31.3.20

Αλληλοσυγχαιρόμενοι εκπρόσωποι και μούφα καραντίνα...

Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι το πόσες ημέρες ή εβδομάδες καθυστερεί η επιδημία να εκδηλώσει όλη την ισχύ της στη χώρα, αλλά το πως και πόσο εκμεταλλεύεται το διάστημα αυτό το κράτος μας. Έφθασαν κάποιοι παπαγάλοι να ισχυρίζονται ότι...

η Ευρώπη μας ζητά επειγόντως την τεχνογνωσία μας!!! Δεν μας φθάνει δηλαδή να αλληλοχειροκροτούμεθα συνεχώς, βάλαμε τώρα και την Ευρώπη να μας χειροκροτά με ενθουσιασμό. Η υφήλιος όλη τραβάει τα μαλλιά της και σε μια γωνιά κάτι χαζοχαρούμενοι δεν μπορούν να κρύψουν την αγαλλίαση τους για το μεγαλείο της χώρας, της φυλής και εντέλει της ημετέρας κυβερνήσεως. Άι χάσου μυρμηγκάκι που θα έλεγε και ο Λαζόπουλος.

Ωστόσο πέραν των φαιδροτήτων εκεί που θα κριθεί ο καθένας μας είναι στο τι ΕΠΡΑΞΕ σε αυτές τις δύο ή τρεις εβδομάδες παράταση, η οποία μας δόθηκε για λόγους που θα εντοπίσει πολύ αργότερα η επιστήμη της επιδημιολογίας με την ησυχία της. Εν τω μεταξύ σε άλλες χώρες, που βρίσκονται σε παρόμοια αρχική φάση, παραιτούνται υπουργοί Υγείας για τις ελλείψεις ή αυτοκτονούν υπουργοί Οικονομικών υπό το βάρος των ευθυνών. Στη χώρα όμως της φαιδράς πορτοκαλέας οι υπουργοί της αλληλοσυγχαίρονται.

Στο Μαξίμου όταν δεν παζαρεύουν ατέρμονα με δεσποτάδες, δεν μελετούν δημοσκοπήσεις ή δεν συγγράφουν διαγγέλματα, τι κάνουν;. Πάντως σίγουρα δεν κάνουν προσλήψεις ή διορισμούς όπως τους έλεγαν παλιά, δεν ανοίγουν κλειστές ΜΕΘ, δεν ελέγχουν την αισχροκέρδεια στις μάσκες και τα tests, δεν αποσυμφορούν τα προσφυγικά στρατόπεδα κι ας τους έχει κράξει εδώ και ένα μήνα όλος ο κόσμος.

Δεν λέει πουθενά ο Θουκυδίδης στην περιγραφή του λοιμού της Αθήνας ότι πρέπει να σταματήσει η λειτουργία της Δημοκρατίας υπό τέτοιες περιστάσεις. Η δημοκρατία λειτουργεί με την αντιπαράθεση και δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς προσφέρει μια αντιπολίτευση που χαϊδεύει τρυφερά το χέρι της κυβέρνησης κατά την δύσκολη στιγμή. Πολύ περισσότερο μάλιστα μιας κυβέρνησης που λειτουργεί ανορθολογικά, ιδιοτελώς και με ανατριχιαστική αβελτηρία. Αντιθέτως, της χρειάζεται πολύ το να οριοθετεί κάποιος από έξω με σαφήνεια το πολιτικό πλαίσιο αφού εμφανώς δεν μπορεί να το κάνει εκείνη. Εξ άλλου η κυβέρνηση ποτέ δεν έδειξε ότι επιθυμεί ν ανοίξει το παιγνίδι Εδώ δεν είναι Μάτι όπου όλη η ηγεσία αποδείχθηκαν άνθρωποι του Μητσοτάκη (κκ Τσουβαλάς, Παπαευσταθίου, Στεφανής κά) Μην περιμένετε να δείτε τον Αρκουμανέα στον ΣΥΡΙΖΑ …

Ειδικότερα στον άξονα ΜΑΞΙΜΟΥ-ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ το κουμάντο έχουν κουμπάροι, παρακούμπαροι, ΥΠΕάρχες αστυνομικοί, διοικητές τύπου Πατέρα και κομματικοί εγκάθετοι τύπου Κοντοζαμάνη. Παίζουν λογιστικά παιγνίδια με τις ΜΕΘ προσθέτοντας ψευδώς νέες κλίνες. Αθροίζουν στις αφετηριακές 550, τις χρυσοπληρωμένες κλίνες του ιδιωτικού τομέα, τις στρατιωτικές, όσες κλίνες ελευθερώθηκαν από άλλες χρήσεις που παγώσανε (πχ καρδιοχειρουργικές κά) και τις λιγοστές δεκάδες κλίνες ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) που ενδονοσοκομειακά αναβαθμίστηκαν. Λες κι όλα αυτά μέχρι τώρα δεν νοσήλευαν Έλληνες πολίτες αλλά εξωγήινους.

Δεν έχουν ανοίξει ακόμη ούτε καν τα έτοιμα κρεββάτια ΜΕΘ που απλώς περίμεναν στελέχωση (περίπτωση Ζακύνθου- ο τρίτος νεκρός) Όταν αλλού ετοιμάζονται δεκάδες χιλιάδες νέες κλίνες σε ξενοδοχεία, Εστίες κλπ. σε εμάς ούτε καν μετρά κανείς το πόσοι εκ των νεκρών δεν πέρασαν ποτέ από ΜΕΘ αλλά πέθαναν σε συνθήκες 19ου αιώνα. Παρομοίως με τις αείποτε «δρομολογούμενες» προσλήψεις. Υστερούν χρονικά μόλις 9 μήνες, όσο δηλαδή βρίσκονται στην εξουσία και εφευρίσκανε συνεχώς προσκόμματα, δικαιολογίες, ακυρώσεις, αναβολές κλπ. Περιορίζονται λοιπόν να μετακινούν τους υγειονομικούς από πόστο σε πόστο μήπως αυγατίσουν, στα χαρτιά (πχ αποσπάσεις στο Νοσοκομείο Καστοριάς από το γειτονικό Άργος Ορεστικό|). Κι αντί να ασχοληθούν με όλα αυτά κάθε μέρα «θέλουν να ευχαριστήσουν» και «να εκφράσουν τη συγκίνηση τους» για τις …. λίστες εθελοντών. Οι αλλαγές στο επιτελείο αυτό αφορούν αποκλειστικώς τους ποικιλώνυμους εκπροσώπους.. Τι να πουν και οι εκπρόσωποι έρημοι κι απρόσωποι, βρε; που θα έλεγε και ο Σαββόπουλος.

Ο μαύρος κύκνος έφθασε στη λίμνη της ωραιότερης ελληνικής πόλης. Η Καστοριά μιλάει πλέον ισπανικά κι η Ισπανία πέφτει μακριά για το θηριώδες ελληνικό κράτος. Πιο πιθανό είναι να φθάσει ουσιαστική βοήθεια από τον Έντι Ράμα και την Κορυτσά. Τι θα γινόταν άραγε αν η Δυτική Μακεδονία διέθετε ένα νοσοκομείο αναφοράς σαν του Ρίο όπου αντιλήφθηκαν το πλήγμα έγκαιρα; Ποιος να μας απαντήσει; Αυτός που έκανε στην Καστοριά δημοσκόπηση για να δει αν βελτιώθηκαν τα ποσοστά του; Απορίας άξια είναι και η αδυναμία επιβολής της καραντίνας σε μια από τις πιο αποκλεισμένες γεωγραφικά περιοχές. Τέλος χρειάζεται πολύ ευφυία για να πιθανολογήσει κανείς ότι στην εικόνα της Καστοριάς αντικρύζει την Ελλάδα σε 15 -20 ημέρες. Αναλογικά με τους 6 έως 9 νεκρούς στις 45.000 των κατοίκων της, τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Όλοι ελπίζουμε να μην είναι πρόδρομες ανακοινώσεις της φονικής επιδημίας στη χώρα μας.

Πολλές τιμές πρέπουν στους επιμένοντες κλινικούς γιατρούς της Αχαΐας που δεν μασήσανε στις εξυπνάδες του ΕΟΔΥ με το «ασφαλές» Ισραήλ. Αλλιώς η Δυτική Ελλάδα θα ήταν σήμερα τρις χειρότερη. Γιατί πιο μεγάλο φορτίο από 45 μολυσμένους επιβάτες μαζεμένους δεν μπορούσε να τους τύχει. Τιμή και στον Δήμαρχο Πύργου που κυνηγούσε την πολύξερη Μενδώνη στην Ολυμπία με το κρουαζιερόπλοιο , που εντόπισε εγκαίρως πόσο μούφα ήταν η καραντίνα και ξεφτίλισε τα πνευματώδη παπαγαλάκια. Το μωραίτικο πνεύμα αυτών των γιατρών-σωτήρων θα πρέπει να φωτίσει με το παράδειγμά του τους υγειονομικούς όλης της Ελλάδας. Ό,τι κάνετε μόνοι σας….

Σιγά -σιγά εισέρχεται στο προσκήνιο και η αχίλλειος πτέρνα της χώρας, τα νησιά. Ελάχιστες υγειονομικές υποδομές ποσοτικά και ποιοτικά, στρατόπεδα προσφύγων που μπορούν να εξελιχθούν ανέτως όπως τα γηροκομεία της Ισπανίας (20% των θυμάτων), απλώς και μόνο λόγω ιδεοληψίας που θα έλεγε και ο Κοντοζαμάνης. ΕΚΑΒ με μία κάψουλα και δυνατότητα μιάμισης αεροδιακομιδής ημερησίως. Με ελάχιστα διαθέσιμα tests και πολύ καθυστερημένη επιβολή των περιορισμών νέων αφίξεων που προαναγγέλθηκαν και δεν επιτηρήθηκαν ουδόλως. Εξάλλου οι καταγγελίες για μούφα καραντίνα των νεοαφικνούμενων συνεχίζονται ακόμη με σχετικά video από το Ελ Βενιζέλος. Ο αυστηρός πατερναλιστής Χαρδαλιάς γελοιοποίησε τις αυστηρές παραινέσεις του εμπράκτως βγάζοντας selfie με την επιδημία. Την δε πρακτική αξία των μέτρων του ανέδειξε ο Μητροπολίτης εκείνος που υπέδειξε στους πιστούς να δηλώσουν άσκηση και να πάνε να κοινωνήσουν. Ας τον πάρει μαζί του ο κ Τσιόδρας για αριστερό ψάλτη και μετά ας προβούν από κοινού σε δηλώσεις για υδραυλικούς. Οι ιστορίες θρασείας παραβίασης της καραντίνας από τα νησιά έρχονται βροχηδόν. Ο εστιασμός όμως, κατά σύμπτωση, είναι πάντα στην ατομική ευθύνη. «Μαζί τον κολλήσαμε», που θα έλεγε και ο Πάγκαλος.

«Η ζωή μας κρέμεται σε μια κλωστή» λένε οι κάτοικοι της Λέρου, που φιλοξενεί σε κοινόχρηστο σχεδόν χώρο, 4.500 πρόσφυγες και τους ασθενείς του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου του νησιού. Το hot spot, είναι ένας περιφραγμένος χώρος, εντός του θεραπευτηρίου. «Εμφανίζονται εμπύρετοι στο hot spot, και τρέμει η καρδιά μας, γιατί εκεί μέσα δεν υπάρχει οργανωμένο ιατρείο. Με τα περιστατικά ασχολείται ο γιατρός της ναυτικής βάσης, η οποία επίσης είναι δίπλα στο hot spot. Ο άνθρωπος είναι εκεί όμως μόνο κάποιες πρωινές ώρες»

Ωστόσο υπάρχουν και ιστορίες ανάποδες που, περιέργως, δεν προβάλλονται. Όπως εκείνη σε κοντινό νησί, ενός νταλικιέρη που ήρθε από την Ιταλία και όταν παραβίασε την καραντίνα τον κατήγγειλε στην Αστυνομία η μάνα του. ‘Η λέγονται κολοβές όπως οι περιπτώσεις Ικαρίας και Κεφαλλονιάς. Εκεί στα κανάλια το κράτος απειλεί τον απειθή νεανία με 5ετή ειρκτή ή και με ισόβια, ανάλογα με το πόσοι θα πεθάνουν εξ αιτίας του, αλλά στην πράξη του κάνει προνομιακή αεροδιακομιδή ασθενούς σε περιπατητική κατάσταση (την οποία δικαιολογημένα έχει αρνηθεί σε άλλα νησιά). Για να μην συγκρίνουμε με την μεταχείριση της τρίτεκνης 41χρονης στην Καστοριά… Επίσης δεν αναφέρεται ότι ο 88χρονος στην Σύρο που κόλλησε τον ιό σε νοσοκομείο της Αθήνας (τοποθέτηση βηματοδότη) τον έφερε στο νοσοκομείο της Σύρου όπου το εμπύρετο αποδιδόταν επί ημέρες στον βηματοδότη. Συνδέεται μήπως αυτό με την έλλειψη tests και ποιες οι προβλεπόμενες συνέπειες για το νησί; Σε άλλο νησί ο πρώτος νοσηλευόμενος είναι ιερέας που προ 15νθημέρου (ενώ είχαν κλείσει τα σχολεία κλπ) παρευρέθηκε σε κηδεία 1000 ατόμων με παρόντες και τους 55 παπάδες του νομού. Ελπίζω να μην λειτουργούσανε …

Στη φάση που ολοκληρώνεται δεν χρειαζόμασταν τόσο ήρωες γιατρούς και νοσηλευτές (όχι ακόμη, ευτυχώς) αλλά μάλλον ήρωες διοικητές, μάνατζερ, διώκτες της αισχροκέρδειας, και θαρραλέους πολιτικούς που να επιβάλουν λύση στα προσφυγικά στρατόπεδα των νησιών, στην τήρηση της καραντίνας κοκ …Ο καθείς μπορεί να κρίνει αν τους είχαμε και κατ’ επέκταση αν τους αξίζει χειροκρότημα...

Θοδωρής Καραγιαννίδης
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: