31.1.15

Το «τέλος της τρόικας» στον διεθνή Τύπο ...


Τα διεθνή ΜΜΕ στρέφουν το βλέμμα τους εκ νέου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη συνάντηση που είχε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα.
Η ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel τιτλοφορεί...
το ρεπορτάζ του:«Σύγκρουση στην Αθήνα: Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δείχνει την πόρτα στην τρόικα» αναφερόμενο στο αποτέλεσμα των συναντήσεων του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα.
Στο εξώφυλλο του έντυπου Spiegel βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τίτλο: «Αλέξης Τσίπρας, ο εφιάλτης της Ευρώπης: Οδηγός που πηγαίνει ανάποδα».
Το περιοδικό κυκλοφορεί αύριο, 31 Ιανουαρίου.

«Τι έκπληξη, δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι σ' έναν λαό όπως φέρθηκε η Ε.Ε. στην Ελλάδα και να περιμένεις να μην επαναστατήσει» αναφέρει στο άρθρο του στη Wall Street Journal, ο αρθρογράφος Holman Jenkins.
Ο Guardian με τη σειρά του, αναμετέδωσε σχόλιο της ανταποκρίτριάς του στην Αθήνα, Ελένα Σμιθ: «Η επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα τελείωσε με μία απίστευτη αντιπαράθεση, όταν ο Βαρουφάκης τον πάγωσε με τη δήλωση για την τρόικα. Ο Ολλανδός έμοιαζε εξοργισμένος, ενώ έσκυψε εμπρός και ψιθύρισε κάτι στο αυτί του Βαρουφάκη στο οποίο ο Έλληνας υπουργός δεν απάντησε. Ένας υπάλληλος του υπουργείο Οικονομικών που στεκόταν πίσω μου μονολόγησε «Ω, Θεέ μου». Άλλος είπε «αναρωτιέμαι αν αυτή είναι η ώρα να μαζέψω τις βαλίτσες μου». Σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μπορούσε σχεδόν να νιώσεις την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα».

Η ισπανική El Pais και η ανταποκρίτρια στην Αθήνα, μεταδίδει ότι η ελληνική κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της έναντι των δανειστών.
Την αποστροφή του λόγου του κ. Βαρουφάκη περί «σαθρής - στη δομή της - τρόικας» έχει επιλέξει ως τίτλο στο ρεπορτάζ της η γαλλική Le Monde. 
Για το τέλος της τρόικας κάνει λόγο η εφημερίδα Frankfurter Allgmeine Zeitung, καθώς αναφέρει ότι η νέα ελληνική ηγεσία την «ακυρώνει». Υποστηρίζει επίσης πως πρόκειται για την πρώτη μεγάλη διένεξη της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ.
Το βρετανικό BBC τονίζει πως ο νέος υπουργός Οικονομικών της Αριστεράς στην Ελλάδα, δεν θα διαπραγματευτεί με την τρόικα.
Η πορτογαλική Jornal do Noticias, αναφέρει ότι η Αθήνα απορρίπτει την τρόικα ως συνομιλήτρια, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στην ένταση που επικρατούσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μεταξύ του Γιάνη Βαρουφάκη και του πρόεδρου του Eurogroup. 

Η γερμανική Handelsblatt βάζει τίτλο στο ρεπορτάζ της, μετά τη συνάντηση του Γ. Βαρουφάκη με τον Γ. Ντάισελμπλουμ : «Δεν συνεργαζόμαστε πλέον μαζί με την τρόικα μαζί». Η ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt μιλά για βαθιά χαρακώματα μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: