31.3.20

Η Κούβα στέλνει γιατρούς εκεί που η Δύση ρίχνει βόμβες...



'Οταν τον Νοέμβριο του 2018 ο ακροδεξιός νοσταλγός της χούντας, Ζαϊχ Μπολσονάρο, λίγο πριν ορκιστεί πρόεδρος της Βραζιλίας, κατηγορούσε τους χιλιάδες Κουβανούς γιατρούς που προσέφεραν πολύτιμη βοήθεια στα πιο φτωχά στρώματα του βραζιλιάνικου λαού... ως «τρομοκράτες», ενώ, όταν ανέλαβε την προεδρία, τους απέλασε ως «πράκτορες», ποτέ δεν φανταζόταν, ότι...
σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις τον Μάρτιο του 2020, θα τους εκλιπαρούσε να επιστρέψουν, αδυνατώντας να τα βγάλει πέρα με την πανδημία του κοροναϊού.

Μέσα σε πέντε χρόνια μέχρι και την απέλασή τους, σχεδόν 20.000 Κουβανοί γιατροί παρείχαν ιατρική φροντίδα σε περισσότερα από 113 εκατομμύρια ασθενείς στη Βραζιλία.


Σύμφωνα με τον βραζιλιάνικο Τύπο, περισσότεροι από 11.000 γιατροί βρίσκονταν στη χώρα όταν ο Μπολσονάρο εκτόξευε τις κατηγορίες του.

Η Βραζιλία δεν είναι η μόνη χώρα που ωφελήθηκε από το θρυλικό ιατρικό πρόγραμμα της Κούβας, το οποίο εδώ και δεκαετίες προσφέρει αφιλοκερδώς πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες, μεταξύ αυτών και έκτακτες, σε όλον τον πλανήτη, με έμφαση της αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και τα ανεπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ιταλία της πανδημίας του κοροναϊού, η οποία υποδέχθηκε τις μπριγάδες των Κουβανών γιατρών με ανοιχτές αγκάλες, μαζί με την ιατρική βοήθεια της Κίνας και της Ρωσίας.


Γιατροί αντί για βόμβες

Η πρώτη διεθνιστική κουβανέζικη ιατρική μπριγάδα συγκροτήθηκε το 1963, ελάχιστα χρόνια μετά την επικράτηση της Επανάστασης και στάλθηκε στην Αλγερία, που μόλις είχε αποκτήσει την ανεξαρτησία της. Αποτελούνταν από 58 γιατρούς και άλλο υγειονομικό προσωπικό.

'Ηταν η αρχή μιας σπουδαίας εποποιϊας διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Το 1998, παρά τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν από την διάλυση της ΕΣΣΔ και την επακόλουθη διακοπή της σοβιετικής υποστήριξης, η κυβέρνηση της Κούβας άρχισε να δημιουργεί μηχανισμούς για την αποστολή μεγάλης κλίμακας ιατρική βοήθεια σε φτωχούς πληθυσμούς που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Μετά τους τυφώνες «Τζορτζ» και «Μιτς» που ισοπέδωσαν την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική, πρόσφερε ιατρικό προσωπικό στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος υγείας. Η Δομινικανή Δημοκρατία, η Ονδούρα, η Γουατεμάλα, η Νικαράγουα, η Αϊτή και το Μπελίζ έγιναν αποδέκτες αυτής της βοήθειας.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Γρηγόρη Ν. Θεοχάρη, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: