10.8.19

Βερολίνο και Παρίσι χαράσσουν το νέο σύμφωνο μετανάστευσης...


Με ένα νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση φιλοδοξεί να αρχίσει την προεδρία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και μέχρι τα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020 θέλει να...
αντικαταστήσει τις συμφωνίες του Δουβλίνου.

Το στοίχημα για τη διάδοχο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι μεγάλο, καθώς θα πρέπει να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που αρνούνται κάθε συμμετοχή στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και τις συνεχείς πιέσεις του Ταγίπ Ερντογάν για περισσότερα ανταλλάγματα προς την Τουρκία.

Το σχέδιο της Φον ντερ Λάιεν κινείται προς δύο κατευθύνσεις. Στη διατήρηση των βασικών αρχών του Κανονισμού του Δουβλίνου και στην εισαγωγή νέων ευέλικτων μηχανισμών για την προσωρινή φιλοξενία και στη συνέχεια την κατανομή των ανθρώπων που μπαίνουν σε καθεστώς ασύλου. Ενα πρώτο δείγμα αυτού του σχεδίου είναι η νέα συμφωνία των προθύμων, που προωθούν από κοινού η Γερμανία με τη Γαλλία με τη συμμετοχή της Ιταλίας και της Μάλτας και τη στήριξη των Κάτω Χωρών.

Η συμφωνία επί της αρχής έγινε στα μέσα Ιουλίου στο Ελσίνκι και τον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπογραφεί επισήμως στη Βαλέτα. Σε αδρές γραμμές προβλέπει τη βραχυπρόθεσμη αναλογική κατανομή των ανθρώπων που διασώζονται στη Μεσόγειο στις χώρες της Ε.Ε. οι οποίες συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία και μέχρι τώρα είναι 14 από τις 28, όμως στην πορεία εκτιμάται ότι θα προστεθούν και άλλες.

Ο μηχανισμός βραχυπρόθεσμης κατανομής θα λειτουργεί σε διακρατικό επίπεδο με τον συντονισμό της Ε.Ε. Βασική προϋπόθεση για να αποδώσει είναι η επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και της απέλασης των ανθρώπων που δεν θα λάβουν τελικά καθεστώς προστασίας μέσα σε μερικές εβδομάδες...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: