27.5.21

Καταψηφίζει και δεσμεύεται για κατάργηση...


Καταψηφίζει το νομοσχέδιο της Ν.Δ. για τα εργασιακά το Κίνημα Αλλαγής και δεσμεύεται, όταν το επιτρέψουν οι πολιτικοί συσχετισμοί, να το καταργήσει. Την υπόσχεση αυτή έδωσε χθες η Φώφη Γεννηματά, επιμένοντας στη σκληρή καταγγελτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση για τη συνολικότερη συντηρητική πολιτική που εφαρμόζει. Παράλληλα, κάλεσε σε... κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα για την ανατροπή της δεξιάς κατεύθυνσης που ακολουθεί η χώρα και προκειμένου, όπως είπε, να ανοίξει ο δρόμος για την προοδευτική διακυβέρνηση.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Κίνημα Αλλαγής με συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο και τον αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, Σταύρο Κουτσιουμπέλη, πρόσωπα με ισχυρό συμβολισμό που σηματοδοτούν και τη διαχρονική βαθύτερη σχέση της Χαριλάου Τρικούπη με το συνδικαλιστικό κίνημα, η κ. Γεννηματά κατέστησε με ξεκάθαρο τρόπο σαφές ότι:

Πρώτον, το Κίνημα Αλλαγής απορρίπτει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, αφού όπως εξήγησε σε επιθετικό ύφος, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με ψευδεπίγραφο τίτλο περί προστασίας της εργασίας. «Η κυβέρνηση ισοπεδώνει συστηματικά, υπονομεύει ή αφαιρεί εργασιακά δικαιώματα, οι επιλογές της θα οδηγήσουν σε εργασιακή ζούγκλα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υλοποιεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις όπως αυτές που είχε αναλάβει στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ», ανέφερε.

Δίνοντας μια γεύση από τις θέσεις του κόμματός της εξήγησε ότι «δεν αποδεχόμαστε τις πολιτικές που οδηγούν το 8ώρο στην άνιση διαπραγμάτευση εργοδότη - εργαζόμενου, μόνο με συλλογικές συμβάσεις, που αποτελεί νόμο του ΠΑΣΟΚ, μπορεί τα δικαιώματα των εργαζομένων να περιφρουρηθούν». Και συμπλήρωσε ότι απέναντι σε αυτές τις επιλογές υπάρχει ο προοδευτικός δρόμος, με ασφάλεια για τον εργαζόμενο, αξιοπρέπεια ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις και μια «πολιτική πλήρους απασχόλησης μέσα από ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο της ψηφιακής εποχής».

Δεύτερον, η Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε πυρά εφ’ όλης της ύλης κατά της Ν.Δ., επαναλαμβάνοντας την άποψη, που είχε επικριθεί στο πρόσφατο παρελθόν από τους πολιτικούς της αντιπάλους, ότι η κυβέρνηση «εκμεταλλεύτηκε την κρίση της πανδημίας για να προωθήσει πιο γρήγορα τις συντηρητικές της πολιτικές και τις ιδεοληπτικές της εμμονές».

Τρίτον, και εξίσου σημαντικό για το πολιτικό στίγμα του κεντροαριστερού φορέα και τις μελλοντικές του επιδιώξεις ήταν η αναφορά-κάλεσμα της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε ένα ισχυρό κοινωνικό μέτωπο, με στήριξη του συνδικαλιστικού κινήματος, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με ορίζοντα όχι μόνο την κατάργηση του εργασιακού νομοσχεδίου αλλά και τη διαμόρφωση νέων πολιτικών συσχετισμών. Αυτό το τελευταίο φαίνεται ότι αποτελεί και το κεντρικό στοίχημα για τη Χαριλάου Τρικούπη. Κοντολογίς, μέσα από την αντιδεξιά ρητορική που σταθερά πλέον χρησιμοποιούν, επιδιώκουν μακροπρόθεσμα να βελτιώσουν αισθητά και το δικό τους ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, επιστρέφοντας εκ νέου σε θέση ισχύος μεταξύ των δυνάμεων του προοδευτικού τόξου...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: