25.5.21

Ξύλο στα νιάτα...


Δεν πρόλαβε να κάτσει η σκόνη από την εμφάνιση του υπουργού Αστυνομίας στο Φόρουμ των Δελφών, όπου δήλωσε περιχαρής πως «η αστυνομία δεν είναι βίαιη», δεν πρόλαβε να κάτσει ο κουρνιαχτός από το χτίσιμο του «Εμπρός» με τσιμεντόλιθους, δεν πρόλαβε να κάτσει ο αχός από τα όπλα των σκληρών ποινικών στους δρόμους της Αθήνας, δεν... πρόλαβε τέλος πάντων τίποτε από το γυαλιστερό αφήγημα «νόμος και τάξη» να τακτοποιηθεί και κάπως η βιτρίνα της κυβέρνησης να αποκατασταθεί και ήρθε η ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για την αστυνομική αυθαιρεσία.

Τι δείχνει η Ανεξάρτητη Αρχή με αυτή την έκθεσή της; Οτι ο κύριος υπουργός, που αλληθωρίζει μπροστά στη βαριά εγκληματικότητα και ακόμα δεν έχει βρει ούτε μισό ίχνος του φυγόποινου αρχιναζιστή Χρ. Παππά, υπερασπίζεται ψευδόμενος ως πολιτικός προϊστάμενος τα έργα και τις ημέρες μιας αστυνομίας που επί των ημερών του έχει αγριέψει περισσότερο από ποτέ.

Η αύξηση των καταγγελιών προς τον Συνήγορο κατά 75% το 2020 από πολίτες για αστυνομική βία αποδεικνύει την πύκνωση των περιστατικών, μολονότι δεν καταγράφει όλο το εύρος τους αφού πολλές φορές τα θύματα ένστολης βίας δεν αντέχουν ή διστάζουν να καταγγείλουν.

Ενα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αστυνομικής βίας, με κακοποιήσεις και προσβολή της προσωπικής ελευθερίας, της σωματικής ακεραιότητας ή υγείας, είναι πως συχνά στρέφεται απέναντι σε νέους μεταξύ 18 και 25 ετών, ενίοτε και σε εφήβους.

Πρόκειται για τη φυσική εξέλιξη στον δρόμο της ρητορικής που αναπτύσσει η κυβέρνηση και που συστηματικά ενοχοποιεί τους νέους για τα πάντα, από τη διασάλευση της δημόσιας τάξης μέχρι τη διασπορά του κορονοϊού.

Τέλος, ιδιαίτερα ανησυχητικό και καθόλου καινοφανές είναι το γεγονός ότι η αστυνομία δεν συνεργάζεται πάντα με τον Συνήγορο του Πολίτη στην έρευνα, καθυστερεί στοιχεία και «βγάζει λάδι» στις πειθαρχικές διαδικασίες τους ένστολους. Ωστόσο, δεν είναι η ΕΛ.ΑΣ. το μείζον πρόβλημα.

Η αστυνομία παντού στον κόσμο δεν λειτουργεί σε πολιτικό κενό, αντιθέτως είναι ένα σώμα που αντικατοπτρίζει απολύτως τις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης. Στην ελληνική περίπτωση, η πραγματικά επικίνδυνη είναι η κυβέρνηση: στις πλατείες και τις καταλήψεις παίζει τον σερίφη και με το σκληρό έγκλημα παίζει κρυφτό...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: