31.5.13

Τρεις ευρω-γίγαντες με πήλινα πόδια...

 

Τρια οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το πρωί της Παρασκευής δείχνουν τις αδυναμίες που χτυπούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη Γερμανία, τη Γαλλία και την...
Ιταλία, μέσα στην “τρύπα” της κρίσης στην ευρωζώνη, τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής του ευρώ.
  Στη Γερμανία οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο κατά 0,4% (Μάρτιος: -0,1%), ενώ αναμενόταν αύξηση κατά 0,2%.
Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι φταίει... ο κακός τους ο καιρός, αλλά μπορεί να δείχνει πως οι καταναλωτές στη Γερμανία, συνολικά, αισθάνονται διστακτικοί, μολονότι σε ετήσια βάση η μεταβολή δείχνει αύξησηκατά 1,8% (εκτίμηση: 1,1%, Μάρτιος: -2,5%). Οι πιέσεις των τελευταίων τριών μηνών στην οικονομία της Γερμανίας και διεθνώς, μεταφράζονται σε “γλιστρήματα” της κατανάλωσης και των εξαγωγών.
Στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κάτω από τη Γερμανία, η πίεση δείχνει να είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Απεργοί στην Amazon στη Γερμανία Απεργοί στην Amazon στη Γερμανία Οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία έπεσαν επίσης κατά 0.3% τον Απρίλιο, καλύτερα από πτώση 0,6% που ανέμεναν οι αναλυτές, αλλά πάλι πρόκειται για μείωση που ενισχύει τα σημάδια οικονομικής.
Άλλο ένα μελανό σημείο βγήκε στην Ιταλία, καθώς η ανεργία για το α' τρίμηνο αναθεωρήθηκε σημαντικά (σε 11,9% από 11,5%). Επίσης σημαντική είναι διαφορά μεταξύ του βιομηχανικού Βορρά και των νότιων περιοχών όπου η ανεργία είναι υπερδιπλάσια: Βορράς 8,4%, Κέντρο 10,7%, Νότος 18,8% (Istat).
Η ανεργία των νέων χτύπησε νέο ρεκόρ στο 40,5%.
Ολάντ και Λέτα. Φωτογραφία: REUTERS/Philippe Wojazer Ολάντ και Λέτα. Φωτογραφία: REUTERS/Philippe Wojazer Μια ημέρα πριν στο Παρίσι η Καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ προέτρεψε τον πρόεδρο της Γαλλίας Φ. Ολάντ, να εφαρμόσει “οικονομικές μεταρρυθμίσεις” σε αντάλλαγμα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 2 χρόνια που “κέρδισε”, ενώ υποσχέσεις για New Deal χαλάρωσης της λιτότητας μοιράζουν μαζί με τη Ιταλία ενόψει της συνόδου του Ιουνίου.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας απάντησε ότι “οι πολιτικές που εφαρμόζει η χώρα αποτελούν ευθύνη της γαλλικής κυβέρνησης”.
Στην Ευρωζώνη η ανεργία καλπάζει με νέα δυσμενή στοιχεία για τον Απρίλιο, ψάχνοντας τη χαμένη οικονομικής εμπιστοσύνης που φάνηκε να “τσιμπάει” το Μάιο στις 89,4 μονάδες (μέσος όρος 12 μηνών: 88,5), όπως αναμενόταν, από 88,6 τον Απρίλιο, αλλά βρίσκεται ακόμη στον πάτο...
Στο Στρασβούργο διαδηλωτές κρατούν πλακάτ που αποκαλεί τον Ολάντ "Πρόεδρο των πλουσίων" και τον βάζει να λέει "Η αλλαγή (σ.σ. που είχε υποσχεθεί) ήταν μια φούσκα" AFP/FREDERICK FLORIN Στο Στρασβούργο διαδηλωτές κρατούν πλακάτ που αποκαλεί τον Ολάντ "Πρόεδρο των πλουσίων" και τον βάζει να λέει "Η αλλαγή (σ.σ. που είχε υποσχεθεί) ήταν μια φούσκα" AFP/FREDERICK FLORIN Κατά 39.800 άτομα αυξήθηκε τον Απρίλιο ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία, πλην υπερπόντιων κτήσεων, φτάνοντας τους 3.264.400, ένα επίπεδο που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για την 24η διαδοχική αύξηση.


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: