1.12.20

Σύνοδος Κορυφής: Εκτός τραπεζιού -πάλι- οι κυρώσεις στην Τουρκία...



Εκτός τραπεζιού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής βρίσκονται αυτή τουλάχιστον τη στιγμή οι «κυρώσεις που δαγκώνουν» προς την Τουρκία για τη στάση της έναντι της Αθήνας και της Λευκωσίας!

Οι πληροφορίες επιμένουν πως... παρά την εκτίμηση πως οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν έχουν βελτιωθεί σχεδόν καθόλου από το προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής, την 1η Οκτωβρίου, άμεση επιβολή κυρώσεων δεν προβλέπεται ούτε αυτή τη φορά! Αυτή τη φορά το βασικό επιχείρημα στο παρασκήνιο είναι πως οι Βρυξέλλες πρέπει να αφήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στον νέο αμερικανό πρόεδρο και να μην τον δεσμεύσουν στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας-Δύσης, θέτοντας από τώρα την Άγκυρα απέναντί της!

Η στάση αυτή της ΕΕ, που αυτή τη στιγμή είναι η επικρατέστερη, δείχνει να προκρίνεται παρά τη βούληση χωρών-μελών, όπως η Γαλλία, η Αυστρία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, που θα επιθυμούσαν κυρώσεις.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο αυτή την εποχή είναι να συμφωνηθούν οι τομείς των κυρώσεων και να ανατεθεί στον ύπατο αρμοστή για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ Ζ. Μπορέλ να διαμορφώσει ένα γραπτό κατάλογο των κυρώσεων αυτών! «Πάρε το αυγό και κούρεφτο», που θα έλεγε και ο Βύρων Πολύδωρας!

Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αυτή τη στιγμή να διαμορφώνει δυο στρατηγικές για το θέμα. Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να υποβαθμίσει το θέμα, όπως έκανε με το «Ορούτς Ρέις», που βόλταρε ανενόχλητο επί εβδομάδες μεταξύ των 6 και 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο χωρίς να τρέχει τίποτα. Επιδιώκει, δηλαδή, να υποβαθμιστεί το θέμα της μη επιβολής άμεσων «κυρώσεων που δαγκώνουν» στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Αντιθέτως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιδιώκει να επιρριφθούν όλες οι ευθύνες στη Γερμανία-εξ ου και οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια κατά του Βερολίνου- κατά τα «πρότυπα» της επιβολής των μνημονίων, όπου με την αποκλειστική επίρριψη των ευθυνών στον «ξένο παράγοντα» επιχειρήθηκε να «αθωωθούν» οι ελληνικές κυβερνήσεις την περίοδο 2010-15.

Η μη επιβολή άμεσων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, πάντως, ενδέχεται να εκθέσει ακόμα περισσότερο την ελληνική κυβέρνηση, ιδίως στην -πολύ πιθανή περίπτωση- που η Άγκυρα, όπως αναμένεται, κλιμακώσει τις επιθετικές της ενέργειες μετά τη Σύνοδο Κορυφής και της 20ης Ιανουαρίου, που ορκίζεται η κυβέρνηση Μπάιντεν!

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Η Αθήνα, ωστόσο, αναμένεται να «χρυσώσει το χάπι», καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, η χώρα θα λάβει περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας από ευρωπαϊκούς χώρους, πιθανόν και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Βασίλης Σκουρης (ieidiseis.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: