9.12.20

«Ενοικιαστήριο» στα μουσειακά εκθέματα...



...για μισό αιώνα από την Μενδώνη...
«Φάμπρικα» δανεισμού έργων τέχνης και εκθεμάτων μουσείων ακόμα και για έναν αιώνα επιχειρεί να στήσει η υπουργός Λίνα Μενδώνη, με διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού που βρίσκεται ακόμα στις κοινοβουλευτικές επιτροπές να προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Η υπουργός αναγκάστηκε να... αλλάξει το χρονικό όριο σε 50 χρόνια (25 + δυνατότητα ανανέωσης για 25 χρόνια), με το σχέδιο ωστόσο να προβληματίζει έντονα για τις στοχεύσεις του, καθώς στη χώρα μας υπάρχει ήδη σε ισχύ πλαίσιο δανεισμού για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και για την ουσία του, καθώς θα επιφέρει καίριο πλήγμα εντός των τειχών της χώρας, πολιτιστικά και οικονομικά.

Διάταξη που προβλέπει τη «μακροχρόνια εξαγωγή αντικειμένων των συλλογών των μουσείων πλην αυτών της παρ. 2, τα οποία αντικείμενα μπορεί να αποτελούν και μνημεία, προκειμένου να εκτεθούν σε μουσειακούς ή παρεμφερείς χώρους, ιδίως όταν η ονομασία του τόπου έκθεσής τους ταυτίζεται με ή περιέχει εκείνη του εξάγοντος μουσείου και εκτίθενται μόνο δικές τους συλλογές» περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, με την υπογραφή της υπουργού Λίνας Μενδώνη, η οποία έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από τον επιστημονικό κλάδο.

Στο αρχικό σχέδιο, η Λίνα Μενδώνη προέβλεπε τον δανεισμό μουσειακών συλλογών και εκθεμάτων για 50 χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμα 50, περίοδο δηλαδή ίση με την μισή διάρκεια ζωής του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η διάταξη για τα 50+50 χρόνια «φύτρωσε» στο νομοσχέδιο μετά τη διαβούλευση, αφού πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί προέβλεπε 10+10 χρόνια, τα οποία στην πορεία πενταπλασιάστηκαν. Έπειτα από τις πρώτες αντιδράσεις, η υπουργός αναγκάστηκε να αλλάξει τη διάταξη σε «με την ίδια απόφαση προσδιορίζονται οι ειδικότεροι όροι της εξαγωγής καθώς και η διάρκειά της η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 25 έτη δυνάμενη να ανανεωθεί άπαξ», χωρίς ωστόσο να κάμψει τις αντιδράσεις.

Σημειώνεται πως κατά την ισχύουσα αρχαιολογική νομοθεσία προβλέπεται μακροχρόνιος δανεισμός αρχαιοτήτων με όρια τα πέντε χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης για επιπλέον πέντε έτη. Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, στόχος της διάταξης Μενδώνη είναι να «βοηθήσει» το Μουσείο Μπενάκη να ιδρύσει παράρτημα στη Μελβούρνη για τους ομογενείς, ώστε να ενισχυθεί από εκθέματα που ανήκουν κατά κυριότητα και κατά χρήση στο ελληνικό δημόσιο.

Για να διαβάσετε ολοκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: