29.5.21

Στην Κίνα έπεσε «ψαλίδι» στα «Φιλαράκια»...


Δυσφορία επικρατεί μεταξύ των Κινέζω οπαδών της τηλεοπτικής σειράς «Τα Φιλαράκια». Όπως διαπίστωσαν, στο επετειακό επεισόδιο της σειράς, όπου οι ήρωές της ξανασυναντιούνται έπειτα από 17 χρόνια, έπεσε «ψαλίδι».

Αφαιρέθηκαν οι σκηνές με τη... Λέιντι Γκάγκα, τον Τζάστιν Μπίμπερ και το νοτιοκορεατικό συγκρότημα BTS, που έχουν προκαλέσει την οργή του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος. Βέβαια, υπάρχει προϊστορία πίσω από τη λογοκρισία.

Στην Αμερικανίδα τραγουδίστρια Λέιντι Γκάγκα απαγορεύτηκε να κάνει περιοδεία στην Κίνα το 2016, μετά τη συνάντησή της με τον Δαλάι Λάμα, το πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ.

Ο Καναδός τραγουδιστής Τζάστιν Μπίμπερ παραμένει «αποκλεισμένος» από το Πεκίνο, από το 2014, όταν είχε αναρτήσει μια φωτογραφία του στο αμφιλεγόμενο μνημείο Yasukuni στο Τόκιο.

Και τα μέλη του νοτιοκορεατικού συγκροτήματος της K-pop, BTS, είχαν προκαλέσει την οργή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας πέρυσι, επειδή παρέλειψαν να κάνουν οποιαδήποτα αναφορά στους Κινέζους στρατιώτες που πέθαναν στον Πόλεμο της Κορέας, όταν είχαν μιλήσει για τη «θλιβερή ιστορία» της περιοχής.

Οι Κινέζοι φαν των Friends παρατήρησαν, επίσης, ότι στις εκδοχές του επεισοδίου-reunion, που προβλήθηκαν στην Κίνα, είχε λογοκριθεί κάθε αναφορά στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ. Το ειδικό αυτό επεισόδιο ήταν μικρότερο σε διάρκεια κατά πολλά λεπτά σε σύγκριση με την εκδοχή των 104 λεπτών, που πρόβαλε την Πέμπτη η αμερικανική πλατφόρμα HBO Max.

Οι κινεζικές υπηρεσίες streaming iQiyi, Youku και Tencent Video, που πρόβαλαν το επεισόδιο «ψαλιδισμένο» δεν απάντησαν στα ερωτήματα του Γαλλικού Πρακτορείου σχετικά με τους λόγους της λογοκρισίας.

Αλλά οι θαυμαστές των Friends εξέφρασαν την οργή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλωστε, η κωμική αμερικανική σειρά είναι πολύ δημοφιλής στην κινεζική νεολαία και προτείνεται ακόμη και στα σχολεία, για τη μάθηση της αγγλικής γλώσσας. Επίσης, έχει εμπνεύσει τη δημιουργία ανάλογων καταστημάτων «Central Perk» σε πολλές κινεζικές πόλεις, όπως ακριβώς το καφέ όπου συναντιόντουσαν οι ήρωες της σειράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: