24.12.20

Το τίμημα της εξαφάνισης του ΣΕΠΕ...


Oταν στις 4 Δεκεμβρίου, ενώ ήταν σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στο φαινόμενο του συνεχιζόμενου «πινγκ πονγκ μεταξύ των εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς», το πιθανότερο είναι να μη γνώριζε ότι ο... υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης και η γενική γραμματέας Αννα Στρατινάκη έχουν μετατρέψει εδώ και ενάμιση χρόνο το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε άδειο κέλυφος, χωρίς δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης στους χώρους εργασίας για την πρόληψη από τον ιό.

Χωρίς κατευθύνσεις και σχέδιο δράσης, ο ιστορικός θεσμός του ΣΕΠΕ, έχοντας ήδη υποβαθμιστεί από Ειδική Γραμματεία με προσωπικό 800 στελέχη ανά την Ελλάδα σε απλή διεύθυνση του υπουργείου, όπως αυτές που αποτελούνται από 8 -10 άτομα, δεν εισακούστηκε στις τεκμηριωμένες εισηγήσεις των εκπροσώπων του.

Προτάσεις για συντονισμό με τον ΕΟΔΥ και σχέδια δράσης, για δημιουργία ειδικής ομάδας κρούσης σε κλάδους και επιχειρήσεις, πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων από την προϊσταμένη του ΣΕΠΕ, κ. Στρατινάκη, η οποία φέρει την ευθύνη γιατί οι Επιθεωρητές Εργασίας παρεμποδίστηκαν να παίξουν τον ιδιαίτερο ρόλο που τους επιτάσσει η Διεθνής Σύμβαση 81 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο πόσους ελέγχους έκαναν, αλλά πού, με ποια σχέδια και με ποιο συντονισμό με την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ.

Δυστυχώς, το τίμημα της υποβάθμισης του ΣΕΠΕ, την οποία ο Γ. Βρούτσης άρχισε να μεθοδεύει από τη θητεία του στην κυβέρνηση Σαμαρά και συνέχισε την επαύριο της εκλογής του το 2019, καταβάλλεται σήμερα σκληρά από τους εργαζόμενους της Κοζάνης, της Μάνδρας, του Ασπρόπυργου, της Ελευσίνας που βιώνουν τα σκληρά λοκντάουν. Και όχι μόνο από αυτούς, αλλά από το σύνολο των εργαζομένων.

Το ΣΕΠΕ αποκλείστηκε από τη διαμόρφωσή των ΚΥΑ, τον σχεδιασμό και συντονισμό των ελέγχων που διενεργούνται σε εργασιακούς χώρους για τον κορονοϊό.

Ισως επειδή η ηγεσία του σκιάζεται ακόμη και στο άκουσμα της λέξης «έλεγχος» στις επιχειρήσεις. Ισως γιατί έχει εκχωρήσει τον σχεδιασμό της Υγιεινής και Ασφάλειας στον ΣΕΒ. Ισως οι λόγοι να είναι απλώς η ανικανότητα της ηγεσίας να αντιληφθεί απλώς τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ο,τι και να ισχύει είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: