26.9.18

Αλήθειες, ψέματα και προπαγάνδα...

Τι συμβαίνει με το Προσφυγικό;..

Τίποτε δεν συμβαίνει! Τόσο κατά τους ετήσιους ελέγχους όσο και στις εν εξελίξει έρευνες που γίνονται μετά απο καταγγελίες, ούτε η...
Κομισιόν ουτε η OLAF έχουν διαπιστώσει μέχρι στιγμής οιαδήποτε παρατυπία ή απάτη.

Συγκεκριμένα: Η Νατάσα Μπερτό, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ για θέματα Μετανάστευσης, δήλωσε: «Ως Επιτροπή δεν έχουμε βρει στους ετήσιους ελέγχους μας ότι υπάρχει κακοδιαχείριση».

Η εκπρόσωπος της OLAF (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Καταπολέμησης της Απάτης), απαντώντας σε ερώτηση πού υπέβαλε το «Πρώτο Θέμα», δήλωσε :

«Το ότι εξετάζεται το θέμα (σ.σ. μετά από σχετικές καταγγελίες) δεν σημαίνει ότι υπάρχει παρατυπία η απάτη». Πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε τα εξής:

«Εδωσα από την προηγούμενη Παρασκευή όλα τα νούμερα για τα κονδύλια που δικαιούται η χώρα μας από το 2015 μέχρι το 2018 ,για διαχείριση του Προσφυγικού. Απο το 1,6 δις έχει απορροφηθεί το 1 δις. Περίπου τα μισά (σ.σ. απο αυτά) έχουν πάει σε διεθνείς οργανισμούς. Οσα διαχειρίζεται η κυβέρνηση είναι στη Διαύγεια, ο έλεγχος της διαχειριστικής αρχής είναι εξαιρετικά λεπτομερής και ο έλεγχος το Υπουργείο Αμυνας έβγαλε άριστα».

Αυτά. Όπως προκύπτουν από συγκεκριμένες δηλώσεις και στοιχεία. Που δείχνουν ότι ουδέν επιλήψιμο υπάρχει μέχρι στιγμής. Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την OLAF θα επανέλθουμε.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Το κείμενο της Δευτέρας, υπο τον τίτλο «Η βαρβαρότητα και οι επικίνδυνες (ιδεοληπτικές) ακρότητες», ακρωτηριάστηκε από τα μηχανήματα και μπήκε σχεδόν το μισό! Με αποτέλεσμα να μοιάζει μετέωρο και αμήχανο. Χθες διορθώθηκε το λάθος. Αλλά κρίνουμε σκόπιμο να παραθέσουμε εκ νέου το τμήμα που αφορά τις ιδεοληπτικές ακρότητες. Αυτονόητη η συγγνώμη. Και ιδού το περί ου ο λόγος παράθεμα:

«Προσωπικά, θα σταθώ σε μια άποψη που εξέφρασε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, με αφορμή το τραγικό γεγονός. Αποψη δεδομένης ευαισθησίας, αλλά-φευ!- αναντίστοιχη προς την πραγματικότητα. Αποψη αμήχανη και προβληματική.

«Η πολιτική του φόβου», είπε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, «έχει οδηγήσει τους ανθρώπους να φοβούνται ακόμα και τη σκιά τους(…) Ο πολιτικός λόγος του νόμου και της τάξης παράγει πολλαπλά θύματα, ανθρώπους που είναι διαφορετικοί ή παραβατικοί και θύτες που γίνονται θύματα, ακριβώς γιατί παρασύρθηκαν από αυτό το κλίμα τσαμπουκά που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία».

Πρώτον, δεν παράγει φόβο «η πολιτική του φόβου». Υπάρχει , όντως, εκμετάλλευση. Τον φόβο τον δημιουργούν τα γεγονότα. Ληστείες, κλοπές, εισβολές στα σπίτια κλπ. Φυσικά, ορισμένοι πολιτικοί χώροι εκμεταλλεύονται μια πραγματική κατάσταση και κινδυνολογούν.

Αυτό είναι γεγονός. Αλλά τόσο διαφορετικό από το να λες ότι ο φόβος της κοινωνίας δημιουργείται από την «πολιτική του φόβου».
Σημείωσε, επίσης, η κυρία Χριστοδουλοπούλου: «Αυτό (σ.σ. η πολιτική του φόβου κλπ) αξιοποιείται πολιτικά με τον λόγο περί νόμου και τάξης, που προσπαθεί να κερδίσει έδαφος σε όλες τις κοινωνίες. Και δυστυχώς οι κοινωνίες συχνά επιλέγουν, στο δίλημμα ασφάλεια η ελευθερία, την ασφάλεια».

Συγγνώμη, αλλά η ασφάλεια δεν συνιστά παράδοξο και άχρηστο αίτημα κάποιων ακραίων ,φοβισμένων ή ακροδεξιών. Πρόκειται για φυσιολογικό αγαθό, κοινό ως επιδίωξη σε όλους τους ανθρώπους. Και πλην ιδιοτελών πολιτικών επιλογών και στοχεύσεων-φαιών ως επι το πολύ- η ασφάλεια κάλλιστα μπορεί σ΄ ένα δημοκρατικό καθεστώς να συνδυάζεται με την ελευθερία.

Τέλος, ένα ερώτημα: Εχει αναρωτηθεί η κυρία Χριστοδουλοπούλου γιατί, όπως παραδέχτηκε, "δυστυχώς οι κοινωνίες συχνά επιλέγουν, στο δίλημμα ασφάλεια ή ελευθερία, την ασφάλεια";»...

Γιάννης Τριάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια: