29.5.21

Χαλαρώνουν κι άλλο τα μέτρα...


Παρά τη σχετικά αργή αποκλιμάκωση της διασποράς των μολύνσεων του νέου κορονοϊού η κυβέρνηση προχωρά σε περαιτέρω χαλάρωση μέτρων χωρίς να περιλαμβάνει... στην άρση των απαγορεύσεων τη μουσική στα καταστήματα εστίασης. 

Από τις 31 Μαΐου, ενεργοποιείται νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων που θα είναι διαθέσιμο στο covid19.gov.gr και μέσω των ιστοσελίδων του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.


Εκεί, θα μπορούν όλοι οι πολίτες να παρακολουθούν τέσσερις κρίσιμους δείκτες:

Τον δείκτη θετικότητας, δηλαδή τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ που διενεργούνται
Τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε επταήμερη κυλιόμενη βάση
Την ανοδική, καθοδική ή σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα
Τον εμβολιασμό του πληθυσμού ανά περιοχή με τουλάχιστον μία δόση

Όσον αφορά τα μέτρα που χαλαρώνουν, ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι:

Ξεκινά ξανά η χρήση γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ από 31/05 από ερασιτέχνες αθλούμενους.
Επιτρέπονται από 1/6 οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τα 300 άτομα, με μπλοκ ανά 50 άτομα χωρίς απονομές χωρίς θεατές με χρήση μάσκας.
Επαναλειτουργία των γυμναστηρίων από 31/05 με αλλαγές στα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες*.
Οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων και οι εκλογοαπολογιστικές συνεδριάσεις θα γίνονται δια ζώσης εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150. Πάνω από αυτόν τον αριθμό θα διεξάγονται ψηφιακά, εξαιρούνται από τα νέα μέτρα, οι αρχαιρεσίες που είναι σε εξέλιξη με επιστολική ψήφο.
Επιτρέπεται η διενέργεια μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης και πιστοποιητικών και θεωρητικών εξετάσεων.
Η τηλεργασία και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα μειώνεται από το 50% στο 25% του προσωπικού.
«Ευκαιρία να εμβολιαστούμε το καλοκαίρι, δεν τελειώσαμε με την πανδημία»
Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πανδημία στη χώρα μας βρίσκεται σε πορεία αποκλιμάκωσης, ωστόσο τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχαστούμε ή να χαλαρώσουμε, διότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την πανδημία.


Όπως εξήγησε, πλέον τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ οι διαγνώσεις και οι θάνατοι έχουν μειωθεί κατά 16%.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας, αν και πλέον καταγράφεται πορεία σταθερής αποκλιμάκωσης, δεν μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε για πλήρη επάνοδο στην παλιά κανονικότητα. Όπως είπε, δύο είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν το «τέλος» της πανδημίας: η τήρηση των μέτρων υγιεινής και η χρήση μάσκας από τη μία, και η εμβολιαστική κάλυψη, που ακόμη δεν είναι επαρκής.

Έκανε έκκληση στους πολίτες να μην καθυστερήσουν τον εμβολιασμό τους, λέγοντας ότι πρέπει να «εκμεταλλευθούμε το καλοκαίρι», διότι τον χειμώνα οι συνθήκες ευνοούν τη μετάδοση του ιού και τότε μπορεί να βρεθούμε ξανά σε δύσκολες συνθήκες.

*Τις διευκρινίσεις για το ποιοι θα πρέπει να φορούν μάσκα στα γυμναστήρια και ποιοι μπορούν να γυμνάζονται χωρίς αυτήν έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όπως ανακοίνωσε θα ισχύουν τα εξής:

Όσοι ασκούμενοι κάνουν αερόβια άσκηση μπορούν να μη φορούν μάσκα μόνο εφόσον υπάρχει τουλάχιστον απόσταση τριών μέτρων από άλλους ασκούμενους
Ασκούμενοι που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα καλό είναι να αποφεύγουν την έντονη αερόβια άσκηση με μάσκα
Οι ασκούμενοι μπορούν να φορούν είτε διπλή απλή μάσκα είτε μονή μάσκα ΚΝ95 ή FFP2
Υπενθυμίζεται ότι τόσο οι αθλούμενοι, όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτά, θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε έναν έλεγχο self test κάθε εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: