16.12.20

Εμβόλιο για κορονοϊό: Τι ισχύει με τις αλλεργίες...


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργιολόγων για το εμβόλιο της Pfizer, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία σε άτομα που παρουσιάζουν αλλεργίες σε τρόφιμα, άτομα και υλικά. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε στην... ΕΡΤ για την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, προειδοποιώντας τους πολίτες ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε, προτού μιλήσουμε για το τρίτο κύμα. 

 Ο κύριος Βασιλακόπουλος διευκρίνισε ότι η πολύ μικρή ύφεση που παρατηρείται στο τρέχον, δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, επιτρέπει ελάχιστα και πολύ προσεκτικά βήματα προς το άνοιγμα της αγοράς. Ωστόσο, τόνισε πως δεν πρέπει να ληφθεί από τους πολίτες το λάθος μήνυμα ότι η πανδημία τελείωσε, όπως συνέβη στην προηγούμενη άρση του lockdown, την άνοιξη.

 «Αν δε φερθούμε πολύ προσεκτικά, θα βρεθούμε σε πολύ μικρό διάστημα στο επίπεδο που ήμασταν στα μέσα Νοεμβρίου», δήλωσε ο ειδικός, προσθέτοντας ότι παρατηρείται στην ψυχολογία των ανθρώπων η πεποίθηση πως το lockdown έληξε, γεγονός που θα μπορούσε να θεωρηθεί «επικίνδυνο» για την πανδημική πορεία της χώρας. 

 Σχετικά με τις μονοκλωνικές θεραπείες αντισωμάτων κατά του κορονοϊού, ο κύριος Βασιλακόπουλος σημείωσε πως δε θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ως μόνιμη λύση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς δε φαίνεται να είναι τόσο αποτελεσματικές στην πρόληψη της νοσηλείας, το κόστος παραγωγής είναι σημαντικό και οι ποσότητες που θα μπορούσαν να παραχθούν είναι περιορισμένες. 

 Ο καθηγητής Πνευμονολογίας υπερτόνισε πως οι πολιτικοί οφείλουν να αφήνουν τους ειδικούς επιστήμονες να αποφασίζουν για τη σωστή διαχείριση της πανδημίας και να μην παίρνουν θέση στις σχετικές αποφάσεις. Αναφέρθηκε ακόμη και στην ανακοίνωση του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργιολόγων για το εμβόλιο της Pfizer, η οποία αναφέρει ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία σε άτομα που παρουσιάζουν αλλεργίες σε τρόφιμα, άτομα και υλικά. 

 Ξεκαθάρισε δε πως υπάρχει θέμα εάν έχει εμφανιστεί πρόβλημα σε προηγούμενο εμβόλιο και εκεί πρέπει να συζητηθεί με τον εμβολιαζόμενο. Σε κάθε περίπτωση, η σύσταση είναι να χορηγείται το εμβόλιο σε δομές υγείας, να γίνεται παρακολούθηση του ατόμου για 30 λεπτά και να υπάρχει ετοιμότητα για αλλεργική αντίδραση. 

Kοντά στις εγκρίσεις
 Σχετικά με τη διαδικασία του εμβολιασμού ο κύριος Κικίλιας σημείωσε κατά την ενημέρωση ην πορεία της πανδημίας, ότι με βάση τις δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και του ΕΜΑ το εμβόλιο της Pfizer είναι σε διαδικασία να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες και πρόκειται να κατευθυνθεί προς όλα τα κράτη μέλη στις ίδιες ημερομηνίες έτσι ώστε να ξεκινήσει αυτή η τεράστια υγειονομική επιχείρηση εμβολιασμού των συμπολιτών μας. 

 "Θέλω να τονίσω εδώ ότι δεν πρόκειται περί ενός εμβολίου αλλά πολλών εμβολίων. Αρκετά από αυτά είναι ήδη σε συμφωνία προαγοράς με την ευρωπαϊκή επιτροπή άρα κοινής προμήθειας από τα κράτη μέλη. Λίαν συντόμως την οδό του ΕΜΑ για να εγκριθούν, θα πάρουν κι άλλα δύο εμβόλια. Άρα είναι πολύ πιθανό τις επόμενες εβδομάδες ή μήνα να έχουμε εγκρίσεις και για άλλα εμβόλια και επίσης οι δόσεις είναι η μία πίσω από την άλλη, σύμφωνα με τα συμβόλαια προ αγοράς. Άρα λοιπόν θα τηρήσουμε ακριβώς το σχεδιασμό που έχουμε κάνει ως χώρα και θα εμβολιάσουμε πρώτα απ’ όλα τους υγειονομικούς μας. Θα τιμήσουμε τους αγωνιστές στην πρώτη γραμμή στα νοσοκομεία μας σε αυτή την τεράστια κρίση της δημόσιας υγείας. Και στη συνέχεια θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες όπως ακριβώς έχει πει Εθνική Αρχή Εμβολιασμών. Και μετά σταδιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός σε μια προσπάθεια να εμβολιάσουμε όσο περισσότερους συμπολίτες μας", επεσήμανε ο κ. Κικίλιας...
news247.gr









Δεν υπάρχουν σχόλια: