29.12.20

Αλλάζουν οι εμπορικές ισορροπίες μετά το Brexit...


Μετά το Brexit,έρχονται οι εμπορικές συμφωνίες και αναμένεται ευρεία αλλαγή των ισορροπιών στην παγκόσμια σκηνή. Η Κομισιόν πήρε το πράσινο φως των εθνικών πρωτευουσών τη Δευτέρα σχετικά με την Κίνα: Ρώτησε τους... πρεσβευτές της ΕΕ εάν υπάρχουν κόκκινες γραμμές που θα εμπόδιζαν την Επιτροπή να…«περπατήσει το τελευταίο μίλι» της διαπραγμάτευσης από τώρα έως το τέλος του έτους για να συνάψει επενδυτική συμφωνία με Κίνα.

Το ζήτημα βρισκόταν στην ατζέντα των πρεσβευτών για δεύτερη φορά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η Sabine Weyand, γενική διευθύντρια του εμπορίου της Επιτροπής, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν σημειώσει, τις τελευταίες 10 ημέρες, πρόοδο, όσον αφορά τη δέσμευση του Πεκίνου για τα εργασιακά δικαιώματα: οι ανησυχίες σχετικά με τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας από την Κίνα της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων ήταν ένα βασικό εμπόδιο για τη σύναψη της συμφωνίας, μαζί με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα γενικά - και ειδικότερα το Χονγκ Κονγκ.

Υπήρξαν ερωτήσεις, αλλά δεν υπήρχαν αντιρρήσεις για την επιτάχυνση και την εντατικοποίηση των συνομιλιών: η προεδρία του Συμβουλίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «καμία αντιπροσωπεία δεν έθεσε σήμα στάσης και ότι ο δρόμος για πολιτική έγκριση επομένως εκκαθαρίστηκε», δήλωσε διπλωμάτης.

Ο στόχος για τη σύναψη συμφωνίας έως το τέλος του έτους είναι κοινός μεταξύ της Κομισιόν και της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου, η οποία έθεσε το ζήτημα ψηλά στον κατάλογο προτεραιότητας εκτός του κορονοϊού. Εάν οι συνομιλίες πάνε καλά, μπορεί να υπάρξει ένα ακόμη τηλεφώνημα με το Πεκίνο την Τετάρτη!

Την ίδια ώρα, η αμερικανική διοίκηση του Τζο Μπάιντεν μπορεί να είπε ότι θα προτιμούσε να συντονιστεί με την ΕΕ για την πολιτική έναντι του Πεκίνου - αλλά οι αμερικανικές εταιρείες έχουν καλύτερη πρόσβαση στην αγορά από τις ευρωπαϊκές, σημείωσε ένας διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι θα ήταν προτιμότερο οι Βρυξέλλες να συντονιστούν με την Ουάσινγκτον μόλις και οι δύο πλευρές βρεθούν σε ισότιμη βάση απέναντι στην Κίνα.

Πάντως, τη Δευτέρα, ένα κινέζικο δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πολίτη δημοσιογράφο Ζανγκ Ζαν ότι «επέλεξε διαμάχες και προκάλεσε προβλήματα» και την καταδίκασε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για αναφορά σχετικά με την πανδημία κορονοϊού στη Γουχάν. Ο Γερμανός Επίτροπος για την Πολιτική για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Bärbel Kofler, δήλωσε σε δήλωση: «Είμαι συγκλονισμένος από τον μεγάλο αριθμό αποφάσεων εναντίον δικηγόρων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών της αντιπολίτευσης στην Κίνα τις τελευταίες ημέρες. Για άλλη μια φορά, είναι προφανές ότι χρησιμοποιούνται ασαφείς νομικοί όροι για τον περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών».

Από την πλευρά του το Λονδίνο, ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Άγκυρα. «Η συμφωνία που αναμένουμε ότι θα υπογράψουμε αυτήν την εβδομάδα κλειδώνει τις ρυθμίσεις συναλλαγών χωρίς δασμούς και θα βοηθήσει την εμπορική μας σχέση. Θα παράσχει βεβαιότητα για χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη μεταποιητική βιομηχανία, την αυτοκινητοβιομηχανία και τη χαλυβουργία», είπε η υπουργός Λιζ Τρας. «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για μια φιλόδοξη, εξατομικευμένη συμφωνία στο μέλλον», πρόσθεσε.

Η συμφωνία αυτή είναι η πέμπτη μεγαλύτερη που έχει διαπραγματευτεί το Λονδίνο με μεμονωμένες χώρες, μετά από εκείνες με την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Ελβετία και τη Νορβηγία. Συνολικά πλέον η Βρετανία έχει συνάψει εμπορικές συμφωνίες με 62 χώρες.

Το Λονδίνο επιδιώκει τώρα την υπογραφή εμπορικών συμφωνιών με την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, αλλά και χώρες που βρίσκονται στην περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού ωκεανού, όπως έγραψε αργά χθες το βράδυ, ο υπουργός των Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ, στην εφημερίδα «The Telegraph»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: