25.9.18

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν...

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 19:20 ώρα Ελλάδας, με αρκετή καθυστέρηση, το τετ-α-τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο...
περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το ραντεβού ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ταγίπ Ερντογάν είναι το πρώτο μετά την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, και συνεπώς θα πραγματοποιηθεί σε όχι τόσο τεταμένο περιβάλλον.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει στην έδρα του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα αργότερα την Τρίτη θα έχει γεύμα εργασίας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρουσία και του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών.

Το Κυπριακό αναμένεται να είναι ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ταγίπ Ερντογάν με στόχο της ελληνικής και κυπριακής πλευράς να ξεκινήσουν οι συνομιλίες στο πλαίσιο που είχε βάλει ο Αντόνιο Γκουτέρες στο Κραν Μοντανά. Οι τελευταίες δηλώσεις του «σουλτάνου», ωστόσο, δείχνουν πως ο πήχης μάλλον θα κρατηθεί χαμηλά.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στη σκιά του προσφυγικού με ζητούμενο την περαιτέρω συνεργασία των δυο χωρών για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δείξει πως ανησυχούν και πάλι για την Συρία και για την περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο στην επαρχία Ιντλίμπ. Αυτό που θέλει να διασφαλίσει η ελληνική πλευρά είναι πως η Άγκυρα δεν θα αφήσει ανοιχτές τις «κάνουλες» των ροών, γεγονός που θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

Οι ελληνοτουρικές σχέσεις, το Αιγαίο και η μείωση της έντασης, η Θράκη, αλλά και η Κυπριακή ΑΟΖ θα βρεθούν στην ατζέντα με την ελπίδα οι συζητήσεις να προχωρήσουν και να υπάρξει μια καλύτερη συνεννόηση με τη γειτονική χώρα...


Δεν υπάρχουν σχόλια: