26.8.19

Οι δημοσιογράφοι του Μαξίμου...

Ποτέ δεν βρέθηκαν τόσοι πολλοί δημοσιογράφοι, όσοι σήμερα, στο Μαξίμου και μάλιστα σε θέσεις που δεν καλύπτουν καθαρά δημοσιογραφικές ανάγκες.

Αποτελεί επί παραδείγματι έκπληξη η τοποθέτηση του δημοσιογράφου Ιάσωνα Πιπίνη στη θέση συμβούλου του...
Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα λατινικής Αμερικής, και όχι ενός διπλωμάτη. Για την απόφαση αυτή του Πρωθυπουργού φαίνεται να μέτρησε η ενασχόληση του συγκεκριμένου δημοσιογράφου με την Βενεζουέλα τον Μαδούρο και τα ρεπορτάζ του για ταξίδια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Καράκας. Βεβαίως ο Ιάσων Πιπίνης είναι Ελληνο-περουβιανός και έχει κάνει μεταπτυχιακό στις Σύγχρονες Λατινοαμερικάνικες Σπουδές σε Ισπανικό πανεπιστήμιο, ενώ είναι και πτυχιούχος Ισπανικής Φιλολογίας.

Μαρία Χούκλη

Ένα άλλο πρόσωπο που αποτελεί έκπληξη όχι τόσο για την επιλογή του Πρωθυπουργού αλλά για την αποδοχή της πρότασης, είναι η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη, η οποία διορίζεται ως «ειδική σύμβουλος» στο πολιτικό γραφείο του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Χρήστου Σκέρτσου, αφήνοντας το βραδινό μαγκαζίνο του δημοτικού ραδιοσταθμού «Αθήνα 98,4»

Γιάννης Βλαστάρης

Ο πάλαι ποτέ διευθυντής της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», Γιάννης Βλαστάρης έχει διοριστεί προϊστάμενος στο Γραφείο Επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με υψηλό μισθό καθώς οι αποδοχές του αντιστοιχούν στον 1ο βαθμό της κατηγορίας Ειδικών Θέσεων, με τα ανάλογα επιδόματα και προσαυξήσεις.

Δημήτρης Τσιόδρας

Ένας ακόμα δημοσιογράφος από την Ελευθεροτυπία που βρέθηκε στην πολιτική και τώρα επικεφαλής του γραφείου τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο Δημήτρης Τσιόδρας. Βεβαίως, ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος δεν περνά για πρώτη φορά την πόρτα του Μαξίμου, καθώς είχε διατελέσει επικεφαλής των γραφείων τύπου των πρωθυπουργών  Λ. Παπαδήμου και Π. Πικραμένου. Ο Δημήτρης Τσιόδρας υπήρξε και εκπρόσωπος τύπου του Ποταμιού, ενώ στις πρόσφατες εκλογές ήταν υποψήφιος βουλευτής με την ΝΔ στη Α΄Αθήνας

Δημ. Μητρόπουλος

Από τους δημοσιογράφους της «Ελευθεροτυπίας» στους δημοσιογράφους του ΔΟΛ. Ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» επί εποχής Ψυχάρη, Δημήτρης Μητρόπουλος αναλαμβάνει προϊστάμενος του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γραμματείας του πρωθυπουργού.

Αργύρης Παπαστάθης

Από τον  ΔΟΛ προέρχεται και ο δημοσιογράφος Αργύρης Παπαστάθης. ο οποίος διορίζεται αναπληρωτής  διευθυντής του γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού. Ο Αργύρης Παπαστάθης εκτός από τη εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» εργάστηκε και στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», ενώ το 2018 βρέθηκε στο γραφείο τύπου της ΝΔ.

Γιώργος Ευθυμίου
  
Από την ΕΡΤ και τον «Ελεύθερο Τύπο» προέρχεται ο δημοσιογράφος  Γιώργος Ευθυμίου,  ο οποίος, επίσης  διορίζεται αναπληρωτής  διευθυντής του γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού. Ο Γ. Ευθυμίου είχε πάρει μαζί με τον Γιάννη Τρουπή την πολυσυζητημένη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην ΝΕΡΙΤ. Και ο Γιάννης Τρουπής σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τοποθετηθεί σε επιτελική θέση στην ΕΡΤ.

Η τοποθέτηση του Δημήτρη Τσιόδρα στο Μαξίμου, «έστειλε» τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Ζούλα στην θέση του Προέδρου της ΕΡΤ. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτα ανακοινώθηκε η κυβερνητική πρόταση για τις θέσεις Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΡΤ και στην συνέχεια έγινε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την υποβολή υποψηφιοτήτων γι αυτές τις θέσεις, μάλιστα η προθεσμία υποβολής λήγει σήμερα Δευτέρα 26 Αυγούστου.

Η λίστα με τους δημοσιογράφους της κυβέρνησης Μητσοτάκης όχι μόνο δεν έκλεισε αλλά συνεχώς εμπλουτίζεται και αναμένεται να ξεπεράσει τους 130, καθώς πέραν από τους δημοσιογράφους του Μαξίμου και των εποπτευόμενων μέσων, όπως το ΑΠΕ, κάθε υπουργός μπορεί να προσλαμβάνει έως δύο δημοσιογράφους.

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να τοποθετηθούν δεκάδες δημοσιογράφοι σε κυβερνητικά γραφεία είναι απόλυτα συνειδητή και κατανοητή ως ένα βαθμό, καθώς γνωρίζουμε, πλέον, όλοι την συμβολή των μέσων ενημέρωσης στην δημιουργία πολιτικού κλίματος. Επίσης δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός φέρνει κοντά του και δημοσιογράφους που είτε βρίσκονταν ή έδιναν την εντύπωση ότι βρισκόταν σε άλλες ιδεολογικές ράγες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να έχει διδαχθεί από τον μακαρίτη τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος ήθελε να διατηρεί καλές σχέσεις ακόμα και με δημοσιογράφους που στεκόταν κριτικά απέναντί του και μάλιστα κατά καιρούς καλούσε στο σπίτι η στο γραφείο του δημοσιογράφους από όλα τα μέσα και όλες τις τάσεις για να πιούν καφέ και να κάνουν μια χαλαρή κουβέντα.

Η τοποθέτηση δημοσιογράφων σε γραφεία τύπου και κυβερνητικές θέσεις και ιδίως όσων διατηρούν παράλληλα την θέση τους στο μέσο που εργάζονται, έχει τεθεί επανειλημμένα στην ΕΣΗΕΑ, όμως ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε κίνηση. Παλαιότερα είχε διατυπωθεί το αίτημα, από αρκετά μέλη της Ένωσης να δοθούν στην δημοσιότητα οι λίστες με τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε γραφεία τύπου.

Πάντως, θα πρέπει να απασχολήσει το φαινόμενο ένας δημοσιογράφος να εργάζεται το πρωί σε γραφείο τύπου υπουργού ή και επιχείρησης και το  βράδυ να γράφει, η να δημοσιολογεί σε ραδιόφωνο και τηλεόραση ακόμα και για θέματα που αποτελούν αντικείμενο της «πρωινής» εργασίας του. Φανταστείτε δηλαδή έναν δημοσιογράφο που εργάζεται στο γραφείο τύπου του υπουργείου Υγείας και το βράδυ να τοποθετείται δημοσιογραφικά για ένα ζήτημα υγείας...

Πολλοί πίστευαν ότι αυτό το φαινόμενο έπρεπε να τελειώσει ή εν πάση περιπτώσει να περιοριστεί, όμως, αντιθέτως αυτός εναγκαλισμός μέσων ενημέρωσης  και  κυβέρνησης εισέρχεται σε μια νέα φάση ισχυρής διαπλοκής.

Γιάννης Στρατάκης

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: