15.12.20

Λιγότερες οι νέες εισαγωγές για κορονοϊό στα νοσοκομεία...


Παραμένει σε «εξαιρετικά εύθραυστη κατάσταση» η χώρα λόγω του κορωνοϊού, με το επιδημικό κύμα να υποχωρεί δραματικά αργά δοκιμάζοντας τις αντοχές των πολιτών, του συστήματος υγείας, της οικονομίας. Αυτό υπογράμμισαν οι ειδικοί για μια ακόμη φορά, χθες, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, καλώντας τους πολίτες να... γιορτάσουν τα Χριστούγεννα αλλά κρατώντας τον ιό έξω από τα σπίτια τους και κυρίως μακριά από τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς.

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε περί τις 600 νέες διαγνώσεις κορωνοϊού, αριθμός που απέχει από τα τετραψήφια κρούσματα που καταγράφονταν μέχρι και το περασμένο Σάββατο.

Συγκεκριμένα, η επιδημιολογική έκθεση περιελάμβανε 639 κρούσματα σε ένα 24ωρο, από τα οποία τα 184 στην Αττική και τα 163 στη Θεσσαλονίκη. Τα τεστ για να προκύψει ο παραπάνω αριθμός ήταν λιγότερα σε σχέση με όσα γίνονται τις καθημερινές και ανήλθαν συνολικά σε 11.979, ωστόσο, η επιδημία δείχνει σαφή σημάδια πτωτικής πορείας.

«Η μείωση των ενεργών κρουσμάτων που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα συνεχίστηκε και μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως εκτιμάται από τη μείωση του αριθμού των ατόμων των νέων διαγνώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο» είπε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην Αττική, ο αριθμός των διαγνώσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ενώ η Θεσσαλονίκη παρουσίασε περίπου 20% λιγότερες διαγνώσεις από ό,τι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Η επιδημία στα βόρεια της χώρας εξακολουθεί να έχει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, ενώ ελαφρύτερη είναι η εικόνα στο νότιο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι τα σημεία πίεσης στο σύστημα Υγείας δείχνουν ελαφρά υποχώρηση. «Παρά τη βελτίωση, δεν έχει ανακουφιστεί το συσσωρευμένο φορτίο νοσηρότητας στο ΕΣΥ και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς χθες το βράδυ ανέρχονταν σε 549, ενώ συνολικά σε κάθε είδους Μονάδες, πλην απλών κλινικών, νοσηλεύονταν 821 ασθενείς. Άλλοι 2.624 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 και με επιπλοκές της νοσηλεύονταν σε κλινικές όλων των νοσοκομείων της χώρας. Το 60% των συνολικών ασθενών βρίσκονταν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, τα οποία σηκώνουν αυτό το υψηλό «φορτίο» από τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Στις ίδιες περιοχές έχει καταγραφεί και το 64% των θανάτων λόγω κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, καταγράφεται μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Το περασμένο 24ωρο έγιναν 233 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας. Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι τα Σαββατοκύριακα κατά κόρον διαγιγνώσκονται τα βαρύτερα περιστατικά.

Ακόμη, η κυρία Παπαευαγγέλου εκτίμησε πως αποτυπώνονται κάποια πρώτα σημεία σταθεροποίησης των νέων διασωληνωμένων ασθενών και καθημερινών θανάτων. Χθες ανακοινώθηκαν 62 θάνατοι, ενώ συνολικά έχουν καταλήξει 3.661 άνθρωποι, με τους 1.281 να έχουν καταλήξει μέσα στον Δεκέμβριο.

5 συν 1 συμβουλές για τις συναντήσεις των εορτών

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να μην... συναντηθούμε με άτομα από άλλα νοικοκυριά, διότι οι εορταστικές συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους έχουν όλα τα στοιχεία που μπορούν να αυξήσουν τη μετάδοση.

«Τονίζουμε συνεχώς την ανάγκη να είμαστε με μια μικρή παρέα λίγων ανθρώπων όταν είμαστε σε κλειστό χώρο, γιατί απλά έχει υπολογιστεί με μαθηματική ακρίβεια ότι αν σε ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών μαζευτούν 20 άτομα για περισσότερο από 4 ώρες, ακόμα και αν όλοι οι παρευρισκόμενοι φοράνε μάσκα συνεχώς, υπάρχει κίνδυνος διασποράς. Ενώ αν κανείς από τους καλεσμένους δεν φοράει μάσκα, και μάλιστα πιάσουν και κανένα τραγουδάκι την ώρα της διασκέδασης, αρκούν μόλις 8 λεπτά, προσέξτε, μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι ακόμη και μία διασπορά λιγότερη να υπάρξει, το όφελος είναι μεγάλο. «Ακόμα και μία διασπορά σε ένα σπίτι να μειώσουμε, αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουμε λιγότερες οικογένειες με κρούσματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες» εξήγησε.

Ωστόσο, τόσο η ίδια όσο και ο κ. Μαγιορκίνης ανέφεραν πως αυτό πιθανόν να μην γίνει, και στο πλαίσιο αυτό παρέθεσαν σημαντικές συμβουλές προς όλους ώστε να ελεγχθεί η τυχόν μετάδοση του κορωνοϊού. «Εφόσον επιλέξουμε να συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά, υπάρχουν πολύ απλές οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να μην αυξηθεί το επιδημιολογικό φορτίο», ανέφεραν.

Σύμφωνα με τις οδηγίες:

-Εάν έχουμε συμπτώματα, δεν πρέπει να συμμετέχουμε

-Να φοράμε μάσκες, ειδικά όταν πρόκειται να συναντήσουμε ηλικιωμένους ή ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

-Να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές ώστε να δημιουργήσουμε τη δική μας «κοινωνική φούσκα»

-Να διατηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής, να πλένουμε τα χέρια μας, να μην τρώμε από κοινό φαγητό, να μην τρώμε από κοινό πιάτο, να μην μοιραζόμαστε ποτήρια

-Να αερίζονται πολύ καλά οι κλειστοί χώροι. Εάν είναι δυνατόν οι συναντήσεις να πραγματοποιούνται ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους.

Ποιοι θα εμβολιαστούν στην Ελλάδα

Συνεχείς είναι οι συνεδριάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στη χώρα μας προκειμένου να καθοριστούν ενόψει της έλευσης του εμβολίου τον ερχόμενο μήνα, οι ομάδες του πληθυσμού που θα λάβουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό – μία ακόμη συνεδρίαση πραγματοποιείται σήμερα όπως είπε χθες η κυρία Παπαευαγγέλου η οποία μετέχει στην Επιτροπή.

«Θα θέσουμε τις προτεραιότητες των ομάδων του πληθυσμού. Καταγράφουμε, αξιολογούμε και συνυπολογίζουμε έναν συνδυασμό παραγόντων κινδύνου για τις ευπαθείς ομάδες» ανέφερε, προκειμένου να εξηγήσει πως θα ιεραρχηθούν οι ομάδες του πληθυσμού για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Διευκρίνισε επίσης πως δεν θα εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει με τη λοίμωξη Covid-19, οι έγκυες και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 χρόνων. «Οι έγκυες δεν εμβολιάζονταν στην κλινική μελέτη. Όμως έτυχε και 12 γυναίκες ενώ ήταν έγκυες, δεν το γνώριζαν και εμβολιάστηκαν. Το ευχάριστο μήνυμα είναι ότι η εγκυμοσύνη τους προχωράει κανονικά χωρίς κανένα σύμπτωμα» ανέφερε η ειδικός.

Σε ό,τι αφορά στα παιδιά, είπε πως «έχει εμβολιαστεί πολύ μικρός αριθμός παιδιών κάτω των 16 ετών, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για την ομάδα αυτή πληθυσμού. Είναι σίγουρο ότι για να μπορέσουμε να ξεμπερδέψουμε από αυτή την πανδημία, στο μέλλον θα εμβολιάζουμε και τα παιδιά. Έτσι, κλινικές μελέτες που αφορούν τα παιδιά θα ακολουθήσουν».

Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων επικεντρώθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ειδικούς πληθυσμούς, δηλαδή στους ηλικιωμένους και στους ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

Μάλιστα, επισήμανε ότι οι ηλικιωμένοι βρίσκονται στο κέντρο αυτής της επιστημονικής συζήτησης καθώς οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο πιο ισχυρός παράγοντας κινδύνου για τη λοίμωξη Covid-19 είναι η ηλικία και πως οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας είναι αυτοί που νοσούν πιο βαριά.

Όπως ανέφερε, το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech έχει ήδη χορηγηθεί σε περισσότερα από 18.500 άτομα, ενώ άλλα τόσα άτομα έχουν λάβει το εικονικό εμβόλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου, οι μισοί ήταν πάνω από 55 ετών, με εύρος ηλικίας που έφτανε μέχρι τα 89 έτη. Εμβολιάστηκαν περίπου 4.500 άνθρωποι που ήταν πάνω από 65 χρονών και περίπου 1.000 άτομα που ήταν πάνω από 75 ετών. Οι μισοί περίπου ασθενείς είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα - εμβολιάστηκαν ασθενείς με χρόνια πνευμονοπάθεια, με σακχαρώδη διαβήτη, με κακοήθεια, αλλά και με καρδιαγγειακά νοσήματα.

«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι η αποτελεσματικότητα ήταν ίδια. «Δηλαδή το εμβόλιο ήταν εξίσου προστατευτικό τόσο για τα νεαρά άτομα, όσο και για τους ανθρώπους άνω των 55 ή άνω των 65 ετών, για αυτά με ή και χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Και φάνηκε ότι το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά άτομα με χρόνια πνευμονοπάθεια, με διαβήτη και υπέρταση» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις παρενέργειες, σημείωσε πως η πιο συχνή παρενέργεια ήταν ο πόνος στο σημείο της ένεσης που κρατούσε λίγες ημέρες, ενώ καταγράφηκαν και κόπωση, κεφαλαλγία και σπανιότερα πυρετός. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ηπιότερες στα άτομα άνω των 65 ετών...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: