήνυμα τρίτο: «Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Εσωτερικών-Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν επιθυμούν τη στατική ένστολη φρούρηση των σπιτιών τους σε 24ωρη βάση, αλλά την επιτήρησή τους από αστυνομικούς με πολιτικά, που θα περιπολούν γύρω από αυτά και όχι «ακίνητους», όπως διαβάζω εδώ.

Δεν είναι ότι, κάνοντας αυτά, αποκαταστάθηκε άμεσα «το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη», για να θυμηθούμε μια αγαπημένη φράση της προηγούμενης κυβέρνησης. Ούτε και ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για αυτούς, όπως θα μπορούσε λανθασμένα να συμπεράνει κανείς. Είναι, όμως, το μήνυμα. Αν οι υπουργοί, που έχουν διοριστεί να υπηρετούν τον λαό σε καθεστώς Δημοκρατίας, φυλάσσονται σαν… πυρηνικοί σταθμοί, κάθε άλλο παρά ασφάλεια μεταδίδουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: