1.8.19

Η χαμένη ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ...


Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια που ελληνική κυβέρνηση αφήνει στην επόμενη κυβέρνηση γεμάτα δημόσια ταμεία και...
πλεονασματικούς κρατικούς οργανισμούς.

Αν στο γεγονός αυτό, προστεθούν οι εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, εξαιτίας της χρεοκοπίας της χώρας, τότε η κυβέρνηση Τσίπρα κατόρθωσε αξιοθαύμαστα αποτελέσματα, εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν ποικιλοτρόπως!

Και αυτό έγκειται στο γεγονός ότι τα γεμάτα κρατικά ταμεία συνοδεύτηκαν από την πολιτική που αντιμετώπισε την ανθρωπιστική κρίση, συγκράτησε τη φτώχεια και οικοδόμησε το κοινωνικό κράτος.

Το στοίχημα της κυβέρνησης Τσίπρα δεν ήταν μόνο η διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων, προκειμένου η χώρα να βγει από τα μνημόνια-επίτευγμα καθόλου βέβαιο! Ήταν να θωρακίσει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια, με ρύθμιση του χρέους, βιώσιμο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα και να εξασφαλίσει το <<μαξιλάρι>> των 37 δις. Ο κουμπαράς των 37 δις, προερχόμενος από τις θυσίες του ελληνικού λαού, έδινε τη δυνατότητα εξόδου της χώρας στις αγορές, χωρίς να χρειαστεί πιστοληπτική γραμμή στήριξης που θα απαιτούσε νέες δεσμεύσεις. Επιπλέον, εξασφάλιζε την αποπληρωμή του ΔΝΤ και με τη διάθεση 5,5 δις ευρώ στους δανειστές βοηθούσε στη μείωση του πλεονάσματος κατά μία μονάδα από 3,5% σε 2,5%, αρχής γενομένης από το 2020. Τα χρήματα που θα εξοικονομούνταν από τη μείωση των πλεονασμάτων θα διοχετεύονταν στην ανάπτυξη, την περαιτέρω μείωση της φορολογίας και της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.

Παρόλα αυτά, η ετυμηγορία του ελληνικού λαού στις εθνικές εκλογές της 7ηΙουλίου του 2019, ήταν αρνητική για την κυβέρνηση Τσίπρα. Η ελληνική κοινωνία πρόκρινε το πρόγραμμα της ΝΔ, αντιλαϊκό και βαθιά συντηρητικό.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση στα πρόσφατα παγκόσμια χρονικά που επιλέγει μετά τη δίνη της οικονομικής κρίσης, πολιτική και πολιτικούς που ευθύνονται για την πρόκληση της. Παρόμοιες περιπτώσεις κρατών είναι π.χ οι ΗΠΑ, Ιταλία, Αυστρία, Αργεντινή, κ.α.

Η Αριστερά όπου κλήθηκε να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης, επίλυσε χρονίζοντα προβλήματα. Έδωσε, χώρο και φωνή στα φτωχά κοινωνικά στρώματα. Διεκδίκησε ένα καλύτερο μέλλον με ανάπτυξη, δικαιοσύνη και δικαιώματα για την πλειοψηφία των πολιτών, που έμενε αδικημένη από τις πολιτικές που προασπίζονταν τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών. Ο καπιταλισμός που προσφέρει οφέλη στην ισχυρή οικονομικά τάξη και επικρατεί επί σειρά ετών στην διακυβέρνηση κρατών παγκοσμίως, έχει βρει τους τρόπους, καθώς κατέχει το knowhow, να αποδυναμώνει την Αριστερά, όπου τείνει να γίνει ισχυρή και να επικρατήσει. Να στρέφει με μαεστρία τις κοινωνίες σε βαθιά συντηρητικούς δρόμους. Πατάει στον ατομικισμό που προσβλέπει στο προσωπικό οικονομικό συμφέρον, αδιαφορώντας για την ευημερία του κοινωνικού συνόλου και στο λαϊκισμό, ότι εάν υπάρχουν υπερκέδρη στο μεγάλο κεφαλαίο, μέρος τους θα διαχυθεί στα φτωχά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν το έχουμε δει ποτέ να συμβαίνει στα πολιτικά ιστορικά χρονικά.

Η κυβέρνηση Τσίπρα αποσπασμένη πλήρως στον αγώνα λείανσης των σκληρών μέτρων των δημοσιονομικών προγραμμάτων και εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, υποτίμησε απόλυτα τα υπερόπλα που διέθετε καθημερινά και έστρεφε εναντίον της, ο πολιτικός της αντίπαλος. Η πλειοψηφία των ΜΜΕ στην ιδιοκτησία ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, καλλιεργούσε με μεθοδικότητα, νυχθημερόν το κλίμα για την εκλογική ήττα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

-Το έργο της θωράκισης και ανάκαμψης της οικονομίας θαβόταν, ή κρινόταν ανεπαρκές. Τα μέτρα στήριξης των φτωχών στρωμάτων θεωρούνταν αναδιανομή της φτώχειας και στερούσαν αναπτυξιακούς ρυθμούς από τη χώρα.

*Αφού είναι έτσι, τότε η ΝΔ γιατί δεν καταργεί άμεσα αυτά τα επιδόματα;

-Οι επενδυτές δεν έρχονται στη χώρα γιατί δεν μπορούν να έχουν αγαστή συνεργασία με τους κυβερνώντες, καθώς είναι κρατιστές και επιπλέον δεν διαθέτουν το know how των επενδύσεων.

*Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά δεσμεύτηκε ότι οι μπουλντόζες στο Ελληνικό θα μπουν τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της ΝΔ. Μετεκλογικά, ο αρμόδιος για την ανάπτυξη υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης μετέθεσε το χρόνο για την έναρξη των έργων στη συγκεκριμένη επένδυση στα τέλη του 2019, λόγω πολυπλοκότητας των διαδικασιών. Αυτά συνέβησαν, αφού το κόμμα του από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε σηκώσει άπειρους τόνους σκόνης για τους λανθασμένους χειρισμούς στο Ελληνικό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που πρόδιδαν την αντιαναπτυξιακή πολιτική της.

-Η Ελλάδα πλήττεται ακόμα βαριά από την οικονομική κρίση, γιατί κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με τη ΝΔ τα καθημαγμένα

φτωχά και μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα θα μπορούν σύντομα να αυξήσουν τους οικονομικούς τους πόρους και να ανέβουν οικονομική-κοινωνική βαθμίδα.

Το οικοδόμημα του αφηγήματος της ΝΔ, έμπλεου λαϊκισμού, πομφολύγων και ισχυρής προπαγάνδας για τον παράδεισο που έχανε η χώρα, επειδή στην κυβέρνηση ήταν οι μαδουροσυριζαίοι και όχι οι νεοδημοκράτες με το αδιαμφισβήτητο τεχνοκρατικό ταλέντο-ταμπεραμέντο τους απέκτησε ακροατήριο που με τον καιρό αυξανόταν και τελικά έδωσε αυτοδυναμία στη ΝΔ. Η παντοκρατορία ΜΜΕ του αντίπαλου ιδεολογικού-πολιτικού στρατοπέδου, ήταν ο μόνος λόγος που οφείλεται η ήττα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα αναρωτηθεί κάποιος. Όχι, βέβαια, καθώς λάθη, αστοχίες και ολιγωρίες υπήρξαν, όπως και φαινόμενα αλαζονείας αρκετών κυβερνητικών και μη στελεχών. Όμως, στο σύνολο τους, είναι αναντίστοιχα της εκλογικής ήττας που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και της επαναφοράς στην κυβέρνηση της πολιτικής και των πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία με άμεση συνέπεια τα μνημόνια. Στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τα λάθη που οδήγησαν στο εκλογικό αποτέλεσμα της ήττας και για το πώς πρέπει να βαδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο εξής, προκειμένου να αυξήσει την πολιτική του επιρροή στην κοινωνία, αναγκαίο είναι να εξεταστεί και ο τομέας των ΜΜΕ. Παρά τα σημαντικά βήματα που συντελέστηκαν, από την προηγούμενη κυβέρνηση στο χώρο των ΜΜΕ, προς ωφέλεια του δημοσίου συμφέροντος και των εργαζομένων <<οικονομικό τίμημα για τη χρήση δημόσιας συχνότητας στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, βάσει νόμου στους Τ/Σ να εργάζονται 400 εργαζόμενοι, Μητρώο Ιστοσελίδων, κ.α, δεν προέβη σε ριζοσπαστικές τομές αντίστοιχες του αριστερού προστίμου που φέρει. Χάθηκε η ευκαιρία δημιουργίας νομοθετικού πλαισίου που θα έβαζε πλήρη τάξη στον άναρχο επί χρόνια χώρο των ΜΜΕ.
*Τη θέσπιση κανόνων για την τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ώστε να μη συναντάται η καθημερινή παραβίαση τους, που ντροπιάζει τη δημοσιογραφία και τσουβαλιάζει το σύνολο των δημοσιογράφων ως υπηρέτες κυρίαρχων συμφερόντων.

*Κίνητρα για να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία ανεξάρτητων-συνεταιριστικών ΜΜΕ και συνεργειών μεταξύ τους, με απώτατο στόχο την ανάδειξη ενός διαφορετικού μοντέλου ΜΜΕ, με σεβασμό στην πληροφόρηση των πολιτών και στις αξίες της δημοσιογραφίας.

Η διαμόρφωση του μοντέλου αυτού θα μπορούσε να αποκτήσει δυναμική, καθώς θα συντελούσε να γίνει πλήρως ξεκάθαρη η εικόνα των ΜΜΕ που έχουν λόγους να προασπίζονται πρόσωπα και καταστάσεις και εκείνων που στόχο έχουν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των πολιτών. Η τεχνολογία μέσω του διαδικτύου, π.χ, παρέχει πλέον τρόπους δημιουργίας ΜΜΕ που είναι οικονομικοί σε σχέση με το παρελθόν. Ευρωπαϊκά κονδύλια υπάρχουν και τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν για αυτό το σκοπό. Πολιτική βούληση δεν υπήρχε!

Αφού αναγνωριστεί η ατολμία για αριστερές τομές στο θέμα των ΜΜΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επανασχεδιάσει τη θέση και τη στάση του για τα Μέσα Ενημέρωσης. Και μάλιστα σε μια συγκυρία, όπου η μονόπλευρη ενημέρωση θα επικρατήσει. Θα είναι ένα από καίρια στοιχήματα στην αντιπολιτευτική του θητεία...

Κατερίνα Μενεγάτου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: