19.3.20

Κραυγή αγωνίας μέσα από τα κελιά...


Την άμεση λήψη μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού και στις φυλακές ζητούν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι γυναίκες κρατούμενες των φυλακών Κορυδαλλού.

«Οι...
φυλακές αυτή τη στιγμή είναι οι πιο επικίνδυνοι χώροι στην Ελλάδα για τη διασπορά του ιού και κινδυνεύουν χιλιάδες άνθρωποι», αναφέρουν σε επιστολή-υπόμνημά τους προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την οποία παράλληλα έχουν κοινοποιήσει στον Αρειο Πάγο, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας και στον πρόεδρό αλλά και στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και επίσης στον πρόεδρο του Ι.Σ.Α.

Οι γυναίκες κρατούμενες, οι οποίες αγωνιούν μαζί με τους υπόλοιπους Ελληνες αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη για την εξάπλωση του κορονοϊού, αναφέρουν στην επιστολή τους τα αυτονόητα. Δηλαδή ότι οι «φυλακές είναι οι χώροι με τον μεγαλύτερο συνωστισμό ανθρώπων. Πολλοί κρατούμενοι-ες συνωστίζονται σε κελιά και θαλάμους, σε κοινόχρηστους χώρους, ενώ υπάρχουν κοινά συσσίτια...».


Πρόκειται για μια κραυγή αγωνίας των γυναικών μέσα από τα κελιά, οι οποίες επισημαίνουν πως «δεν έχει γίνει καμία απολύμανση έως τώρα, δεν υπάρχει πρόσβαση κρατουμένων σε αντισηπτικό και φυσικά ούτε μάσκες που θα είναι χρήσιμες για τις ευπαθείς ομάδες».

Ζητούν μεταξύ άλλων:

● Να λαμβάνουν μέτρα οι υπηρεσίες των φυλακών, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ώστε όποιος υπάλληλος παρουσιάζει έστω και απλά συμπτώματα ενός κρυολογήματος να παραμένει στο σπίτι.

● Αμεση αποσυμφόρηση των φυλακών με αποφυλάκιση όσων εκτίουν ποινές μικρότερες των 5 ετών και όσων έχουν μικρό υπόλοιπο ποινής.

● Αμεση αποφυλάκιση των ευπαθών ομάδων με τη χρήση του άρθρου 110Α και 105 Π.Κ.

● Επανεξέταση του χώρου κράτησης νοσούντων κρατουμένων με κορονοϊό από κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων.

● Απολύμανση στις φυλακές και πρόσβαση σε αντισηπτικά - μάσκες.

● Αμεση και αναλυτική ενημέρωση από ειδικούς ιατρούς των κρατουμένων για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν. Επειδή είναι κρατούμενοι δεν σημαίνει ότι δεν έχουν δικαίωμα στην ενημέρωση.

● Να δοθεί προτεραιότητα σε κρατούμενες/ους και υπαλλήλους των φυλακών στην εξέταση για τη διάγνωση του κορονοϊού.



efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: