19.12.20

«Κόκκινη ζώνη» Λονδίνο...



...και νοτιοανατολική Αγγλία εν μέσω Χριστουγέννων...

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τα Χριστούγεννα όπως είχε προγραμματιστεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ανακοινώνοντας πως η περιφέρεια του Λονδίνου και πολλές περιοχές στη νοτιοανατολική Αγγλία εισέρχονται σε lockdown επιπέδου 4.
«Δεν... μπορούμε να συνεχίσουμε με τα Χριστούγεννα όπως είχε προγραμματιστεί». Η φράση αυτή του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον αποτυπώνει την αλλαγή στάσης της βρετανικής κυβέρνησης στο θέμα διαχείρισης της πανδημίας, τη στιγμή που ένα νέο στέλεχος Covid-19 φαίνεται ότι μπορεί να μεταδίδεται ταχύτερα και να οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων.

Έτσι, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η περιφέρεια του Λονδίνου και πολλές περιοχές στη νοτιοανατολική Αγγλία εισέρχονται από αύριο (Κυριακή) σε lockdown επιπέδου 4. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, το αυστηρότερο επίπεδο περιοριστικών μέτρων ήταν το 3. Όπως είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, το νέο στέλεχος του κορονοϊού «δεν αυξάνει την επικινδυνότητα» του ιού, αλλά «μεταδίδεται πιο εύκολα».

Τι θα ισχύσει τα Χριστούγεννα

Αναφερόμενος ειδικότερα στο τι θα ισχύσει για τις ημέρες των Χριστουγέννων, ο Τζόνσον δήλωσε ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν σε μια περιοχή που βρίσκεται στο επίπεδο 4, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, όπως στην περίπτωση της επανένωσης οικογενειών. 


Στα επίπεδα 1, 2 και 3 θα μπορούν να γίνονται συναντήσεις μέχρι τριών νοικοκυριών, μόνο για την ημέρα των Χριστουγέννων, αντί για πέντε ημέρες, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Αντίθετα, στο επίπεδο 4 οι πολίτες δεν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με κανέναν άλλο, εκτός από την οικογένειά τους. 

Επίσης, στο επίπεδο 4, οι κάτοικοι θα πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους, εκτός περιορισμένων εξαιρέσεων. Λουκέτο θα μπει σε «μη απαραίτητα» καταστήματα, γυμναστήρια, χώρους αναψυχής και κέντρα προσωπικής φροντίδας. Επίσης, οι πολίτες καλούνται να μείνουν στο σπίτι τους και απαγορεύεται η έξοδός τους κατά τις βραδινές ώρες. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι για τον ίδιο «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» και ότι οι πολίτες θα πρέπει να θυσιάσουν αυτά τα Χριστούγεννα για να έχουν καλύτερες πιθανότητες να προστατεύσουν τις ζωές των αγαπημένων τους. Ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής 350.000 Βρετανοί έχουν κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Τι δείχνουν οι αριθμοί 

Παρόντες στη συνέντευξη ήταν ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της Αγγλίας Κρις Ουίτι και ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, που έδωσαν στοιχεία για τη διάδοση του νέου στελέχους, το οποίο έχει 23 αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο. 

Τόνισαν πως στα νοτιοανατολικά της Αγγλίας, τα ανατολικά και το Λονδίνο έχει σημειωθεί μια πραγματικά δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Μάλιστα, στα νοτιοανατολικά το 43% των περιπτώσεων οφείλονται στο νέο στέλεχος, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στα ανατολικά (59%) και στο Λονδίνο (62%). Στις παραπάνω περιοχές έχει αυξηθεί πολύ γρήγορα οι αριθμός των μολύνσεων κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ αντίθετα ο αριθμός αυτός είναι πολύ χαμηλότερος σε άλλα μέρη της χώρας.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς ειδικούς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η παραλλαγή του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει ένα υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ή έχει επηρεάσει τα εμβόλια. Όπως είπαν, βρίσκονται σε εξέλιξη επείγουσες έρευνες για τα θέματα αυτά. 

Σημειώνεται ότι χθες, η χώρα κατέγραψε 28.507 νέα κρούσματα COVID-19 και 489 θανάτους, με τον δείκτη R να υπολογίζεται μεταξύ 1,1 και 1,2, κάτι που σημαίνει πως ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ταχέως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: