2.9.18

Ντιμίτροφ: Άλλο «Μακεδόνας» στην Ελλάδα κι άλλο στην ΠΓΔΜ...


Σε δηλώσεις στις οποίες διευκρινίζει εκ νέου τη διαφορετική σημασία που θα έχει το όνομα Μακεδόνας σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Νίκολα Ντιμίτροφ.

Σε συνέντευξή του στο...
IBNA και στο περιθώριο της Συνόδου του Gymnich στη Βιέννη, ο Ντιμίτροφ αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που υπάρχουν στη χώρα μας σχετικά με τη χρήση του όρου «Μακεδόνες», τονίζοντας ότι στην Ελλάδα, όταν κάποιος λέει ότι είναι «Μακεδόνας» παραπέμπει στον ελληνικό πολιτισμό και στην τοπική (βόρεια Ελλάδα) περιοχή της Μακεδονίας, ενώ όταν ένας «Μακεδόνας» λέει ότι είναι η χώρα τους, παραπέμπει σε κάτι διαφορετικό. 

«Γιατί αυτό πρέπει να είναι πρόβλημα; Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη», σημείωσε επίσης ο ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας ότι η «μακεδονική γλώσσα» ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών, και έτσι αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Ντιμίτροφ είχε δηλώσει ότι «όταν η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ η χώρα μου θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα».

Οι δηλώσεις του είχαν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «οι Σκοπιανοί αξιωματούχοι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός τους και ο υπουργός Εξωτερικών, με προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας δυναμιτίζουν οποιαδήποτε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης...».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: