1.8.19

Οι αιρετοί αμφισβητούν την περιβόητη «κυβερνησιμότητα»...


Οι «επείγουσες ρυθμίσεις» που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών έχουν βαθιά αντιδημοκρατικό πνεύμα...

Οξύτατη κριτική αλλά και αμφισβήτηση τόσο ως προς την αποτελεσματικότητά τους όσο και ως προς το εύρος των ΟΤΑ, που επιχειρείται να διευκολυνθεί η «κυβερνησιμότητά τους», δέχονται από πλευράς αιρετών οι διατάξεις που...
προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών για την περιβόητη «κυβερνησιμότητα» των δήμων και των περιφερειών, μέσω του κυβερνητικού πολυνομοσχεδίου.

Διαμορφώνονται τεχνητές πλειοψηφίες υπέρ της παράταξης του δημάρχου ή του περιφερειάρχη σε κρίσιμες επιτροπές και νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ, ενώ προβλέπονται συμπράξεις μεταξύ παρατάξεων με υποχρεωτική προϋπόθεση τη συμμετοχή της παράταξης του δημάρχου, οι οποίες όμως, άπαξ και υπογραφούν, δεν ανακαλούνται.

Σύμφωνα με αιρετούς από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, οι προωθούμενες «επείγουσες ρυθμίσεις» έχουν βαθιά αντιδημοκρατικό πνεύμα, καθώς διαταράσσουν τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, όπου συζητήθηκαν οι προωθούμενες διατάξεις, εκτιμήθηκε ότι θα υπάρξουν προσφυγές αυτοδιοικητικών στη Δικαιοσύνη. «Ευτύχημα», πάντως, θεωρήθηκε το γεγονός ότι δεν εισακούστηκαν οι προηγούμενες προτάσεις της ΚΕΔΕ, που στην ουσία καταργούσαν τα δημοτικά συμβούλια και έδιναν στον δήμαρχο χαρακτηριστικά μονάρχη.

Οι διατάξεις

Με τις βασικότερες διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών:

■ Η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, αποκτά πλειοψηφία –από οριακή έως ισχυρή– στην Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αλλά και στα νομικά πρόσωπα του ΟΤΑ.

Στις οικονομικές επιτροπές, που ουσιαστικά έχουν την πλήρη ευθύνη του προϋπολογισμού, πέρα από τα τρία πρόσωπα που ορίζονται από τον δήμαρχο (δήμαρχος και δύο αντιδήμαρχοι ή τρεις αντιδήμαρχοι, πρόβλεψη που υπήρχε στον «Καλλικράτη» και διατηρήθηκε στον «Κλεισθένη»), θα εκλέγονται υποχρεωτικά και μέλη της παράταξης του δημάρχου σε έναν αριθμό που θα του διασφαλίζει πλειοψηφία:

1) μέλος στις επταμελείς επιτροπές, 2) στις εννεαμελείς και 3) στις ενδεκαμελείς. Σημειώνεται ότι υπάρχουν δήμαρχοι που εκλέχθηκαν τον Μάιο έχοντας καταγράψει ποσοστό περίπου 30% στον πρώτο γύρο και έχουν πετύχει πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή.

«Τι θα κάνουμε για αυτούς που εκλέχθηκαν με 20% και κάτω είναι το ζητούμενο. Ας προσπαθήσουν να βρουν συμπράξεις. Να τα πάρει όλα και να διοικεί (σ.σ. ο νεοεκλεγείς δήμαρχος) με 16%, είναι βαθιά αντιδημοκρατικό», τόνισε ο δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, επικεφαλής παράταξης ακομμάτιστων κεντροαριστερών αιρετών, Γ. Ιωακειμίδης, που έκανε λόγο για «γονατογράφημα».

Θέμα νόθευσης της λαϊκής ψήφου εγείρουν οι προωθούμενες διατάξεις, σύμφωνα με τον απερχόμενο δήμαρχο Αθηναίων Γ. Μπρούλια. «Αν μπορούσαν θα άλλαζαν και τη σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων. Υπάρχει θέμα βαθιά πολιτικό. Νομίζω, πολλοί συνάδελφοι το βλέπουν και θα προσφύγουν. Με το νομοσχέδιο διαταράσσεται το αποτέλεσμα των εκλογών», συμπλήρωσε. Οι απόψεις του βρήκαν σύμφωνο και τον προσκείμενο στη Ν.Δ. απερχόμενο δήμαρχο Μήλου Μ. Δαμουλάκη, που έκανε λόγο για «γονατογράφημα που έρχεται να ενισχύσει το μπάχαλο».

Το νομοσχέδιο δεν σέβεται τη λαϊκή βούληση, η οποία διαμόρφωσε τη σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων, τόνισε ο επανεκλεγείς δήμαρχος Ρεθύμνης Γ. Μαρινάκης. «Ευτυχώς κάποιοι δεν επανήλθαν στην πρόταση που υπήρξε», συμπλήρωσε με νόημα, αναφερόμενος στην απαράδεκτη πρόταση που είχε υποβάλει η ΚΕΔΕ.

■ Προβλέπεται σύμπραξη δύο ή περισσότερων παρατάξεων εφόσον συμμετέχει και η παράταξη του δημάρχου. Για τη σύμπραξη θα υπογράφεται πρακτικό που «δεν ανακαλείται», αναφέρει το νομοσχέδιο.

«Η υπόθεση των συμπράξεων κινείται στα όρια της συνταγματικότητας. Θα δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία των παρατάξεων», τόνισε ο απερχόμενος δήμαρχος Αμφιλοχίας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της ΚΕΔΕ Απ. Κοιμήσης. «Είναι αστείο όλο αυτό με τις συμπράξεις. Δεν καταλαβαίνω τι θα προσφέρει», σχολίασε ο κ. Ιωακειμίδης.

Δαπάνες

■ Μεταφέρονται αρμοδιότητες στις οικονομικές επιτροπές «κατά κανόνα γραφειοκρατικές, π.χ. έγκριση δαπανών για μετακίνηση δημάρχου. Αυτό είναι θετικό», σύμφωνα με τον κ. Ιωακειμίδη.

■ Εισάγεται νέα διαδικασία ψήφισης προϋπολογισμού, τεχνικού και επιχειρησιακού προγράμματος όπου οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις θα μπορούν να διαφωνούν, υποβάλλοντας δική τους αντιπρόταση.

Η «υπεράσπιση» των προωθούμενων διατάξεων στο χθεσινό Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ήρθε κυρίως από τον πρόεδρο της Ενωσης, Γ. Πατούλη, και τον γενικό γραμματέα, Γ. Μουράτογλου, με τον πρώτο να κάνει λόγο για ρυθμίσεις που «προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα» και τον δεύτερο να εκτιμά μεν ότι «κινούνται στη σωστή κατεύθυνση για να κυβερνηθούν οι δήμοι», αλλά και να σημειώνει ότι απαιτούνται διορθώσεις.

Κριτική ασκήθηκε και ως προς το διαδικαστικό σκέλος του νομοσχεδίου. Εισήχθη στη δημόσια διαβούλευση το βράδυ της Τρίτης με περιθώριο διαβούλευσης μόλις τρεις ημέρες. Υπολογίζεται να τεθεί προς ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.

«Δεν βλέπω καμία στενοχώρια για τον χρόνο που κατατίθεται το νομοσχέδιο. Εάν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπήρχαν διαμαρτυρίες. Είναι ένα θέμα θεσμικό. Αδιανόητη η διαδικασία. Δεν γίνεται να την αποδεχόμαστε όταν μήνες πριν ξεσηκώναμε τον κόσμο», είπε προς τους συναδέλφους του ο κ. Ιωακειμίδης, θυμίζοντας τη μορφή των αντιδράσεων της ΚΕΔΕ απέναντι στον «Κλεισθένη».

Με δεδομένο ότι το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το «επιτελικό κράτος» αναρτήθηκε προς διαβούλευση εφόσον είχε κατατεθεί στη Βουλή, φαίνεται ότι η προσχηματική διαβούλευση θα αποτελέσει προσφιλή τακτική της κυβέρνησης Ν.Δ.

Στέργιος Ζιαμπάκας

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: