1.12.20

Το στοίχημα του Τραμπ...


«Θα ξαναγυρίσω» είχε πει ο στρατηγός Μακ Αρθουρ όταν η απόβαση των ιαπωνικών δυνάμεων τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τις Φιλιππίνες. «Θα ξαναγυρίσω» είναι σήμερα το... μήνυμα του Τραμπ σε οπαδούς και αντιπάλους. 

Πρώτη φορά στην Ιστορία των ΗΠΑ, πρόεδρος που δεν μπόρεσε να επανεκλεγεί δηλώνει ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα της υποψηφιότητας για τις επόμενες εκλογές και ότι μέχρι τότε θα λειτουργεί ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Τα παραπάνω αποτελούν ένα στοίχημα υψηλού κινδύνου για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ.

 Ποια στάση θα κρατήσουν οι Ρεπουμπλικανοί στη γραμμή Τραμπ «Δεν αναγνωρίζω τη νίκη Μπάιντεν»; Το ερώτημα αφορά κυρίως τα μέλη του Κογκρέσου και τους κυβερνήτες των Πολιτειών, οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι υποχρεωμένοι να συναλλάσσονται με τον εκάστοτε ένοικο του Λευκού Οίκου.

 Στον βαθμό που η στήριξη του Τραμπ προκύψει να είναι εισιτήριο για την επανεκλογή τους, οι Ρεπουμπλικανοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι θα κάνουν τις επιλογές τους με ορίζοντα τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2022.

 Για κάποιους από τους ψηφοφόρους του, ο Τραμπ νομιμοποιείται στην άρνηση αναγνώρισης της ήττας του, καθώς έτσι ανταποδίδει στους μηχανισμούς του συστήματος τον αδιάκοπο επί μια τετραετία πόλεμο φθοράς εναντίον του. 

 Σε κάθε περίπτωση, ο τραμπισμός με ή χωρίς τον Τραμπ θα παγιωθεί ως ρεύμα στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ αν ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί θεωρήσουν τον απερχόμενο πρόεδρο ως ένα συγκυριακό ατύχημα, ως μια λαϊκιστική παρένθεση που έχει ήδη κλείσει. 

 Ακόμη χειρότερη επιλογή θα είναι μια ομοβροντία δικαστικών διώξεων κατά του Τραμπ μόλις αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ δεν αντιμετωπίζεται ως παραβάτης της πολιτικής ορθότητας και της νομιμότητας. 

Χωρίς ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, οι ολοένα και περισσότερο αποκλεισμένοι από το αμερικανικό όνειρο θα εξακολουθήσουν να έλκονται από τον λαϊκισμό τού «Πρώτα η Αμερική»...

 Γιώργος Καπόπουλος 

 Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: