30.9.18

Κυκλώνας Πρεσπών διαλύει τα μικρά κόμματα...


Τον περασμένο Ιανουάριο ο πολύπειρος πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε προβλέψει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό θα οδηγήσει σε...
αναδιάταξη το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Τότε λίγοι έδωσαν σημασία. Σήμερα όμως, οκτώ μήνες αργότερα, η εκτίμηση αυτή φαίνεται να επαληθεύεται.

Το τελευταίο διάστημα τρία από τα οκτώ κόμματα της Βουλής δέχονται ισχυρούς κλυδωνισμούς με εντάσεις, παραιτήσεις, ανεξαρτητοποιήσεις και διαφωνίες, ενώ την ίδια ώρα οι πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Οι συγκυβερνώντες Ανεξάρτητοι Ελληνες, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων δείχνουν να μην μπορούν να αντισταθούν στις συμπληγάδες της πόλωσης του νέου μικρότερου δικομματισμού των ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. και εμφανίζουν συνεχώς τάσεις φυγόκεντρες έως διαλυτικές.

Οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, παρά την απόσταση από τις πρώτες μεταμνημονιακές εκλογές το 2019, δείχνουν επιστροφή στην αναμέτρηση δύο βασικών μονομάχων (Δεξιάς-Αριστεράς) και μόνο τρία κόμματα φαίνεται να έχουν διασφαλισμένη την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση: το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Παρ’ όλο που έχει επιβιώσει σε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις από το 2012, όταν και εμφανίστηκε ως αντιμνημονιακό κίνημα με στελέχη προερχόμενα κυρίως από τη Ν.Δ., το κόμμα του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο της εξαέρωσης.

Μετά την απώλεια του αντιμνημονιακού χαρακτήρα από τον οδυνηρό συμβιβασμό του 2015, η Συμφωνία των Πρεσπών κλονίζει τον δεύτερο –εθνικοπατριωτικό– πυλώνα των ΑΝ.ΕΛΛ. Οι 10 βουλευτές έχουν μειωθεί σε επτά, καθώς δύο διαγράφηκαν (Ν. Νικολόπουλος, Δ. Καμμένος) και ένας ανεξαρτητοποιήθηκε (Γ. Λαζαρίδης).

Από τους επτά εναπομείναντες, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ξεκαθαρίσει πως σκοπεύει να υπερψηφίσει τη συμφωνία, παρά την αρνητική θέση των ΑΝ.ΕΛΛ., ενώ δεν διστάζει να δηλώνει δημοσίως ότι βρίσκεται σε απόσταση από το κόμμα του. Κλειστά τα χαρτιά της κρατάει η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, ωστόσο πληροφορίες τη φέρουν να μην έχει έντονες αντιρρήσεις με τη συμφωνία. Ο Κώστας Ζουράρις έχει δηλώσει πως διαφωνεί με τις Πρέσπες, ωστόσο έχει δεσμευτεί δημόσια πως θα καταψηφίσει αλλά δεν σκοπεύει να ρίξει την κυβέρνηση.

Η θέση του Πάνου Καμμένου περί κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία στη Βουλή την ερχόμενη άνοιξη και ταυτόχρονης άρσης της στήριξης στην κυβέρνηση ενδέχεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερα τα πράγματα στους ΑΝ.ΕΛΛ. Οι οργανώσεις του κόμματος ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα είναι αποδεκατισμένες, ενώ την εβδομάδα που μας πέρασε παραιτήθηκαν ο γραμματέας του κόμματος Θύμιος Δρόσος και από τη θέση του γραμματέα Οργανωτικού ο Κωνσταντίνος Κίγκας.

Η συμφωνία για εκεχειρία μέχρι τον Μάρτιο μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου έχει στόχο να περιοριστούν τα μηνύματα πολιτικής αστάθειας, ωστόσο εδώ και καιρό είναι φανερό ότι οι επιδιώξεις τους είναι πλέον αποκλίνουσες: των μεν ΑΝ.ΕΛΛ. η επιβίωση, του δε ΣΥΡΙΖΑ το άνοιγμα και η κυριαρχία στον χώρο από το Κέντρο ώς την Αριστερά.

Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη έχει υποστεί αναλογικά τις μεγαλύτερες απώλειες. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ξεκίνησε με 17 έδρες, τον Σεπτέμβριο έγιναν 11 και σήμερα απομένουν μόλις έξι. Μετά το διαζύγιο με το ΚΙΝ.ΑΛΛ., στο οποίο συνετέλεσε και η Συμφωνία των Πρεσπών, το πρόβλημα στρατηγικής του Ποταμιού μετατράπηκε σε υπαρξιακό.

Ο επικεφαλής προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, διακηρύττοντας την αυτονομία του κόμματος και διοργανώνοντας ένα συνέδριο στις αρχές Νοεμβρίου, ωστόσο στο εσωτερικό της Σεβαστουπόλεως υπάρχουν ακόμη δύο αντίρροπες τάσεις με εντελώς διαφορετική πολιτική κατεύθυνση. Βουλευτές όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς έχουν στραμμένο το βλέμμα τους προς τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, αρνούμενοι κάθε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διαφωνούν και με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στον αντίποδα ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης και ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος τάσσονται υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων και στηρίζουν τη λύση του Μακεδονικού. Κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος δηλώνει συνεργαζόμενος, μεταρρυθμιστής και αριστερός και εκτιμά ότι το κόμμα έκλεισε τον κύκλο του.

Πάντως το δίλημμα του Ποταμιού για την ώρα φαίνεται να είναι είτε η μοναχική αυτόνομη πορεία προς τις κάλπες είτε η προεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ., καθώς προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΙΝ.ΑΛΛ. η πόρτα δείχνει κλειστή.

Πολύ κοντά στο να πάψει να υπάρχει τυπικά ως κοινοβουλευτικό κόμμα έφτασε την περασμένη εβδομάδα το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη. Η επεισοδιακή ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Αριστερίδη Φωκά και η προαναγγελία αποχώρησης και του Γιάννη Σαρίδη κινδυνεύουν να στερήσουν από την Ενωση Κεντρώων σειρά προνομίων, π.χ. από γραφεία και υπαλλήλους έως τη συμμετοχή στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Για την ώρα ο κ. Σαρίδης, που φέρεται να βρίσκεται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται διαλλακτικός και δηλώνει πως περιμένει «πρόσκληση συζήτησης» από τον πρόεδρο της Ε.Κ. Παρ’ όλο που η Ενωση Κεντρώων δημοσκοπικά κινείται σε πιο θετικά επίπεδα από τους ΑΝ.ΕΛΛ. και το Ποτάμι, οι βουλευτές εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος.

Ο Β. Λεβέντης επιμένει να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την «αποστασία» των βουλευτών του, με το επιχείρημα ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. στοχεύει σε αυτοδυναμία με πεντακομματική Βουλή, συνθλίβοντας τα μικρότερα σχήματα. Σημειώνεται πάντως ότι οι αποχωρήσαντες βουλευτές του Β. Λεβέντη έχουν ενταχθεί σε τρία διαφορετικά κόμματα: ΣΥΡΙΖΑ (Θ. Μεγαλοοικονόμου), Ν.Δ. (Γ. Κατσιαντώνης), ΚΙΝ.ΑΛΛ. (Γ. Καρράς)

Πέρα από την αναδιάταξη, το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε προβλέψει και την «εξαέρωση» πολιτικών κομμάτων. Μένει να αποδειχτεί εάν (και πότε) θα επαληθευτεί και αυτή η εκτίμηση.

Χάρης Ιωάννου

ΕΦ.ΣΥΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: