12.5.21

«Αποκαλυπτήρια» σήμερα για το εργασιακό νομοσχέδιο...


Στην τελική ευθεία από σήμερα το εργασιακό νομοσχέδιο, που παρουσιάζεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι από τον Κωστή Χατζηδάκη προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να ψηφιστεί στα τέλη Μαϊου – αρχές Ιουνίου. 

Οι διατάξεις του για διευθέτηση του χρόνου εργασίας που καταργούν το 8ωρο, η θεσμοθέτηση των απλήρωτων υπερωριών και ο... περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης είναι τα βασικά στοιχεία του νομοθετήματος που θα φέρουν την κυβέρνηση απέναντι στο σύνολο της αντιπολίτευσης προκαλώντας έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

Ο υπουργός Εργασίας τις επόμενες εβδομάδες θα επιχειρήσει να φέρει εις πέρας την υλοποίηση μίας κεντρικής επιλογής της κυβέρνησης: Την ριζική αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας όπως αυτή διαμορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες με βάση τον «πάπανδρεϊκό» νόμο 1264/82. 

Η προσπάθειά του θα έχει την αμέριστη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου μια και ένας από τους εμπνευστές του νομοσχεδίου θεωρείται ο υφυπουργός Άκης Σκέρτσος αλλά και τις «πλάτες» του πρωθυπουργού. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι ήδη πριν καν παρουσιαστεί το νομοθέτημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πραγματοποιήσει δημόσιες παρεμβάσεις για την στήριξη του, είτε με την ομιλία του στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, είτε με τις δηλώσεις του στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι το νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί σήμερα, στα βασικά μέρη του δεν έχει καταρτιστεί επί της υπουργίας του Κωστή Χατζηδάκη αλλά επί υπουργίας Γιάννη Βρούτση. Είναι ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ομιλία του στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020. Ήδη τότε είχε διαμορφωθεί ο βασικός κορμός του. Δηλαδή οι διατάξεις για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε 6μηνη βάση, που ορίζουν την δυνατότητα απασχόλησης έως και 10 ώρες ημερησίως, όπως και οι αλλαγές στην συνδικαλιστική νομοθεσία που μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας το 1/3 του προσωπικού εργάζεται σε περίπτωση απεργίας ως προσωπικό ασφαλείας. Αρχικά επρόκειτο να ανακοινωθεί –σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις του πρωθυπουργού- τον περασμένο Οκτώβριο, πράγμα το οποίο δεν συνέβη. Τους επόμενους μήνες μεσολάβησε ο ανασχηματισμός που έφερε τον Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Εργασίας.

Οι προσθήκες του Κωστή Χατζηδάκη στο νομοθετικό κείμενο φαίνεται πώς εδράζονται σε στοιχεία …«καλωπισμού» του προαναφερθέντα πυρήνα του νομοσχεδίου: Δηλαδή διατάξεις που αφορούν την γονική άδεια και στους δύο γονείς ή την προσθήκη της σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την παρενόχληση στην αγορά εργασίας.

Στα ζητήματα αυτά άλλωστε αναμένεται να εστιάσει σήμερα κατά την παρουσίαση του ο Υπουργός Εργασίας. Όσον αφορά την κριτική που ασκείται στο νομοσχέδιο ο Κωστής Χατζηδάκης έχει πολλάκις δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 8ωρου υποστηρίζοντας ότι αποτελεί την βάση για τον όποιο υπολογισμό της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Επίσης έχει υποστηρίξει πως η ρύθμιση «ισχύει από το 1990 εδώ στην Ελλάδα, και μάλιστα με πολλές κυβερνήσεις:
 
Μπορείς να δουλεύεις (μέσα σε ένα 6μηνο που είναι ο χρόνος αναφοράς), μέχρι 10 ώρες κάποιες μέρες, εξοικονομώντας χρόνο ώστε να μπορείς να δουλεύεις λιγότερο από το οκτάωρό σου (πχ 6 ώρες) κάποιες άλλες μέρες, ή παίρνεις ρεπό». Ως ασφαλιστική δικλείδα ο υπουργός Εργασίας σημειώνει ότι «εάν ο εργοδότης πάει υποχρεωτικά να το καθιερώσει με την απειλή της απόλυσης τότε ο εργαζόμενος μπορεί να καταγγείλει την απόπειρα απόλυσης ως παράνομη».

Επί ποδός πολέμου ήδη η αντιπολίτευση

Το κυβερνητικό νομοθέτημα δεν επιτυγχάνει ευρεία πολιτική στήριξη αντιθέτως φαίνεται να συσπειρώνει εναντίον του το σύνολο της αντιπολίτευσης . Έτσι στην κοινοβουλευτική συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί η κυβέρνηση θα βρεθεί πολιτικά απομονωμένη. Σε κοινωνικό επίπεδο ήδη έχουν ξεκινήσει οι απεργιακές αντιδράσεις που αναμένεται να κορυφωθούν από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις το επόμενο διάστημα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το εργασιακό νομοσχέδιο θεωρείται «μάχη των μαχών». Αυτό τον χαρακτηρισμό άλλωστε έχει χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας που εδώ και εβδομάδες έχει θέσει σε συναγερμό τις οργανώσεις του κόμματος για την οργάνωση των αντιδράσεων. Κεντρικό πρόσωπο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα είναι η τομεάρχης εργασίας του κόμματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σε δηλώσεις χθες επισήμανε ότι «η διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν αποτέλεσε ποτέ μέχρι σήμερα δικαίωμα του εργοδότη, ούτε αντικείμενο συμφωνίας με έναν ή περισσότερους εργαζομένους, δίχως τη σύναψη συλλογικής συμφωνίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να νομοθετήσει εις βάρος των εργαζομένων. Απλά και ξεκάθαρα». Επισήμανε επίσης πως «οι εργαζόμενοι και η κοινωνική πλειοψηφία καταλαβαίνουν και βιώνουν τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και θα δώσουν την αποφασιστική και αγωνιστική τους απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο έκτρωμα».

Το νομοσχέδιο θα καταψηφιστεί και από το Κίνημα Αλλαγής, αφού την στάση του κόμματος έχει διασαφηνίσει από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά. Όπως επισήμανε και στο μήνυμά της για την Εργατική Πρωτομαγιά «η εργασία βρίσκεται στο στόχαστρο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι συντηρητικές δυνάμεις και μαζί τους η ΝΔ - εκμεταλλεύονται την πανδημία για να ακυρώσουν αγώνες και δικαιώματα που είναι ταυτισμένα με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κοινωνική κινητικότητα».

Θερμή υποδοχή ετοιμάζει το ΚΚΕ στην σημερινή παρουσίαση του νομοσχεδίου αφού οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου αναμένεται να διαδηλώσουν στο υπουργείο Εργασίας κατά την διάρκεια της παρουσίασης. Το ΚΚΕ έχει καλέσει το σύνολο των εργαζομένων να μετάσχουν στις κινητοποιήσεις προκειμένου να αποτραπεί η ψήφιση του νομοσχεδίου.

Έντονες αντιδράσεις αναμένονται και από το Μέρα 25. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει σε ανακοίνωση του για τα εργασιακά ζητήματα «ενώ κανένας εργασιακός νόμος δεν θα προστατεύσει την εργασία αν δεν συνοδεύεται από κουρέματα χρεών και πραγματικές πράσινες επενδύσεις ,ο εργασιακός νόμος της κυβέρνησης, απορρυθμίζοντας κι άλλο την αγορά εργασίας, ενισχύει τον Φαύλο Κύκλο που ενισχύει την Υπανάπτυξη και μετατρέπει τη δουλειά σε δουλεία»...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: