24.8.19

ΣτΕ – Επιτροπή Ανταγωνισμού συγκοινωνούντα δοχεία;...


Άντα Ψαρρά

Φαίνεται ότι πλέον έχει εμπεδωθεί στα δημοσιογραφικά /κυβερνητικά γραφεία το πόσο ακραία αντιδημοκρατικό και αντιδεοντολογικό είναι να κρίνεται και να συκοφαντείται δημόσια κάποιος λόγω μιας συγγένειας, κουμπαριάς ή στενής φιλίας με κυβερνητικό στέλεχος και...
ειδικά όταν η/ο κάποιος αυτός αναλαμβάνει υψηλό πόστο.

Προφανώς για το λόγο αυτό δεν σχολιάστηκε από τα κυρίαρχα ΜΜΕ η πρόταση της κυβέρνησης για την τοποθέτηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της κόρης ενός από τους αντιπροέδρους του ΣτΕ και συγκεκριμένα του Α. Ράντου*.

Μέχρι στιγμής επί νέας κυβέρνησης το πρόβλημα μοιάζει να έχει ξεπεραστεί μετά και την εκπαραθύρωση με ειδικό Νόμο της προέδρου και των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού όχι φυσικά λόγω συγγένειας (οικογενειακής ή κομματικής) αλλά απλά και μόνο επειδή ως νομικοί τολμούσαν να παρέχουν (προ του διορισμού τους) υπηρεσίες σε κυβερνητικά στελέχη και στον πρωθυπουργό.

Κι όμως μόνο λίγους μήνες πριν -επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- το σύνολο σχεδόν των σιωπηλών σήμερα ΜΜΕ υιοθέτησαν και αναδημοσίευσαν τα ψέμματα για την κόρη της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που δήθεν ευνοήθηκε όταν ...τόλμησε να δώσει εξετάσεις εισαγωγής στη σχολή δικαστών.

Μετά τη διασπορά αυτής της συκοφαντίας ο πρόσφατα συνταξιοδοτηθείς δικαστικός και νυν υφ. Δικαιοσύνης Δ. Κράνης ως πρόεδρος της σχολής με δημόσια δήλωση ξεκαθάριζε ότι «η ανάρτηση στις 29.5.2019 στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας 'Παραπολιτικά' κειμένου, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ως πληροφορία ότι η κόρη της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου είναι σπουδάστρια της ΕΣΔ, μολονότι επιλαχούσα στον σχετικό διαγωνισμό, είναι αναληθής».

Κάποια ΜΜΕ τότε είχαν φτάσει στο σημείο να ζητούν την παραίτηση της Εισαγγελέως! Προφανώς οι περισσότεροι συνηθισμένοι από παλιές πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων και ειδικά της Ν.Δ. θεώρησαν ότι όπως είχαν διοριστεί -κατά το συνήθειο- οι κόρες και οι γιοι των επικεφαλής ανωτάτων δικαστηρίων (Πρώτο Θέμα 13/5/2007 και 1/7/2007) έτσι προφανώς θα έγινε και επί ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που διαψεύστηκαν αφού βεβαίως η σχετική προπαγάνδα πρόλαβε και έκανε τη δουλειά της.

Σε κάθε περίπτωση όμως σήμερα πλέον η κυβέρνηση των αρίστων (πολιτικών και δημοσιογράφων) ξεπέρασε αυτά τα αναχρονιστικά ταμπού και δεν δίνει σημασία για τους διορισμούς ούτε σε φιλίες ούτε σε συγγένειες ούτε σε πολιτικά γραμμάτια αλλά μόνο στην αξία των προτεινόμενων για επιτελικές θέσεις. Έτσι προφανώς εξηγείται το πώς μια εβδομάδα πριν συνεδριάσει το ΣτΕ επί της προσφυγής των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποφάσισε να αλλάξει ακόμα και τους δύο εισηγητές της Επιτροπής που είχαν οριστεί με ανοιχτές διαδικασίες και σύμφωνα με όλες τις υποδείξεις του ΟΟΣΑ προκειμένου να τοποθετήσει νέους.

Εντελώς δε συμπτωματικά επίσης μια από τις προτεινόμενες εισηγήτριες έχει το ίδιο επώνυμο με αντιπρόεδρο του ΣτΕ. Πρόκειται προφανώς για την κόρη του κ. Α. Ράντου της οποίας -μακριά από μας κάθε αμφισβήτηση του βιογραφικού και της ικανότητάς της- αλλά όπως και να το κάνουμε είναι τουλάχιστον άκομψο πριν ακόμα οι συνάδελφοι του κ. Ράντου τοποθετηθούν επί της προσφυγής να γνωρίζουν ότι μοιραία κρίνεται με την απόφασή τους και η θέση της κόρης του αγαπητού τους αντιπορέδρου.

Πέρα όμως από το άκομψο είναι και θεσμικά το λιγότερο μη αποδεκτό σε μια Ανεξάρτητη Αρχή που λαμβάνει τόσο σημαντικές αποφάσεις οι οποίες στη συνέχεια συχνά κρίνονται με προσφυγές στα Διοικητικά Εφετεία και στο ΣτΕ να μετέχει πρόσωπο πρώτου βαθμού συγγένειας με αντιπρόεδρο του ΣτΕ που προφανώς διαθέτει αυτονόητα λόγω και τη μακρόχρονης θητείας του ευρύτατη επιρροή μεταξύ των συναδέλφων του.

Ανεξάρτητα από το τί θα γίνει τελικά αρκεί και μόνο να σκεφτεί κανείς το τι θα γινόταν στα κανάλια της σημερινής σιωπής αν κάτι ανάλογο γινόταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Και για του λόγου το αληθές αντιγράφουμε ένα μόνο απόσπασμα ανυπόγραφο από έγκυρο δικαστικό ιστολόγιο λίγο πριν την εκπαραθύρωση της Β. Θάνου: «Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τι την ώθησε (σ.σ. την Β. Θάνου) να ακολουθήσει αυτήν την πορεία, πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή έκανε λόγο για "τριάκοντα αργύρια" που παρακίνησαν την πρώην πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό να φθάσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, προσάπτοντας της ότι από καθαρή φιλαργυρία αποδέχθηκε κομματικό διορισμό».

Να σκεφτεί δε κανείς ότι όλα αυτά ειπώθηκαν μόνο και μόνο επειδή ως νομικός η πρωην πρόεδρος του Αρείου Πάγου προσέφερε τις νομικές της γνώσεις στο νομικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού.

*Ο κ. Ράντος θυμίζουμε ότι ήταν ένας από τους προτεινόμενους (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) για τη θέση του προέδρου του ΣτΕ ενώ ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, είχε υπερψηφίσει την κατάργηση του νόμου για την ιθαγένεια, είχε ψηφίσει υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες και είχε απορρίψει την αίτηση των Παμμακεδονικών Οργανώσεων που ζητούσαν να ανασταλεί η Συμφωνία των Πρεσπών...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: