20.8.19

Οι αποφάσεις Τσίπρα για ΔΕΘ και αντιπολιτευτική τακτική...

Το σχέδιο για επίθεση στην κυβέρνηση...

Στην πρώτη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας μετά την καλοκαιρινή ραστώνη, που θα πραγματοποιηθεί στην Κουμουνδούρου στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της...
επόμενης, ο Αλέξης Τσίπρας θα οριοθετήσει με τους συνεργάτες του μια σειρά από ζητήματα.

Η παρουσία του στη ΔΕΘ, η αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθηθεί, οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, ο συντονισμός με την κοινοβουλευτική ομάδα, η κάλυψη ορισμένων κενών σε θέσεις συνεργατών, αλλά και οι διαδικασίες για τη μετεξέλιξη του κόμματος ενόψει του Συνεδρίου θα είναι μερικά από τα θέματα που θα μπουν στο τραπέζι.

Το στίγμα του κόμματος στο νέο του ρόλο μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα έχει την ευκαιρία να το δώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε τέσσερις περιπτώσεις μέσα στον Σεπτέμβριο: Στις 14-15 Σεπτεμβρίου με την ομιλία του στο Βελλίδειο ίδρυμα και στη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει στη Θεσσαλονίκη, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που πιθανότατα θα ακολουθήσει, στην πρώτη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας και στο φεστιβάλ της νεολαίας που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα.

Στην Κουμουνδούρου περιμένουν “στη γωνία” την κυβέρνηση να δουν τι θα περιέχει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που εκτός απροόπτου θα κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή. Η πιθανότητα να υπάρχουν δημοσιονομικά κενά θεωρείται πολύ πιθανή από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφού σε περιπτώσεις όπως στον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση επέλεξε να πάρει ρίσκο προκειμένου η μείωση να αφορά και τα υψηλά εισοδήματα.

Σε αυτή την περίπτωση το βλέμμα του οικονομικού επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στραφεί σε ενδεχόμενες περικοπές στις οποίες θα επιλεξει να προχωρήσει το Μαξίμου ειδικά στον τομέα των κοινωνικών δαπανών στον οποία δίνουν μεγάλο βάρος στον ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτή τη λογική στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση στην κυβέρνηση να βάλει χέρι στο μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ. Παράλληλα θα παρακολουθούν πολύ στενά τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης (με Μακρόν στις 22 Σεπτεμβρίου με Μέρκελ στις 29) για το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων σημειώνοντας, όμως πως “έχει παραδώσει από πολύ νωρίς τα όπλα”.

Στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν να δουν ποιες φοροελαφρύνσεις θα υλοποιηθούν για το 2020 (μείωση φόρους στις επιχειρήσεις από 28% - 24%, μείωση φόρου σε μερίσματα από 10% - 5% κλπ), αλλά και όπως γινόταν στο παρελθόν από την πλευρά της ΝΔ να ελέγξουν αν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των Θεσμών. Υπενθυμίζεται πως στις 13 Σεπτεμβρίου τα τεχνικά κλιμάκια των εταίρων θα βρεθούν στην Αθήνα και στις 26 του μήνα οι επικεφαλής τους.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία και με τα επόμενα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή θα διαμορφωθεί η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ με αποκορύφωμα την κατάθεση του προϋπολογισμού και την ψήφισή του πριν το τέλος του έτους...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: