31.8.19

Ο Ζουμπουλάκης είδε την ταινία του Γαβρά...

 ...στο Φεστιβάλ Βενετίας και γράφει τις πρώτες του εντυπώσεις...
«Σ’ αυτή την αίθουσα χρειαζόμαστε ενήλικες». Η φράση της Κριστίν Λαγκάρ που δικαιολογεί τον τίτλο της τελευταίας ταινίας του Κώστα Γαβρά, είναι όντως...
σημαδιακή στην ταινία «Ενήλικες στην αίθουσα» που προβλήθηκε το Σάββατο εκτός συναγωνισμού στο φεστιβάλ Βενετίας.
Γιατί εν ολίγοις, η φράση αυτή καθρεπτίζει το πώς η μοίρα ενός μικρού κράτους, εν προκειμένω η Ελλάδα, μπορεί να κριθεί από χειρισμούς που χωρίς ακριβώς να είναι παιδιάστικοι, αδιαφορούν πλήρως για την ανθρώπινη κατάσταση. Σε μια εποχή που όλα σχετίζονται με το χρήμα, ποιος και γιατί να ενδιαφερθεί για τον άνθρωπο;
Παράλληλα, το «Ενήλικες στην αίθουσα» είναι μια ταινία που μας εισάγει σε όλο το κωμικοτραγικό παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το Euro Group σε Αθήνα και Βρυξέλλες προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος διαχείρισης του τρομαχτικού, σχεδόν σουρεαλιστικού χρέος των 186 δισεκατομμυρίων Ευρώ της Ελλάδας προς τους Ευρωπαίους δανειστές της.
Ο Κώστας Γαβράς ενδιαφέρεται να μπει σε πολλές λεπτομέρειες, έχοντας πάντα ως οδηγό το βιβλίο του πρώτου υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάνη Βαρουφάκη «Ανίκητοι ηττημένοι». Το σενάριο της ταινίας έγραψε ο ίδιος ο Κ. Γαβράς ο οποίος βρήκε ότι το βιβλίο, ως ανάγνωσμα, ήταν γραμμένο «σαν περιπέτεια» όπως είπε ο ίδιος στο ΒΗΜΑ, άρα με καθαρά κινηματογραφικούς όρους.
Μπλέκοντας με δεξιοτεχνία τον ρεαλισμό με την μυθοπλασία, η ταινία καταγράφει πολλά από τα στάδια από τα οποία πέρασε η Ελλάδα το 2015, από την πρώτη απειλή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «η Ελλάδα θα βγει από το Ευρώ αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές», μέχρι το δίλλημα «μνημόνιο ή Grexit» και το περίφημο δημοψήφισμα «Ναι ή Όχι».
Ο Χρήστος Λούλης υποδύεται τον Γιάνη Βαριυφάκη με την απαιτούμενη αλαζονεία που χαρακτηρίζει την στάση του δεύτερου, όμως ο Κ. Γαβράς δεν σε αφήνει να καταλάβεις αν τελικά, ο ίδιος είναι υπέρ ή κατά των χειρισμών του πρώην υπουργού Οικονομικών απέναντι στα «τέρατα» της Τρόικα και του Euro Group. Φυσικά, ο ήρωας του Γ. Βαρουφάκη είναι ο παλμός της καρδιάς της ταινίας αφού αυτός είναι ο κεντρικός άξονάς της αλλά και σε ορισμένα σημεία ο off αφηγητής της.
Το καστ συμπληρώνουν πολλοί ηθοποιοί, οι περισσότεροι από τους οποίους (Χρήστος Στέργιογλου, Θέμης Πάνου, Αλέξανδρος Λογοθέτης κ.α.) υποδύονται μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μαριονέτες περισσότερο του ενός και μόνου χειριστή, του Αλέξη Τσίπρα τον οποίο υποδύεται ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης παρουσιάζοντάς τον πολύ πιο παθητικό απ’ όσο νομίζαμε ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν. Και ίσως, στο παρασκήνιο των πραγμάτων, να ήταν όντως.

Η ταινία «Ενήλικοι στην αίθουσα» θα προβληθεί στις αίθουσες την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, αφού πρώτα κάνει την πανελλήνια πρώτη της στο φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: