30.12.20

«Δείξαμε σε όλους...


...τι μπορούμε να κάνουμε στην Ανατολική Μεσόγειο»...

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην ομιλία του για τον απολογισμό του 2020 αναφέρθηκε και στις εξελίξεις σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ανατολική Μεσόγειο, αναφέροντας πως «για τα νόμιμα δικαιώματά μας, όταν... κινούμαστε. δεν το κάνουμε για να ικανοποιούμε τον κόσμο. Στόχος μας είναι τα συμφέροντα μας». 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνέχισε λέγοντας:

«Στην ανατολική Μεσόγειο, υψώσαμε τη σημαία μας με το Oruc Reis , το Μπαρμπαρός και το Γιαβούζ και δείξαμε πως δίχως εμάς δεν μπορεί να συμβεί κάτι στην περιοχή. Το δείξαμε αυτό όχι μόνο στις παράκτιες χώρες αλλά και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και σε όλο τον κόσμο. Και δείξαμε σε εχθρούς και φίλους  το τι μπορούμε να κάνουμε. Στην Κύπρο θέλουμε λύση. Όχι όμως μια ομοσπονδία, αλλά λύση με δυο κυρίαρχα κράτη». 

Ο ίδιος, επιπλέον, πρότεινε για άλλη μια φορά την Διάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις σχέσεις της χώρας του με τις Βρυξέλλες σημειώνοντας: «Ήταν μια σχέση γεμάτη με ένταση λόγω της Ελλάδας, των Ελληνοκυπρίων και της Γαλλίας που επέμεναν να θέτουν τις διαφορές τους με τη χώρα μας. Στην τελευταία Σύνοδο υπάρχουν σημεία που δεν μας ικανοποιούν, όμως φαίνεται πως επικράτησε κοινή λογική. Είμαστε κομμάτι της Ευρώπης κι ας μην είμαστε μέλος της Ε.Ε.».

Ακόμη, για άλλη μια φορά δήλωσε πως οι κυρώσεις των Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα αποτελούν επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας...

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: