8.12.20

Η «πανεπιστημιακή αστυνομία»...

...στην ατζέντα Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη με τους πρυτάνεις... 

 Συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) είχαν η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αντικείμενο το σχέδιο της κυβέρνησης για... δημιουργία αστυνομίας των πανεπιστημίων.

 Η συζήτηση, στην οποία ήταν παρών και ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, περιστράφηκε γύρω από τον ρόλο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, την κάρτα εισόδου και τις αλλαγές στον Ποινικό και Πειθαρχικό Κώδικα που θα εφαρμοστεί στα πανεπιστήμια. 

 Η Νίκη Κεραμέως υποστήριξε ότι μέλημα της κυβέρνησης «ήταν και παραμένει η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της απρόσκοπτης διδασκαλίας και έρευνας». 

 Πρόσθεσε επίσης ότι απαιτείται «συνεργασία αλλά και η τήρηση στάσης ευθύνης από όλους τους εμπλεκομένους. Πολιτεία, πρυτανικές αρχές, προσωπικό των ΑΕΙ και φοιτητές πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο». 

 Κατά τις παρεμβάσεις τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, η Νίκη Κεραμέως και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επανέλαβαν ότι είναι «προτεραιότητα η ασφάλεια των πανεπιστημίων και η διαφύλαξη της ακαδημαϊκής ελευθερίας, μέσα από ένα ρεαλιστικό, επιχειρησιακό σχεδιασμό».

 «Σε συνέχεια της δέσμευσης για την αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου στη πραγματική του έννοια, η οποία υλοποιήθηκε ήδη από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης το 2019, προωθείται η περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των πανεπιστημίων και η διαφύλαξη της ακαδημαϊκής ελευθερίας, μέσα από ένα ρεαλιστικό επιχειρησιακό σχεδιασμό που θα ισχύει για όλα τα ΑΕΙ της χώρας, προκειμένου να εμπεδωθεί ένα ποιοτικό ακαδημαϊκό περιβάλλον, απαλλαγμένο από φαινόμενα παραβατικότητας και ανομίας», αναφέρεται συγκεκριμένα. 

 Σύμφωνα με το υπουργείο, τρεις είναι οι άξονες των προωθούμενων διατάξεων: 

 Η σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.) 

Η σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στο χώρο του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ 

Η ενίσχυση διατάξεων του πειθαρχικού και του ποινικού Δικαίου. 

Συγκροτείται ειδικό Σώμα 

 Ειδικό Σώμα εκπαιδευμένων αστυνομικών συγκροτείται με το όνομα «Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος» που θα φυλάσσει τα κτίρια και τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, θα έχει προανακριτικά καθήκοντα και θα κάνει συλλήψεις, αν διαπράττονται αδικήματα.

 Οι αστυνομικοί του νέου Σώματος, σύμφωνα με πληροφορίες , θα προσληφθούν ύστερα από προκήρυξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στα πρότυπα της προκήρυξης για την πρόσληψη των 1500 ειδικών φρουρών της Αστυνομίας και τα μέλη του Σώματος θα είναι αποσπασμένα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με διάθεση στα ΑΕΙ. Ο αριθμός τους θα αλλάζει ανά Πανεπιστήμιο αλλά και ανά περίοδο ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής. 

 Το σχέδιο που προκρίνεται είναι η φύλαξη των Πανεπιστημίων να γίνεται με κάρτα εισόδου και στην περίπτωση μεγάλων κάμπους που είναι πάρκα διέλευσης κοινού αυτά να παραμείνουν ανοιχτά και η φύλαξη με την είσοδο με κάρτα εισόδου να γίνεται στα κτίρια. 

Παράλληλα το σχέδιο περιλαμβάνει ενίσχυση του φωτισμού των πανεπιστημιακών χώρων. Το νέο Σώμα θα φορά Στολή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες , προκειμένου να είναι ευδιάκριτοι στον χώρο του Πανεπιστημίου, ωστόσο θα είναι διαφορετική από τις στολές των υπολοίπων αστυνομικών , ενδεχομένως και με διαφορά στο χρώμα ,όπως προκρίνεται έως στιγμής. 

Το Σώμα των ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών που θα απευθύνονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην ΕΛ.ΑΣ. Το νέο σώμα θα έχει την έδρα του εντός των Πανεπιστημιακών χώρων και θα έχει εποπτεία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς...


Δεν υπάρχουν σχόλια: