4.9.18

Η δημοκρατική παράταξη, το τέλος της κρίσης...

...και το μέλλον που αργεί πολύ...

Νίκος Λακόπουλος

«Σήμερα γιορτάζει η δημοκρατική Ελλάδα» δήλωσε ο Νίκος Παππάς, με αφορμή τα 44 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. «Η 3η του Σεπτέμβρη ξεκίνησε ως η επέτειος από το...
μεγάλο κίνημα για την καθιέρωση Συντάγματος και ταυτίστηκε με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εκ των πραγμάτων έλυσε το μείζον πολιτικό πρόβλημα με την πολιτική αλλαγή του 1981, κάτι που και εμείς μελετάμε ως ιστορικό φαινόμενο. Η σημερινή επέτειος ανήκει σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο».

Την ίδια ώρα η Φώφη Γεννηματά στην εκδήλωση για την επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, αφού ξεκαθάρισε πως στόχος της είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είπε την περίφημη φράση «Να πάνε από κει που ήρθαν». Από πού ήρθαν όμως;

Η άποψη του βουλευτή -της Δημοκρατικής Συμπαράταξης-Δημήτρη Κρεμαστινού είναι πως τα δυο κόμματα αποτελούν κοινό χώρο που πρέπει να διεκδικήσει το 48%. «Οι ηγεσίες με πρωτοβουλία του μεγαλύτερου κόμματος θα έπρεπε να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συνομιλίες αντί να επιδιώκουν συνεργασίες με αλλότριους και ιδεολογικά μακριά χώρους».

«Ο κόσμος του 48% που κατά καιρούς στήριξε το ΠΑΣΟΚ σήμερα βρίσκεται μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατά συνέπεια είναι κοινό αίτημα όλων αυτών των ανθρώπων να βρεθούν σε ένα κοινό χώρο όλοι μαζί που με τη ψήφο τους συμμετείχαν στο 48%».

Μάλλον το «δημοκρατικό μέτωπο», η αίσθηση πως οι «όμοροι» χώροι ανήκουν σε μια ευρύτερη παράταξη, ανήκει στο παρελθόν, όταν ο Λεωνίδας Κύρκος πανηγύριζε για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, παρότι το κόμμα του είχε χάσει.

Πιθανόν αυτή η ρήξη να έγινε το Βρόμικο ΄89 ή να έρχεται από πολύ μακριά, από την εποχή του «Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος» ή την εποχή του Παναναστασίου όταν το ΚΚΕ έλεγε «Τι Παπαναστασίου, τι Βασιλεία, εμείς θέλουμε …Σοβιετία».

Ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είναι μάλλον σαφής όταν λέει πως «μας ενδιαφέρει το κομμάτι της λεγόμενης Κεντροαριστεράς που χειραφετείται από τον σοσιαλφιλελευθερισμό» -δηλαδή δεν τους ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου- Λοβέρδου και φυσικά της Φώφης που θέλει να πάνε από κει που ήρθαν.

Η «προοδευτική λαϊκή συμμαχία» που προανήγγειλε ο Γιάννης Δραγασάκης στο συνέδριο του Κινάλ τελικά όχι μόνο δεν ήταν το τέλος της συνεργασίας με τον Καμμένο, αλλά η ενίσχυση της δεξιάς στην κυβέρνηση με την υπουργοποίηση της Κατερίνας Παπακώστα.

Η ηγεσία του Κινάλ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για την συνεργασία με τη δεξιά, ενώ ήδη έχει υπάρξει συνεργασία ΠΑΣΟΚ -ΝΔ και η πρόεδρος του υπήρξε υπουργός σε κυβέρνηση Σαμαρά. Η ενδεχόμενη συγκυβέρνηση με τον Μητσοτάκη περίπου έχει προαγγελθεί, αφού ο βασικός στόχος είναι η «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ». Μπορεί να υπάρξει υπό αυτές τις συνθήκες «δημοκρατικό μέτωπο»;...

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ...
anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: