26.12.20

Οικονομική «κράμπα»...



...της γυμναστικής στον διάδρομο του κορονοϊού...
Η σχέση των Ελλήνων με την άθληση περνούσε κρίση ήδη πριν από την πανδημία καθώς η έννοια του «μαζικού-λαϊκού αθλητισμού» παρέμενε υποτιμημένη, με το 42,9% των Ελλήνων να δηλώνει ότι δεν αθλείται καθόλου, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Eurostat από το 2019. Κι αυτό παρότι την... τελευταία δεκαετία τα γυμναστήρια και άλλοι χώροι άθλησης είχαν επεκταθεί σε κάθε γειτονιά και προσέφεραν πολύ προσιτές τιμές και υπηρεσίες.

Εννοιες όπως ο personal trainer και νέες μορφές γυμναστικής και προπόνησης, όπως το crossfit, το TRX και η aerial yoga, μπήκαν στο λεξιλόγιο του μέσου Ελληνα.

Το lockdown ήρθε να διακόψει ακόμα και αυτή την έστω και επιφανειακή επαναπροσέγγιση με τη γυμναστική, με τα ερωτήματα που συνοδεύουν την επιστροφή στην «κανονικότητα» να είναι αρκετά, ταλανίζοντας περισσότερο απ’ όλους τους χιλιάδες επαγγελματίες και ανθρώπους του χώρου που απασχολούνται σε γυμναστήρια ή σε ερασιτεχνικά σωματεία.


Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις, σχεδόν κάθε ερασιτεχνική αθλητική δραστηριότητα παραμένει παγωμένη τουλάχιστον ώς τις 7 Ιανουαρίου.

Τα γυμναστήρια

Ας ξεκινήσουμε με την ιστορία ενός παραρτήματος γνωστής αλυσίδας γυμναστηρίων στα βόρεια προάστια. Συνδύαζε εξαιρετικά προσιτές ετήσιες τιμές με ομαδικά προγράμματα, εξασφαλίζοντας έτσι έναν σταθερό αριθμό πιστών συνδρομητών. Μετά την επιστροφή από το πρώτο lockdown στα μέσα Ιουνίου η απαραίτητη αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων υγιεινής (π.χ. προσέλευση με ραντεβού, μη χρήση αποδυτηρίων) σε συνδυασμό με τη θερινή περίοδο και τη στάση «βλέποντας και κάνοντας» των περισσότερων μελών οδήγησαν σε λουκέτο στα τέλη Ιουλίου.

Υπήρξαν αρκετές ανάλογες περιπτώσεις, πλήττοντας περισσότερο γυμναστήρια της γειτονιάς («σιδεράδικα»-σ.σ. παλιού τύπου) αλλά και μοντέρνα «fitness clubs» που ήδη προ κορονοϊού δυσκολεύονταν να ανταγωνιστούν τις προσφορές και τις παροχές των αλυσίδων κι έτσι επέλεξαν να μην ανοίξουν καθόλου.

Σύμφωνα με τον Δώρο Κλεοβούλου, γενικό γραμματέα του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων (ΠΑΣΥΓΥ), οι 2.500 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σωματικής άσκησης σε όλη τη χώρα απασχολούν περίπου 42.000 εργαζομένους, γυμναστές, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.

«Υπήρξαν γυμναστήρια που δεν μπόρεσαν να κρατηθούν και είναι προφανές ότι θα υπάρξουν και κάποια άλλα, γεγονός που θα φέρει απώλεια θέσεων εργασίας. Το πλήγμα είναι βάναυσο σε όλη την επικράτεια. Ασφαλώς υπάρχει αγωνία και ερωτήματα για την περαιτέρω λειτουργία και εξέλιξη», δηλώνει στην «Εφ.Συν.».




Τα γυμναστήρια με την επιβολή περιοριστικών μέτρων κλείνουν πρώτα και ανοίγουν τελευταία, ωστόσο ο κ. Κλεοβούλου αντικρούει τα περί «υγειονομικής βόμβας» που έχουν δημιουργήσει ένα αίσθημα ανασφάλειας σε αρκετούς πολίτες που θέλουν να αθληθούν όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Μας επισημαίνει ότι έχουν καταγραφεί ελάχιστα κρούσματα κορονοϊού εντός γυμναστηρίων, ότι εφαρμόζονται αυστηρά πρωτόκολλα, αλλά και τη σημασία της άσκησης για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Ρωτήσαμε ακόμη για τον φόβο να αυξηθούν οι τιμές των συνδρομών λόγω των δυσκολιών που μοιραία αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, γεγονός που μπορεί να απομακρύνει από τα γυμναστήρια όσους δοκιμάζονται οικονομικά. Η πλειονότητα των γυμναστηρίων έδωσε επέκταση των υπηρεσιών για όσο διάστημα ήταν κλειστά. Ειδάλλως, αναζητείται μια λύση κάπου στη μέση ανάμεσα στον πελάτη και την επιχείρηση (π.χ. οι τρεις μήνες που χάθηκαν μοιράζονται στη νέα συνδρομή).

Η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν δώσει ή νομοθετήσει κάποια κεντρική οδηγία κι έτσι το θέμα παραμένει στη διακριτική ευχέρεια κάθε επιχείρησης, με τον ΠΑΣΥΓΥ να συνιστά τουλάχιστον να ακολουθείται η μέση οδός.

Οι άνθρωποι του ΠΑΣΥΓΥ έχουν αποστείλει στο γραφείο του πρωθυπουργού και στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης υπόμνημα με προτάσεις για ιδιαίτερα μέτρα στήριξης του κλάδου, ανάμεσα στα οποία είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, η επιδότηση στο ύψους του 50% του τζίρου το ίδιο διάστημα του 2019 για τους μήνες που βρίσκονταν τα γυμναστήρια σε αναστολή λειτουργίας, η επέκταση για 6 μήνες της επιδότησης ενοικίου και να καταβάλλουν για ένα εξάμηνο το 50% των εργοδοτικών εισφορών.

Τα ερασιτεχνικά σωματεία

Για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία ο δρόμος της ενίσχυσης είναι ίσως ακόμα πιο δύσκολος αφού περνάει από την ένταξη στο σχετικό μητρώο της Γ.Γ. Αθλητισμού που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα.

Το καλοκαίρι ανακοινώθηκε έκτακτη ενίσχυση ύψους 12 εκατ. ευρώ για τα σωματεία, αλλά η επιτυχής κατάληξη της αίτησης των σωματείων ώστε να έρθει η έκτακτη επιχορήγηση περνάει μέσα από δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούν νομικούς και λογιστές και δεν είναι καθόλου αυτονόητη. Οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν προκάλεσαν δυσαρέσκεια ανθρώπων του ερασιτεχνικού αθλητισμού προς τον αρμόδιο υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Ευας Παπαδοπούλου, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: