14.9.18

Μια συμφωνία που αγχώνει τον πρόεδρο Τραμπ...


«Κοντά σε συμφωνία» με τον ειδικό ανακριτή Μιούλερ, που εξετάζει τη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές, φέρεται να είναι ο πρώην στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ.

Ο Μάναφορτ, στέλεχος της προεκλογικής καμπάνιας του Αμερικανού προέδρου, διώκεται για...
οικονομικά εγκλήματα όπως η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, συνωμοσία για την απόσπαση χρημάτων δολίως από το δημόσιο των ΗΠΑ, παράλειψη εγγραφής στον κατάλογο των πρακτόρων ξένων συμφερόντων και απόπειρα επηρεασμού μαρτύρων.

Οι ποινικές διώξεις σε βάρος του Μάναφορτ, επί σειρά ετών πολιτικού συμβούλου των Ρεπουμπλικάνων και λομπίστα φιλορώσων πολιτικούς της Ουκρανίας, προέκυψαν από την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ, ενώ τον περασμένο μήνα καταδικάστηκε από δικαστήριο στην Αλεξάντρια της Βιρτζίνια για κατηγορίες σχετικές με τραπεζική και φορολογική απάτη.

Καμιά από τις κατηγορίες σε βάρος του πάντως δεν σχετίζεται άμεσα με την έρευνα για τη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές, τις οποίες επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο ABC, βρίσκεται κοντά στο να κλείσει μια συμφωνία με τον ομοσπονδιακό Ειδικό Εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ. Μάλιστα, αναφέρουν υπάρχει «κατ' αρχήν συμφωνία» η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα σε δικαστική αίθουσα στην Ουάσινγκτον.

Το δίκτυο πάντως διευκρίνισε ότι δεν είναι σαφές εάν ο Μάναφορτ θα συνεργαστεί τελικά με τον ειδικό εισαγγελέα.

Ο συνήγορός του, Κέβιν Ντάουνινγκ, και ο εκπρόσωπος του ειδικού εισαγγελέα, Πίτερ Καρ, απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για την πληροφορία.

Βαρύ πλήγμα
Εάν τελικά η συμφωνία προχωρήσει και ο Μάναφορτ συνεργαστεί με τον ειδικό εισαγγελέα Μιούλερ, αυτό θα είναι ένα βαρύτατο για τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τον περασμένο μήνα εξήρε τον πρώην στενό του συνεργάτη μέσω Twitter χαρακτηρίζοντάς τον «γενναίο», διότι δεν «έσπασε» και δεν έκλεισε τέτοια συμφωνία, όπως έκανε ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Μάικλ Κόεν.

Τη Δευτέρα θα αρχίσει η διαδικασία επιλογής των μελών του σώματος των ενόρκων εν όψει της δεύτερης δίκης του Μάναφορτ σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Ο Ρούντι Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και νυν δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, έχει δηλώσει ότι εάν ο Μάναφορτ κλείσει συμφωνία με τον Μιούλερ για να αποφύγει τη δεύτερη δίκη, θα εκμηδενιστούν οι πιθανότητες να του απονεμηθεί χάρη από τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν έχει όντως την πρόθεση να απονείμει πράγματι χάρη στον Μάναφορτ, ωστόσο δεν έχει αποκλείσει μέχρι σήμερα το ενδεχόμενο.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: