28.5.21

Εκτός πνευματικών δικαιωμάτων οι δημοσιογράφοι;...


Ο κίνδυνος να χαθούν τα πνευματικά δικαιώματα για τους δημοσιογράφους είναι πλέον ορατός. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, στο υπουργείο Πολιτισμού βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για το σχέδιο νόμου που θα ενσωματώσει την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα... πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή και σε αυτό δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για διανομή δικαιωμάτων στους δημοσιογράφους!

Η στήλη έγραψε για τον κίνδυνο αυτόν, με δεδομένο ότι οι εκδότες έντυπου Τύπου δεν είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε σύσταση εισπρακτικού μηχανισμού και προκρίνουν τον ΟΣΔΕΛ ως εταιρεία που θα μπορεί να διαχειρίζεται τα δικαιώματα των εκδοτών.

Η πρόταση για σύσταση νέας εισπρακτικής εταιρείας, από κοινού από εκδότες και δημοσιογραφικές ενώσεις, δεν έχει συζητηθεί καν, ενώ και τα περιφερειακά ΜΜΕ βρίσκονται σε συζητήσεις με τον ΟΣΔΕΛ. 

Όπως μάλιστα έγραψε η ηλεκτρονική έκδοση των Τυπολογιών, ο ΑΝΤ1 προχώρησε στη δημιουργία της εταιρείας ΑΝΤΕΝΝΑ Greece Support Services με σκοπό τη διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των εσόδων τους. Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις σε όλη την Ευρώπη προκρίνουν το μοντέλο κοινής είσπραξης και διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων με εκδότες και ιδιοκτήτες με συμφωνία εσόδων σε ποσοστό 50% – 50%...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: