31.3.20

Αρνούμαι κ. πρωθυπουργέ...





 Αρνούμαι κ. πρωθυπουργέ να σας ευχαριστήσω για τα ψίχουλα της εθελοντικής μείωσης για ένα μόνο δίμηνο των μισθών των υπουργών και βουλευτών. Θα έπρεπε να περικοπούν μόνιμα και κατά πολύ περισσότερο. Αρνούμαι επίσης κ. πρωθυπουργέ να ευχαριστήσω για τις...
εθελοντικές προσφορές των μεγιστάνων του πλούτου που μας ρίχνουν λίγα ψίχουλα ως στάχτη στα μάτια. Η δημόσια υγεία και η κοινωνία χρειάζονται πολλαπλάσια. 

Είναι ολοφάνερο κ. πρωθυπουργέ ότι οι κυβερνώντες, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και άλλοι παράγοντες, προετοιμάζετε την κοινή γνώμη για το μετά. Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, τα λαϊκά στρώματα εν γένει, θα κληθούν να πληρώσουν βαριά τον λογαριασμό της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης. Στο μεταξύ οι επαίσχυντοι δανειστές της χώρας, με πρώτη τη Γερμανία, θα εξακολουθούν να πλιατσικολογούν εν μέσω πανδημίας αποκαλύπτοντας τον αληθινό εαυτό τους. 

Η επιλογή αυτή δεν είναι αναπόφευκτη. Είναι μεροληπτική. Τον λογαριασμό δεν μπορούν και δεν πρέπει να τον πληρώσουν ξανά οι αδύναμες κοινωνικές τάξεις. Καμιά μείωση μισθού των εργαζομένων, καμιά επιδείνωση της ζωής του βιοτικού επιπέδου του λαού δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. 

Αντίθετα, η πολιτεία πρέπει να στηρίξει το εισόδημα των μισθωτών και των μικρομεσαίων επαγγελματιών. Την κρίση οφείλουν τώρα πια να την πληρώσουν αυτοί που κέρδισαν από την κρίση του 2008, αυτοί που κερδίζουν από την υγειονομική κρίση και αυτοί που έχουν συσσωρεύσει αμύθητα πλούτη ήδη πριν το 2008. Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες πρόκειται για το 3-5% του πληθυσμού και ιδίως για τις 500 πιο πλούσιες οικογένειες που διαφεντεύουν τον τόπο.

Υπάρχουν σοβαρές, συγκροτημένες επιστημονικές προτάσεις συναδέλφων μου οικονομολόγων, που έχουν συστηματικά αγνοηθεί για προφανείς λόγους από όλες τις κυβερνήσεις. Καταδεικνύουν τρεις μεγάλες πηγές εσόδων για να ανταπεξέλθουμε στην πολύπλευρη κρίση και να στηριχθεί μια σχεδιασμένη οικονομική ανάπτυξη και το βιοτικό επίπεδο του λαού. Οι μελέτες προτείνουν:

1. να φορολογηθούν επιτέλους οι πλούσιοι (εφοπλιστές, μεγάλες επιχειρήσεις, μεγάλοι εισοδηματίες κλπ)

2. να παύσει η χώρα μας να πληρώνει το επονείδιστο χρέος 

3. να εθνικοποιηθούν επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας που θα συμβάλλουν με σχέδιο και λαϊκό έλεγχο στην οικονομική ανάταξη.

Δεν πρόκειται για ιδεοληπτική επιλογή. Πρόκειται για απόλυτη ανάγκη για τη σωτηρία του λαού και της πατρίδας μας. 

Δημήτρης Καλτσώνης (αν. καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου
Πάντειο Πανεπιστήμιο)

info-war.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: