5.9.18

Ποιον καίνε τα WikiLeaks;...



Πολύ αργά ανακάλυψε τα WikiLeaks ο Κ. Μητσοτάκης. Για τους αναγνώστες της «Εφ.Συν.» όλο το σχετικό υλικό είναι γνωστό, εφόσον τα σημαντικότερα από τα τηλεγραφήματα που αφορούν τις τριγωνικές σχέσεις Ουάσινγκτον, Αθήνας, Σκοπίων έχουν...
δημοσιευτεί σε αλλεπάλληλα ρεπορτάζ της εφημερίδας μας (27.12.2017, 22.1.2018, 27.1.2018).

Από τα ντοκουμέντα αυτά, τα οποία είναι ελεύθερα προσβάσιμα στον ιστότοπο των WikiLeaks προκύπτει με απόλυτη σαφήνεια η «εθνική γραμμή» που χάραξε η κυβέρνηση Καραμανλή - Μπακογιάννη και υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα - Κοτζιά.

Εντελώς ενδεικτικά, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

■ Σύμφωνα με εμπιστευτικό τηλεγράφημα του πρεσβευτή των ΗΠΑ Σπέκχαρντ με ημερομηνία 5.1.2008 (08ATHENS21_a), ο Κώστας Καραμανλής κατά τη συνάντησή τους κράτησε μεν σκληρή γραμμή, αλλά στη βάση της σύνθετης ή ακόμα και διπλής ονομασίας, τις παραμονές της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

«Ο Καραμανλής κράτησε σκληρή γραμμή στο θέμα του ονόματος της Μακεδονίας. [...] “Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ ειλικρινής”, είπε ο Καραμανλής. “Νομίζω ότι έκανα όσα μπορούσα από την πλευρά μου”.

»Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ελληνική κοινή γνώμη παλαιότερα είχε αντιταχθεί έντονα σε οποιαδήποτε χρήση του ονόματος “Μακεδονία”, αλλά μετά από τις προτάσεις του Νίμιτς, η κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσισε το “τολμηρό βήμα” της αποδοχής τους ως βάσης διαπραγμάτευσης, κάτι το οποίο προκάλεσε τεράστιο πολιτικό κόστος για τον Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία.

»Η υποστήριξη της Ν.Δ., στην πατρίδα του Καραμανλή, την ελληνική Μακεδονία, υποχώρησε από πάνω από 50 τοις εκατό σε 40 τοις εκατό. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε ένα σύνθετο όνομα, “Νέα, Βόρεια, Ανω, οποιαδήποτε Μακεδονία”, υποστήριξε ο Καραμανλής, και πρόσθεσε ότι ένας συμβιβασμός είναι απαραίτητος, αλλά έως τότε η ΠΓΔΜ παρέμενε αδιάλλακτη, κάτι που ο Καραμανλής το απέδιδε εν μέρει στην απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα.

»Ο Καραμανλής πρόσθεσε ότι είχε πει στους ηγέτες της ΠΓΔΜ ότι όποια ελληνική κυβέρνηση προχωρούσε περισσότερο, θα έπεφτε. [...] Χωρίς μια λύση, είπε, “δεν μπορούμε να εγκρίνουμε την είσοδο της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς”. Ως προς την πρόταση του Νίμιτς για μια λύση διπλής ονομασίας (Δημοκρατία της Μακεδονίας για εσωτερική χρήση και ένα σύνθετο όνομα για τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και διεθνή χρήση), ο Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να το αποδεχτεί, αλλά το σύνθετο όνομα θα έπρεπε να χρησιμοποιείται σε όλα τα διεθνή φόρα και η Ελλάδα περιμένει να χρησιμοποιούν και οι ΗΠΑ το σύνθετο όνομα».

Είναι φανερό ότι σε σύγκριση με τις θέσεις αυτές της κυβέρνησης Καραμανλή, η Συμφωνία των Πρεσπών εμφανίζεται πολύ πιο συμφέρουσα προς την ελληνική πλευρά. Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που έως σήμερα τόσο το «Πρώτο Θέμα» όσο και τα άλλα έντυπα της Δεξιάς απέφευγαν να αναφερθούν στα ντοκουμέντα των WikiLeaks.

Δημήτρης Ψαρράς

Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: