9.3.19

Βενεζουελάγνοι...

Τις τελευταίες ημέρες, τηλεοπτικοί σταθμοί, εφημερίδες και ιστοσελίδες κατακλύστηκαν από ρεπορτάζ για το «μυστηριώδες» αεροσκάφος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας, που το...
προηγούμενο Σάββατο έκανε τετράωρη στάση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τι ήθελε το αεροσκάφος σε Ελληνικό έδαφος; Ποιους συνάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας ο οποίος επέβαινε σε αυτό; Αυτά ήταν δύο από τα ερωτήματα που αναδείχτηκαν εξ αρχής και απαντήθηκαν από την καθ’ύλην αρμόδια Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας: Το Falcon της PDVSA έμεινε για ανεφοδιασμό, κατέθεσε σχέδιο πτήσης, ενώ ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάγια έμεινε στην αίθουσα vip του αερολιμένα για όσο διαρκούσε η στάθμευση και συνάντησε τους επιτετραμμένους της βενεζουελάνικης πρεσβείας στη χώρα μας.

Αυτά είναι τα επίσημα δεδομένα και εκεί έγκειται η είδηση κατά την ταπεινή μου άποψη. Ότι δηλαδή επέβαινε ο κύριος Αρεάγια στο αεροσκάφος. Το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών εσφαλμένα δεν επιβεβαίωσαν την άμεσα παρουσία του ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας, δίνοντας έτσι τροφή στις θεωρίες συνωμοσίας που ακολούθησαν.

Μηδέν αποδείξεις, πλήθος εικασιών, οι οποίες βεβαίως δεν έχουν επιβεβαιωθεί σε καμία περίπτωση από ανεξάρτητες πηγές:

*Τι και εάν το ωφέλιμο φορτίο του επίμαχου αεροσκάφους ανέρχεται σε λίγο περισσότερους από δύο τόνους; Η βενεζουελάνικη αντιπολίτευση και εγχώριοι «ειδικοί» βεβαιώνουν πως το ταξίδι του σχετίζεται με τη μεταφορά οκτώ τόνων χρυσού προς το εξωτερικό.

*Τι και εάν το εν λόγω αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει μόλις 14 άτομα; Κόμματα και ΜΜΕ, κάνουν λόγο για αθρόες φυγαδεύσεις ατόμων.

Το γεγονός -που εάν συνέβαινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα καταλάμβανε το πολύ ένα μονόστηλο σε μια εφημερίδα ή μια ανάρτηση σε μια ιστοσελίδα – στη χώρα μας μετατράπηκε σε πρωτοσέλιδο. Κόμματα κατέθεσαν ερωτήσεις στη Βουλή και την Ευρωβουλή. Ψέγουν την κυβέρνηση ότι η στάση τής έρχεται σε αντίθεση με την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή απέναντι στη Βενεζουέλα, γιατί άφησαν τον ΥΠΕΞ να αποβιβαστεί και να παραμείνει για τέσσερις ολόκληρες ώρες σε ελληνικό έδαφος, παρότι η ΕΕ έχει απαγορεύσει η είσοδος του σε ευρωπαϊκό έδαφος. Σημαντική λεπτομέρεια: Ο κύριος Αρεάγια δεν περιλαμβάνεται στη λίστα με τους αξιωματούχους που τους απαγορεύεται η είσοδος στην ΕΕ.

Ορισμένοι μάλιστα εκφράζουν φόβους μέχρι και για δυσφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό. Φτάνουν σε σημείο να διερωτηθούν γιατί οι ελληνικές αρχές έδωσαν την άδεια στο αεροσκάφος να ανεφοδιαστεί στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ μεγαλύτερη διεθνή δυσφήμιση από το να καταπέσει ένα αεροσκάφος γιατί του αρνήθηκε η προσγείωση σε αεροδρόμιο για ανεφοδιασμό.

Για να σοβαρευτούμε. Ναι, το καθεστώς Μαδούρο στη Βενεζουέλα προσιδιάζει σε δικτατορικό. Ναι, κατά το παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αγαστές σχέσεις με την κυβέρνηση Μαδούρο και με τον Ούγκο Τσάβες. Σχέσεις όμως που εν πολλοίς μπήκαν στον «πάγο» με την στροφή προς τη Δύση που έκανε το κυβερνών κόμμα όταν συνομολόγησε το τρίτο μνημόνιο και την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας – πλέον Λαϊκή Ενότητα- η οποία προσπαθούσε εργωδώς να προωθήσει τη σύσφιξη των σχέσεων με την κυβέρνηση της λατινοαμερικανικής χώρας.

Με άλλα λόγια; Περυσινά ξινά σταφύλια! Παρότι η στάση της κυβέρνησης είναι σχετικά ήπια απέναντι στο καθεστώς Μαδούρο, σε γενικές γραμμές έχει ευθυγραμμιστεί με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες ας μην ξεχνάμε λαμβάνονται με την αρχή της ομοφωνίας και όχι της απλής πλειοψηφίας.

Όλος αυτός ο ντόρος σηκώθηκε για ένα «θέμα», που η ίδια η πραγματικότητα έδειξε πως δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο θέλουν κάποιοι να το παρουσιάσουν. Και να φανταστεί κανείς πως υπάρχει μία πληθώρα θεμάτων της επικαιρότητας για να ασκηθεί σοβαρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση: Από το πόρισμα για την τραγωδία στην ανατολική Αττική που κατέδειξε σε μεγάλο βαθμό τη διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης, έως τις προληπτικές προσαγωγές διαδηλωτών και τις προεκλογικές προσλήψεις – ρουσφέτια σε Δήμους και Περιφέρειες.

Η αντιπολίτευση με όρους Βενεζουέλας μόνο θυμηδία προκαλεί. Τα διαρκή κυβερνητικά μπρος – πίσω στο θέμα αυτό, προκαλούν ζαλάδα και το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου για πολλοστή φορά βυθίζεται στα τάρταρα. Αλλά αυτά παθαίνει το πολιτικό σύστημα όταν αφήνει τους Βενεζουελάγνους να κυριαρχήσουν στη δημόσια σφαίρα…

Παναγιώτης Βελισσάρης

newpost.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: