8.9.18

«Ανάσα» για τους πολίτες, ευκαιρία για τους επενδυτές...


Ορίζοντα τετραετίας θα έχει το πρόγραμμα των παροχών που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα από το βήμα της ΔΕΘ και θα...
χρηματοδοτηθεί σε πρώτη φάση από το υπερπλεόνασμα του 2019. Οι πρώτες, συντηρητικές, εκτιμήσεις από την πλευρά των θεσμών κάνουν λόγο για μια υπεραπόδοση 600-700 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά που επιτρέπει στην κυβέρνηση να ξεδιπλώσει το προεκλογικό της πρόγραμμα.

Στο «καλάθι» με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού έχουν ενσωματωθεί εισηγήσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις και στοχευμένες παροχές που έχουν κάνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης ύστερα από συνεννόηση με τους δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό περιλαμβάνει μειώσεις φόρων σε εισόδημα, ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ και ακίνητα, αλλά και πρόσθετες εισοδηματικές ενισχύσεις με τη μορφή της επιδότησης για τη στέγαση φορολογουμένων, φοιτητών/τριών και πολυτέκνων που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ειδικά μέριμνα υπήρξε και θα υπάρξει για τους πολίτες που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στο Μάτι αλλά και στην Κινέτα.

Πρόκειται για μέτρα τα οποία δεν θα επηρεάσουν δυσμενώς τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό και ως εκ τούτου δεν δημιουργούν πρόβλημα στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες το προηγούμενο διάστημα κινούνταν νευρικά επηρεαζόμενες από το γενικότερο αρνητικό κλίμα. Βέβαια, οι αγορές είναι αυτές που την επομένη των ανακοινώσεων θα αποτιμήσουν το «πακέτο» του πρωθυπουργού και θα στείλουν το δικό τους μήνυμα. Από το σήμα που θα εκπέμψουν εν πολλοίς θα καθοριστεί και το κόστος δανεισμού για την Ελληνική Δημοκρατία στα ομόλογα που θα εκδώσει προκειμένου να καλύψει τις δανειακές ανάγκες μετά το 2020. Μέχρι τότε φτάνουν και τα αποθέματα από το μαξιλάρι ασφαλείας.

Κορωνίδα στις προτεραιότητες του μεγάρου Μαξίμου αποτελεί αναμφίβολα το φλέγον ζήτημα των συντάξεων. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει ένα στίγμα σχετικά με τη μη περικοπή των συντάξεων κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς, χωρίς όμως ακριβή περιγραφή. «Η δεσμευτική περιγραφή για την αναστολή της μείωσης των συντάξεων θα γίνει μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού», τονίζουν οι ίδιες πηγές. Το ζητούμενο για το κυβερνητικό επιτελείο είναι να σταλεί το μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη διά στόματος πρωθυπουργού.

Το δεύτερο «καλούδι» που αναμένεται να βγει από το «καλάθι» του πρωθυπουργού είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ο πληροφορίες θέλουν την εν λόγω μείωση να είναι σταδιακή, με διαφορετικούς συντελεστές για το 2019 και το 2020, ενώ δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια. Στη λίστα συγκαταλέγεται και η μείωση ασφαλιστικών εισφορών η οποία θα είναι γενναία προκειμένου να καταστεί δυνατή η ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών που ανήκουν στη μικρή και μεσαία εισοδηματική τάξη.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να μειωθεί το τέλος επιτηδεύματος από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα. Μειώσεις αναμένεται να ανακοινωθούν για τους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις από το 29% που ισχύει ώς αυτή την ώρα στο 26%, κάτι το οποίο ακούγεται συχνά-πυκνά το τελευταίο διάστημα και από κυβερνητικά στελέχη. Σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, προσδοκάται να αναγγελθεί μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 20%.

Αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θεωρούνται δεδομένο ότι περιλαμβάνονται στο «βαρύ καλάθι» του Αλέξη Τσίπρα καθώς επίσης και το μέρισμα που θα αναγγείλει και φέτος τον Δεκέμβριο - φτάνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται για τη λεγόμενη «13η σύνταξη». Πληροφορίες θέλουν επίσης την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, ενώ στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού θεωρείται δεδομένη η επιδότηση ενοικίου για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Στην κυβέρνηση πάντως επιθυμούν και επιδιώκουν τα μέτρα που θα εξαγγελθούν, στην πλειονότητά τους, να έχουν ορίζοντα τετραετίας. Αυτό βέβαια συνεπάγεται ότι θα νομοθετηθούν το επόμενο διάστημα για να ισχύσουν σε βάθος χρόνου. Και με τον τρόπο αυτό μπορεί να γίνει ακόμη πιο εντυπωσιακό το «καλάθι» των παροχών καθώς τα θετικά μέτρα θα απλωθούν στα επόμενα χρόνια. Και επιπλέον ορισμένοι βλέπουν πίσω από αυτή την εξαγγελία της τετραετούς προνομοθέτησης μια προσπάθεια να δεσμευτεί η επόμενη κυβέρνηση με έναν υψηλό πήχη που θα δυσκολευτεί να τον περάσει…

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαβλέποντας τέτοιες προθέσεις, έσπευσε να προειδοποιήσει για τους κινδύνους που θα απειλήσουν τη χώρα κάνοντας λόγο για ένα κρεσέντο παροχολογίας από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει οι όποιες εξαγγελίες να είναι απολύτως κοστολογημένες, κάτι που όπως υποστηρίζει έχει κάνει το δικό του επιτελείο με τις προγραμματικές θέσεις του κόμματός του.

 Eφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: