29.8.19

Προβληματισμένος...

Τον προβληματισμό του για τις τάσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο ΤσίπραςΤι γίνεται όταν ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς που βρέθηκε για 4,5 χρόνια στην εξουσία με αντιμνημονιακή ρητορική, αλλάζει ρότα στην πορεία προσεγγίζοντας τον ρεαλισμό και τελικά πληρώνει την...
υποταγή του στους δανειστές με μια ήττα; Προσπαθεί να τοποθετηθεί εκ νέου στο πολιτικό φάσμα αναπροσδιορίζοντας την ταυτότητά του και κεφαλαιοποιώντας το κοινό που το έχει εμπιστευτεί σε απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.

Ακούγεται απλό, όμως η διαδικασία έχει πολλές παγίδες με εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς και δεν είναι τυχαίο πως το παραδέχτηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή πεντάωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. “Η συζήτηση για το κόμμα είναι πολύπλοκη και σύνθετη”, είπε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.

Είναι αρκετά τα στελέχη της Κουμουνδούρου που παραδέχονται πως για πολλά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα εξουσίας, έκρυβε πολλά από τα προβλήματά του “κάτω από το χαλί”. Όλα βγήκαν στην επιφάνεια από τις 7 Ιουλίου και μετά όταν βρέθηκε για δεύτερη φορά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε επιτακτικά το ζήτημα της επόμενης ημέρας.

Η διεύρυνση του κόμματος έχει αποφασιστεί από τον πρόεδρο και αυτό το έκανε σαφές με την εισήγησή του στα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου. Διαφωνίες επ΄ αυτού δεν υπάρχουν, ωστόσο το καλό χθεσινό κλίμα δεν μπορεί να αποκλείσει συγκρούσεις στην πορεία του μετασχηματισμού αφού ο “διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες”.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής στη χθεσινή του τοποθέτηση και δεν άφησε περιθώρια για παρερμηνείες ούτε από το “στρατόπεδο” των “κομματικών” ούτε και από τους “προεδρικούς”: “Δεν επιθυμούμε απλά την ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την οικοδόμηση ενός νέου ΣΥΡΙΖΑ και τη διεύρυνση της απήχησης του στην κοινωνία και σε όλο το εύρος της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης”.

“Η διεύρυνση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα” τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μέσα στη συνεδρίαση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr, με τον επικεφαλής της τάσης των “53+” να εμφανίζεται ικανοποιημένος από τη χθεσινή εξέλιξη της συζήτησης.

Για να μπορέσει, όμως η αξιωματική αντιπολίτευση να πορευτεί μέχρι το Συνέδριο χωρίς αναταράξεις ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε χθες σε δυο βασικές κινήσεις:

1. Με τη πλήρη κάλυψη που έδωσε στον Πάνο Σκουρλέτη ξεκαθάρισε προς όλες τις “πτέρυγες” πως οι εσωκομματικές αντιμαχίες πρέπει να τελειώσουν. Ο γραμματεάς του κόμματος δεν θα αλλάξει με το σκεπτικό πως όσοι τον βλάπτουν ουσιαστικά κάνουν κακό στο κόμμα δίνοντας “πόντους” στη ΝΔ.

Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και η τοποθέτηση του γραμματέα ο οποίος απευθυνόμενος στους συντρόφους του επιχείρησε να μετρήσει αντιδράσεις και να δει αν ενώπιον του προέδρου θα τεθεί θέμα σχετικά με την παραμονή του στο τιμόνι της Κεντρικής Επιτροπής: “Όποιος πιστεύει πως δεν πρέπει να είμαι στη θέση του γραμματέα να το θέσει. Βάσει του καταστατικού το θέμα της αποπομπής μου μπορεί να συζητηθεί και στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή”. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Πολιτικής Γραμματείας που πήραν το λόγο δήλωσαν τη στήριξή τους στον κ. Σκουρλέτη.

2. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έκλεισε το ζήτημα της εκλογής του από τη βάση, που όπως είχε γράψει πρόσφατα το newpost.gr είχε “παγώσει” ακόμα και από τους “προεδρικούς”, ωστόσο χτύπησε ένα “καμπανάκι” προς τις τάσεις δείχνοντας κυρίως προς την πλευρά των “σκληρών κομματικών”: “Ένα θέμα είναι να αποφύγουμε την αρχηγοκεντρική λειτουργία του κόμματος, αλλά ταυτόχρονα ισότιμο θέμα είναι να αποφύγουμε και μια άγονη αναπαραγωγή και ηγεμονία μηχανισμών”, είπε χαρακτηριστικά.

Σημέρα στις 12 το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Αλέξης Χαρίτσης θα συναντηθούν για δεύτερη φορά μετά τις εκλογές με τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ.

Τα έξι βήματα για τον μετασχηματισμό, όπως παρουσιάστηκαν χθες και συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση είναι τα εξής:

1. Δημιουργία Ενιαίου κέντρου με την Προοδευτική Συμμαχία, που σημαίνει άμεση συγκρότηση ενιαίας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΟΕΑ), με την προσθήκη των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας και άλλων προσωπικοτήτων στην Κεντρική Επιτροπή.

2. Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οργανωτικής λειτουργίας του κόμματος ( eSYRIZA).

3. Πολιτική Διακήρυξη για το νέο ξεκίνημα μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη.

4. Έναρξη καμπάνιας εγγραφών με τη δημιουργία και της ψηφιακής πλατφόρμας από 1 Οκτωβρίου. Εγγραφές σε κεντρικά σημεία / περίπτερα ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο διαδίκτυο.

5. Ανοιχτές Συνελεύσεις μελών για την εγγραφή νέων μελών και για την εκλογή νέων Συντονιστικών Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

6. Ανασυγκρότηση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: