11.9.18

Συντάξεις, Σκοπιανό κρίνουν τον χρόνο των εκλογών...


Η επόμενη ημέρα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης βρήκε τον πρωθυπουργό στο Στρασβούργο να μετρά αντιδράσεις, αλλά και προθέσεις για τον...
αντίχτυπο της εξόδου από τα μνημόνια.

Στο χθεσινό δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου προς τιμήν του Αλέξη Τσίπρα, ο Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρθηκε στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και πως έχει ξεκινήσει ήδη η συζήτηση για τα βήματα που θα γίνουν. Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληφορορίες, τόνισε πως ανοίγεται μια καινούργια προοπτική για τη χώρα και ότι η προσοχή πρέπει να δοθεί παράλληλα στην νέα πορεία που ακολουθεί και η Ευρώπη. Παρόντες επίσης ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Όπως κάθε φθινόπωρο η οικονομία έχει βρεθεί και πάλι στην κορυφή της ατζέντας αφού και τα δυο μεγάλα κόμματα με αφορμή την ΔΕΘ προσπαθούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Όσα κυβερνητικά στελέχη έχουν κατά καιρούς εκτιμήσει στο newpost.gr ότι “η οικονομία κρίνει την κάθε εκλογική μάχη” δεν έχουν άδικο.

Προτεραιότητα οι συντάξεις
Μπορεί η συζήτηση στη Θεσσαλονίκη να ξέφυγε και προς το ονοματολογικό, αλλά και προς την εθνική τραγωδία στο Μάτι, ωστόσο το “κυρίως μενού” που ήθελε να “σερβίρει” η κυβέρνηση ήταν τόσο το κομμάτι των εξαγγελιών, όσο και μια πρώτη υπόσχεση πως δεν θα αποδεχτεί να προχωρήσει σε περικοπή των συντάξεων από την 1/1/2019.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συγκάλεσε χθες στην οδό Νίκης σύσκεψη για να μελετηθεί η στρατηγική πάνω στην οποία θα πατήσει  κατά την επίσκεψη των Θεσμών και το διαφορετικό χαρακτήρα που θα έχει σε σχέση με την μνημονιακή εποχή. Το παρών έδωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης.

Μπορεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο να εξακολουθούν να κρατούν χαμηλούς τόνους, ωστόσο όλη η προσπάθεια που γίνεται να αναδειχθούν τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, η πολιτική σταθερότητα και η προσήλωση στο στόχο των πλεονασμάτων του 3,5%, έχουν ως αφετηρία να “στρώσουν το έδαφος” προκειμένου το ψηφισμένο μέτρο  της περικοπής των συντάξεων να ακυρωθεί στην ελληνική Βουλή.

Ο δρόμος είναι μακρύς, ωστόσο και με την σημερινή του ομιλία ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου  για το μέλλον της Ευρώπης και το ρόλο της Ελλάδας (10.00 π.μ), τη συζήτηση που θα διεξαχθεί, τις δηλώσεις που θα κάνει από κοινού με τον Αντόνιο Ταγιάνι (13.45 μ.μ) και τις επαφές που θα έχει (Πίερ Μοσκοβισί, Ούντο Μπούλμαν, Γκάμπι Τσίμερ) θα επιχειρήσει να καταγραφεί στη συνείδηση των Ευρωπαίων η “νέα σελίδα” που γύρισε η Ελλάδα.

Η συμφωνία των Πρεσπών
Ο Ζόραν Ζάεφ θα επισκεφτεί το Στρασβούργο την Πέμπτη προκειμένου να ενισχύσει την καμπάνια του δημοψηφίσματος για τη χώρα του. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα βρίσκεται πλέον στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά σε κάθε περίπτωση καμία πλευρά δεν πιστεύει πως ένα ραντεβού των δυο πρωθυπουργών θα βοηθούσε  τη δεδομένη χρονική στιγμή. Πιθανότατα να δυναμίτιζε και την προσπάθεια του κ. Ζάεφ να εξασφαλίσει το “ναι” στις 30 του μηνός, αλλά και το ήρεμο κλίμα που έχει εμπεδωθεί με τον Πάνο Καμμένο τους τελευταίους μήνες.

Ο υπουργός Άμυνας εξακολουθεί να έχει το “πάνω χέρι” σε αυτό το ζήτημα γιατί αν οι συντάξεις είναι ένα “όπλο” στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα για να προκαλέσει εκλογές το ονοματολογικό είναι μια “χειρομβοβίδα” που μπορεί να σκάσει ανά πάσα στιγμή. Ο βίος της κυβέρνησης εξαρτάται από τη γειτονική χώρα, αλλά και από τον τρόπο που θα δράσει ο Πάνος Καμμένος. Οι προειδοποιήσεις του δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στον πρωθυπουργό να ελπίζει πως μπορεί οι κάλπες να στηθούν τον Οκτώβριο του 2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται

Κινούμενος στην γραμμή του πρωθυπουργού ο νέος γραμματεάς του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης έβαλε χθες το δικό του αστερίσκο στην πιθανότητα η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία. “Τα γεγονότα είναι αυτά που καθορίζουν τελικά και το πότε θα γίνουν εκλογές” είπε χαρακτηστικά στο α΄ πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας.  Όλα δείχνουν πως τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στο κυβερνητικό στρατόπεδο αρχίζουν να “ανάβουν τις μηχανές”.

Δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός πως στον τελευταίο ανασχηματισμό ο Αλέξης Τσίπρας δεν έβγαλε από το “κάδρο” τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο επιθυμεί να ανανεώσει και να τον προετοιμάσει για να είναι σε θέση μάχης.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: