31.3.19

Ο κωμικός Ζελένσκι νικητής των εκλογών στην Ουκρανία...

Ο κωμικός Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε τις δημοσκοπήσεις, που από αουτσάιντερ τον έχριζαν το τελευταίο διάστημα φαβορί. Σύμφωνα με...
exit poll κέρδισε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία. Στον δεύτερο γύρο, στις 21 Απριλίου, ο Ζελένσκι θα είναι αντιμέτωπος με τον απερχόμενο πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Παρά τις αμφιβολίες των επικριτών του για την ικανότητά του να κυβερνήσει και το ασαφές πρόγραμμά του ο Ζελένσκι εκμεταλλεύθηκε την απόρριψη των πολιτικών ελίτ από τους ψηφοφόρους της Ουκρανίας, που βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και έχει συγκλονιστεί από πλήθος σκανδάλων διαφθοράς.

Σε ηλικία 41 ετών ο Ζελένσκι, η μοναδική εμπειρία του οποίου στη διακυβέρνηση ήταν ο ρόλος ενός καθηγητή ιστορίας που έγινε ξαφνικά πρόεδρος, τον οποίο ενσάρκωσε σε τηλεοπτική σειρά, συγκέντρωσε το 30,4% των ψήφων. Το ποσοστό αυτό τον φέρνει πολύ μπροστά από τον Ποροσκένκο, τον 53χρονο νυν πρόεδρο, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις το 17,8%. Επίσης, αν και στις πρώτες δημοσκοπήσεις εμφανιζόταν ως φαβορί, τελικά η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, η 58χρονη Γιούλια Τιμοσένκο αποκλείστηκε με 14,2%. Πάντως η ίδια, σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι θα αμφισβητήσει το τελικό αποτέλεσμα.

«Σήμερα ξεκινά μια νέα ζωή, μια κανονική ζωή, μια ζωή χωρίς διαφθορά, χωρίς δωροδοκία. Η ζωή σε μια νέα χώρα, τη χώρα των ονείρων μας», δήλωσε ο Ζελένσκι από το Κίεβο, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται «για ένα πρώτο βήμα προς μία μεγάλη νίκη» Από την πλευρά του ο Ποροσένκο μετά την ανακοίνωση των exit poll σχολίασε ότι οι εκλογές ήταν ελεύθερες και διεξήχθησαν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Ωστόσο η αστυνομία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έχει λάβει 1.600 καταγγελίες για παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Ζελένσκι δεν έκανε μια παραδοσιακή προεκλογική εκστρατεία, προτιμώντας τα θεάματα από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις συνεντεύξεις, αφιέρωσε τις τελευταίες ώρες της επίσημης προεκλογικής του εκστρατείας την Παρασκευή σε μια επίσκεψη στα προάστια του Κιέβου με την ομάδα του με την οποία κάνει stand- up comedy. Αν και οι υποστηρικτές του τον θεωρούν νέο πρόσωπο στην πολιτική, κάποιοι τον κατηγορούν ότι είναι μαριονέτα του ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι, εχθρού του Ποροσένκο, κάτι που όμως ο Ζελένσκι αρνείται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: