31.5.13

Ιταλία: Ο Λέτα καταργεί την χρηματοδότηση των κομμάτων...


Το σχετικό σχέδιο νόμου εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο...
Σχέδιο νόμου για τη σταδιακή κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και τη χορήγηση μόνο «έμμεσης οικονομικής στήριξης και διευκολύνσεων» ενέκρινε την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της Ιταλίας υπό τον Ενρίκο Λέτα.

Η οριστική...
κατάργηση της δημόσιας χρηματοδό
τησης αναμένεται να ισχύσει οριστικά από το 2016. Η κυβέρνηση Λέτα όμως επιθυμεί τη βαθμιαία ουσιαστική περιστολή της από φέτος.

Βάσει του νομοσχεδίου -το οποίο έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή και τη Γερουσία- στα ιταλικά κόμματα θα παρέχονται στο εξής μόνο οικονομικές διευκολύνσεις.

Προβλέπεται πως θα καταβάλλεται ένα 2‰ από τα χρήματα των φορολογουμένων στα κόμματα εκείνα που θα υιοθετήσουν ένα καταστατικό «το οποίο πρέπει να χαρακτηρίζεται από απόλυτη διαφάνεια και εσωτερική δημοκρατία».

Θα προσφέρονται, επίσης, δωρεάν υποδομές για την πραγματοποίηση κομματικών συνεδρίων και πολιτικές δραστηριότητες, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα να εκπίπτουν από το φόρο οι δωρεές εκ μέρους των εκλογέων.

Για δωρεές μέχρι 5.000 θα μπορεί να εκπίπτει το 52% του ποσού και για δωρεές μέχρι 10.000 το ποσοστό θα μειώνεται στο 26%.

Ο ιταλικός Τύπος υπογραμμίζει ότι η βαθιά αυτή τομή στη χρηματοδότηση των κομμάτων και τον τρόπο άσκησης της πολιτικής θα αναγκάσει τα κόμματα να προχωρήσουν σε ουσιαστική αναδιοργάνωση.

Οι 180 μόνιμοι υπάλληλοι του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος κινδυνεύουν να οδεύσουν σύντομα, όπως επανέλαβαν την Παρασκευή πολλοί αναλυτές, στο ταμείο ανεργίας. Σχέδια αυστηρής μείωσης του προσωπικού εκπονούνται, παράλληλα, και στο κεντροδεξιό κόμμα Λαός της Ελευθερίας.

Η πρωτοβουλία ακολουθεί τα σκάνδαλα κακοδιαχείρησης και υπεξαιρέσεων που συγκλόνισαν την πολιτική σκηνή στην Ιταλία, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων αποτελούσε προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης Λέτα. Στο θέμα αναφέρθηκε επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες ο 47χρονος Ιταλός πρωθυπουργός.

Βάσει του σημερινού σχεδίου νόμου αν το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο δεν μετατραπεί σε κόμμα με νέο καταστατικό, δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα νέα αυτά μέτρα «έμμεσης στήριξης» των πολιτικών δυνάμεων...
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: