11.12.20

Προβληματισμός για το click away στον εμπορικό κόσμο...



Η προβληματική διαχείριση το δεύτερου κύματος της πανδημίας από την κυβέρνηση δεν επέτρεψε το άνοιγμα του λιανεμπορίου πριν από τις εορτές με το υπουργείο Ανάπτυξης να καταφεύγει σε ημίμετρα προκειμένου να υπάρξει μια «ανάσα» στις επιχειρήσεις.


Έτσι, η... συντριπτική πλειονότητα των καταστημάτων θα παραμείνουν κλειστά την περίοδο των εορτών και θα υπάρχει η δυνατότητα μόνο της μεθόδου παραλαβής κατόπιν ραντεβού (click away) που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς.

Εξαίρεση αποτελούν τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και τα ΚΤΕΟ που πήραν το πράσινο φως για να ανοίξουν από τη Δευτέρα.


Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Διατήρηση του κλεισίματος στο λιανεμπόριο σε όλη την επικράτεια. Δεδομένο ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπό ασφυκτική πίεση, κατ’ εξαίρεση από την Κυριακή έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου θα επιτρέπεται μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για να παραλάβει την παραγγελία του (click away).
Το άνοιγμα των κομμωτηρίων από τη Δευτέρα έως τις 7 Ιανουαρίου με διευρυμένο ωράριο από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού και με αυστηρή τήρηση πρωτοκόλλων.
Άνοιγμα βιβλιοπωλείων σε όλη τη χώρα με τη δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου με 4 πελάτες σε καταστήματα έως 14 τ.μ. ή ένας πελάτης ανά 5 τ.μ. 
Άνοιγμα εκκλησιών για τους πιστούς μόνο για τις ημέρες των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων. Επιτρέπεται η παρουσία εννέα ατόμων εντός των εκκλησιών και 25 στις μητροπόλεις. Την ευθύνη για την τήρηση των μέτρων θα έχουν οι μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή. Δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό χώρο τα Φώτα.
Διατήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, από την Κυριακή έως και τις 7 Ιανουαρίου. 
Διατηρείται η αποστολή SMS για τις αναγκαίες μετακινήσεις , ενώ για κομμωτήρια και τα καταστήματα που είναι ανοιχτά θα αποστέλλεται SMS με τον αριθμό 2.
Η υποχρεωτική καραντίνα για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό περιορίζεται στις 3 από τις δέκα ημέρες που ίσχυε με το μέτρο να ξεκινά στις 18 Δεκεμβρίου και να κρατά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Για το μέλλον και την επιβίωση χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ο εμπορικός κόσμος δείχνει να αντιλαμβάνεται την υγειονομική κατάσταση όμως παράλληλα υπάρχει ανησυχία και για τα μέρα που ανακοινώθηκαν. «Συστήματα τύπου click away, ραντεβού και ψηφιακές πωλήσεις, αποτελούν συμπληρωματικές μεθόδους και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς» ανέφερε (ΕΡΤ) ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης. Και πρόσθεσε: «Σεβόμαστε αποδεδειγμένα τη γνώμη των ειδικών επιστημόνων για τα θέματα υγείας, όμως δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να τοποθετούνται και σε πρακτικά ζητήματα της αγοράς, που γνωρίζουμε καλύτερα και αφορούν χιλιάδες συμπολίτες μας».


Ο κ. Καφούνης αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της κατάστασης λέγοντας πως «πρέπει να βρούμε πειστικές απαντήσεις για τους συναδέλφους μας, που έχουν ένα συνοικιακό κατάστημα που το επισκέπτονται 4-5 άνθρωποι την ημέρα. Σε άλλη περίπτωση πρέπει να επανέλθουμε με νέες προτάσεις για την επαναλειτουργία της αγοράς, για το μέλλον και την επιβίωση χιλιάδων μικρομεσαίων, που αυτή τη στιγμή βλέπουν ορατό τον κίνδυνο του  αφανισμού τους (...)».

Στην οριστική απώλεια τζίρου για τις ΜμΕ, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου οδηγούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη λειτουργία της αγοράς, σύμφωνα με την εκτίμηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος. Όπως αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της: «Οι προσδοκίες των μικρομεσαίων εμπόρων, ότι λειτουργώντας τις τελευταίες ημέρες του χρόνου θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος του εορταστικού τζίρου, χάθηκαν οριστικά και αμετάκλητα». 

Στο μεταξύ, μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων παιχνιδιών, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, και του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ανήρτησε στον ιστότοπό της ανακοίνωση πως δεν δύναται να εφαρμόσει τις ρυθμίσεις για παραλαβή εμπορευμάτων από τα καταστήματά της «καθώς δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές».

Πώς θα λειτουργεί το click away

Προαιρετικό ωράριο λειτουργίας 7 π.μ. – 9μ.μ. και προαιρετική λειτουργία καταστημάτων στις Κυριακές 13, 20 και 27 Δεκεμβρίου.
Ηλεκτρονική ή τηλεφωνική προαγορά των αγαθών από τον πελάτη.
Η επιχείρηση θα καταχωρεί την παραγγελία και θα αποστέλλει στον πελάτη είτε τιμολόγιο είτε μήνυμα που θα περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία: Επωνυμία-Διεύθυνση, ΑΦΜ, χρονικό διάστημα παραλαβής
Η πληρωμή θα γίνεται μόνο ηλεκτρονική ή και με POS έξω από την είσοδο του καταστήματος. 
Η παραλαβή θα γίνεται μόνο από την είσοδο του καταστήματος και μόνο από ένα άτομο.
Καταστήματα που δεν διαθέτουν πρόσβαση στον δρόμο, όπως malls και κλειστά εμπορικά κέντρα, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν με click away.

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: