11.9.18

Η Ακροδεξιά και ο ρινόκερος...


Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες έρχονται αντιμέτωπες με τον εφιάλτη που τις στοίχειωνε την περίοδο του Μεσοπολέμου. Το ένα μετά το άλλο, ποικίλα ακροδεξιά μορφώματα ξεφυτρώνουν σ’ όλη την έκταση της ηπείρου, διεκδικώντας να...
επιβάλουν την εθνικιστική, μισαλλόδοξη και αντιευρωπαϊκή τους ατζέντα.

Ο πρώτος που κινδυνεύει είναι βέβαια η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση που ήδη έχει δεχτεί το πλήγμα του Brexit και βλέπει τώρα τις αποσχιστικές τάσεις να γιγαντώνονται και σε άλλες χώρες, ενώ ήδη έχουν καταστεί παραδείγματα προς μίμηση ο Ορμπαν και ο Σαλβίνι. Αν συνυπολογίσει κανείς τη διεθνή επίδραση της πολιτικής Τραμπ, μοιάζει σχεδόν νομοτελειακή η επικράτηση παρόμοιων σχημάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν είναι τόσο το αυξανόμενο μέγεθος αυτών των ακροδεξιών σχημάτων που τρομάζει. Εκείνο που προκαλεί πραγματική αγωνία είναι η αδυναμία των παραδοσιακών μεγάλων κομμάτων της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση, χωρίς να υποκύψουν στον πειρασμό της μίμησης, δηλαδή της υιοθέτησης μέρους της ακροδεξιάς ατζέντας, με την κρυφή ελπίδα ότι έτσι θα ξανακερδίσουν την εκλογική τους πελατεία που έχει στραφεί προς την Ακροδεξιά.

Είναι η λάθος συνταγή, όπως έχει αποδειχτεί ιστορικά σε όλες τις περιπτώσεις που επιχειρήθηκε. Αποδείχτηκε και στην Ελλάδα, όταν τις παραμονές των εκλογών του 2012 ο Αντώνης Σαμαράς ανέβασε τους αντιμεταναστευτικούς τόνους και υιοθέτησε συνθήματα της Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα αυτό που όλοι γνωρίζουμε.

Η σύγχρονη Ακροδεξιά λειτουργεί ως δηλητήριο στο ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα, προκαλώντας την ακύρωση όλων των επιτευγμάτων της Ε.Ε. σε ζητήματα δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειρηνόφιλης διεθνούς πολιτικής. Ολα αυτά τίθενται τώρα υπό αμφισβήτηση. Και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι, σαν υπνωτισμένοι, να προσχωρήσουν σ’ αυτό το νέο ρεύμα.

Ο Ιονέσκο έχει περιγράψει το φαινόμενο στο έργο του «Ο Ρινόκερος», με τους κατοίκους ενός χωριού να μεταμορφώνονται ένας ένας σε ρινόκερο, ακόμα και με τη θέλησή τους, από τον φόβο και την ανάγκη να μετέχουν στην ομάδα, έστω και χάνοντας την ανθρώπινη μορφή τους. Προτού συμβεί αυτό, πρέπει να παρθεί μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: